Ερωτήσεις και απαντήσεις για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Μπορώ να φορτίζω τη μπαταρία καθημερινά; Θα πάθουν κάτι οι μπαταρίες αν περάσω από νερά;

  • -
  • -

Τα ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά αυτοκίνητα αποτελούν κάτι σπάνιο στους ελληνικούς δρόμους, καθώς το 2019 οι ταξινομήσεις τους μόλις που πλησίασαν τις 480 μονάδες (σύμφωνα με τα στοιχεία του ACEA). Το 2020 αναμένεται πάντως μία μικρή… έκρηξη, καθώς θα λανσαριστούν αρκετά ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα στη χώρα μας, ενώ και η θέσπιση κινήτρων θα κάνει πιο συμφέρουσα την αγορά και χρήση τους.

Πόσα γνωρίζουμε όμως για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα; Σε ποια σημεία διαφέρουν και πού είναι πανομοιότυπα με τα συμβατικά οχήματα; Πρέπει να λαμβάνουμε ιδιαίτερες προφυλάξεις κατά την οδήγησή τους; Τι πρέπει να προσέχουμε κατά τη φόρτιση των μπαταριών; Η Skoda, που λάνσαρε πρόσφατα το ηλεκτρικό CITIGOe iV στην ελληνική αγορά σε τιμή κάτω των 20.000 ευρώ, δίνει τις απαντήσεις.

Επηρεάζεται η οδική συμπεριφορά ενός ηλεκτρικού οχήματος από το βάρος των μπαταριών;

Η μπαταρία τοποθετείται συνήθως στο πάτωμα του αυτοκινήτου, ανάμεσα στους δυο άξονες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται χαμηλό κέντρο βάρους και σωστή κατανομή ανάμεσα στον εμπρός και τον πίσω άξονα. Έτσι ένα ηλεκτρικό όχημα εμφανίζει ασφαλή οδική συμπεριφορά, ακόμη και σπορ.

Παθαίνει ζημιά η μπαταρία αν τη φορτίζω καθημερινά;

Όχι, η καθημερινή διαδικασία φόρτισης δεν αποτελεί πρόβλημα. Εξάλλου διακόπτεται αυτόματα όταν η μπαταρία φορτιστεί πλήρως.

Είναι απαραίτητο να φορτίζω την μπαταρία πάντα έως το 100%;

Δεν είναι απαραίτητο. Οι σύγχρονες μπαταρίες επηρεάζονται ελάχιστα κατά τη διάρκεια ζωής τους από το λεγόμενο «φαινόμενο μνήμης» και έτσι η εν μέρει φόρτισή τους δεν έχει αρνητικά αποτελέσματα στο μέλλον.

Πόσο καιρό μπορώ να έχω σταθμευμένο το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, χωρίς να έχω απώλεια του επιπέδου φόρτισης της μπαταρίας;

Εξαρτάται κυρίως από τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες και την κατάσταση της μπαταρίας. Σε χαμηλές θερμοκρασίες, μία πλήρως φορτισμένη μπαταρία μπορεί να διατηρήσει την ενέργειά της για μήνες.

Τι θα συμβεί αν το αυτοκίνητο χτυπηθεί από κεραυνό;

Εφοδιάζεται με το ίδιο σύστημα προστασίας που συναντάμε σε ένα συμβατικό όχημα. Η μπαταρία είναι προστατευμένη.

Τι θα συμβεί αν το ηλεκτρικό αυτοκίνητα περάσει μέσα από λιμνάζοντα ύδατα στο δρόμο;

Και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει πρόβλημα. Η μπαταρία υψηλής τάσης είναι σφραγισμένη και δεν μπορούν να εισρεύσουν νερά.

Μαγνητικά αντικείμενα, φορητές συσκευές ή γραμμές υψηλής τάσης μπορούν να καταστρέψουν την μπαταρία ή να μειώσουν την απόδοσή της;

Η μπαταρία έχει ασπίδα έναντι ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και δεν επηρεάζεται από ανάλογα γεγονότα.

Πόση είναι η διάρκεια ζωής μιας μπαταρίας;

Η αναμενόμενη διάρκεια ζωής της μπαταρίας είναι περίπου ίδια με τη ζωή του ίδιου του αυτοκινήτου. Οι κατασκευαστές δίνουν συνήθως 8 χρόνια εγγύηση, για το 70% της χωρητικότητάς τους.

Υπάρχει κίνδυνος αν βραχεί το καλώδιο φόρτισης ή το αυτοκίνητο πατάει σε νερά;

Όχι. Όλη η διαδικασία φόρτισης είναι ασφαλής σε τέτοια ενδεχόμενα και δεν υπάρχει κίνδυνος για τον άνθρωπο που φορτίζει το αυτοκίνητο.

Τι θα συμβεί αν ξεχάσω να βγάλω το καλώδιο από την πρίζα και φύγω με το αυτοκίνητο;

Το ηλεκτρικό μοτέρ μπορεί να εκκινήσει μόνο αφού αφαιρεθεί το καλώδιο.

Θα πρέπει να αφαιρέσω το καλώδιο αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η φόρτιση;

Όχι, μόλις φορτίσει πλήρως η μπαταρία, ο φορτιστής του οχήματος απενεργοποιείται αυτόματα.

Μπορώ να σταματήσω τον κύκλο φόρτισης, ακόμη κι αν δεν έχει φορτίσει πλήρως η μπαταρία; Θα της κάνω κακό;

Ναι, μπορείτε να διακόψετε τη φόρτιση, χωρίς να βλάψετε την μπαταρία. Η φόρτιση διακόπτεται αν ξεκλειδώσετε τις πόρτες ή μέσω σχετικής εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...