Ανδόρρα – Βαρκελώνη

Στην αγκαλιά της Καταλονίας!

  • -
  • -

Ανατολή του ήλιου στην ήσυχη Ανδόρρα λα Βέγια, αναζητάς καφέ και βρίσκεσαι με μιας, απέναντι σε πασαρέλα από LCD τηλεοράσεις, καταστήματα καλλυντικών, μαγαζιά με τσιγάρα και πούρα. Η ζωή εδώ κυλά με χαλαρούς ρυθμούς, αλλά με απόλυτη ευγένεια και επίπεδο συμπεριφοράς. Τουριστικό μέρος, με πρωτοφανή τάξη και ηρεμία, ξεχωριστές εικόνες, με ανθρώπους που μοιάζουν να ζουν, ρουφώντας άλλες άξιες της ζωής, σπάνιες στον τόπο μας. Σημαντικό πλεονέκτημα για περαστικούς ταξιδιώτες σαν εμάς, το φτηνό καύσιμο, με το «καλό» diesel, να κοστίζει εδώ μόνο 0.98 €/lt, ενώ η αμόλυβδη κυμαίνεται στο 1.07 €/lt.

Η νότια έξοδος της χώρας, οδηγεί κατευθείαν για Ισπανία. Έλεγχος στα σύνορα, κυρίως διότι από την φόρο-απαλλαγμένη  Ανδόρρα, κάθε διερχόμενος, μπορεί να δικαιολογήσει αγορές αντικείμενων αξίας μέχρι 150€. Εμείς, αν και με ελάχιστα «λάφυρα», τι γλιτώνουμε, χωρίς ψαχούλεμα στα «μπαγκάζια», αφού είμαστε από τους τυχερούς, παίρνοντας ασυλία από τους αστυνομικούς των συνόρων.

Τριήμερο για τους Ισπανούς, ο κόσμος έχει πάρει τα βουνά, με την κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, να απλώνεται για χιλιόμετρα. Κατεβαίνοντας προς τα παράλια, κινούμαστε ανεμπόδιστα σαν επαρχιώτες, που πάνε Αθήνα για «κούλουμα». Συνολικά 200 και κάτι χιλιόμετρα μας χωρίζουν, από την πρωτεύουσα της Καταλονίας, σε ένα συνδυασμό, επαρχιακής κατάβασης και εθνικής οδού. Πλοηγός το πιστό MLS Destinator, το οποίο καθοδηγεί με ακρίβεια, έχοντας δεσπόζουσα θέση στο εσωτερικό του Leon. Ηλιοφάνεια, οπότε απολαμβάνουμε τη διαδρομή, κάνοντας σχέδια για την Βαρκελώνη, έναν από τους πιο επιθυμητούς, όχι άδικα, τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Πόλη με χαρακτήρα, μοντέρνα άποψη και μεστή «λάμψη», σε κερδίζει και εντυπωσιάζει με έργα της τέχνης και της μηχανικής.

Η είσοδος στην πόλη, μας οδηγεί για ανεφοδιασμό και καταγραφή του τελικού αποτελέσματος. Έχοντας κάνει 1800+ καταγεγραμμένα χιλιόμετρα και περίπου 50 km, μέσα σε Πάτρα, Νίκαια, Ανδόρρα και Βαρκελώνη, η ετυμηγορία είναι 5.7 lt/100 km. Με άλλα λόγια, «κάψαμε» 106 λίτρα πετρελαίου, δηλαδή σχεδόν δύο πλήρεις ανεφοδιασμούς, στο ρεζερβουάρ καυσίμου, χωρητικότητας 55 lt. Εξαιρετικά τίμιο νούμερο, που ο ρυθμός του ταξιδιού τον κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακό. Θετική και η συνολική παρουσία του Leon, το οποίο δεν μας ανησύχησε ποτέ, ενώ χάρη στο «αθλητικό»  του πνεύμα, έκανε τη διαφορά όπου χρειάστηκε, χωρίς να βάζει την green φιλοσοφία της έκδοσης Ecomotive στο περιθώριο.

Χίλια ευχαριστώ για την παρουσία του στο ταξίδι μας από την Αθήνα, στον «ιπτάμενο», στην κυριολεξία λέμε… εξαιρετικό φίλο μας, Κωνσταντίνο Ζερβό. Συνέβαλλε ουσιαστικά, καταγράφοντας τη διαδρομή από το δεξί κάθισμα, ενώ συμμετείχε ενεργά με τα κατάλληλα «κλικ», στο ρόλο του φωτογράφου, αναλαμβάνοντας παράλληλα και την επιμέλεια των video.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...