Το παράδειγμα της Γερμανίας για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης

Αύξηση στην τιμή των καυσίμων, φόροι στα αυτοκίνητα με υψηλές εκπομπές CO2, χαμηλότερη φορολογία για τα εταιρικά ηλεκτρικά οχήματα

  • -
  • -

Το πακέτο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ανακοίνωσε η κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία, υπό την Angela Merkel. Στόχος είναι να επιτευχθούν οι στόχοι για την προστασία του περιβάλλοντος, με ορίζοντα το 2030.

Όσον αφορά τον τομέα των αυτοκινήτων, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωση μία σειρά από μέτρα, που αφενός θα αποθαρρύνουν τη χρήση των οχημάτων συμβατικής τεχνολογίας (με κινητήρα βενζίνης ή diesel) και αφετέρου θα ενθαρρύνουν την αγορά και χρήση ηλεκτρικών οχημάτων. Είναι πολύ πιθανό τα ακόλουθα μέτρα να αποτελέσουν «μπούσουλα» για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Μέτρα για την μείωση των αυτοκινήτων βενζίνης και πετρελαίου:

Φορολογία στα καύσιμα (αρχικά κατά 3 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο και έως το 2025 κατά 10 λεπτά το λίτρο)

Υψηλότερη φορολογία που θα στηρίζεται αποκλειστικά στις εκπομπές CO2 των αυτοκινήτων (π.χ. τέλη κυκλοφορίας). Από το 2021 θα υπάρχουν δύο κατηγορίες φορολογίας για οχήματα που θα εκπέμπουν άνω των 95 g. CO2 ανά km. Οι οδηγοί αυτοκινήτων με υψηλές εκπομπές, π.χ. μεγάλων SUV, θα πληρώνουν πολλαπλάσια τέλη κυκλοφορίας.

Μέτρα υπέρ των ηλεκτρικών οχημάτων:

Επιδότηση για ηλεκτρικά μοντέλα που η τιμή τους δεν ξεπερνά τα 40.000 ευρώ. Σε αυτό το εύρος περιλαμβάνονται π.χ. το νέο Volkswagen ID.3, το BMW i3 και αυτοκίνητα πόλης όπως το Skoda CITIGOe iV. Στόχος του μέτρου είναι οι Γερμανοί να επιλέγουν μικρά ηλεκτρικά αυτοκίνητα και όχι μεγάλα που έχουν μεγαλύτερη έμμεση επίπτωση (π.χ. από τις πολύ μεγάλες μπαταρίες τους) στο περιβάλλον).

Μείωση του φόρου για ηλεκτρικά εταιρικά αυτοκίνητα. Σήμερα στη Γερμανία, ένας εργαζόμενος που έχει συμβατικό εταιρικό αυτοκίνητο πληρώνει κάθε μήνα το 1% της αξίας του αυτοκινήτου (π.χ. 200 ευρώ για αυτοκίνητο 20.000 ευρώ). Στα ηλεκτρικά το ποσοστό είναι στο 0,5%, ενώ στο μέλλον θα υποχωρήσει στο 0,25% μηνιαίως. Δηλαδή κάποιος που θα επιλέξει μέσω leasing το ID.3 αξίας 40.000 ευρώ θα πληρώνει 100 ευρώ το μήνα, ενώ για μία έκδοση του Golf ίδιας αξίας θα πληρώνει κάθε μήνα 400 ευρώ!


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ

Στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι έως το 2030 να κυκλοφορούν στους δρόμους της χώρας 7-10 εκατ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα και να λειτουργούν 1 εκατ. θέσεις φόρτισης
, με υποχρεωτική δημιουργία τους σε κάθε πρατήριο καυσίμων. Παράλληλα θα δοθούν κίνητρα για την τοποθέτηση φορτιστών στις οικίες.

Επενδύσεις, ύψους 1 δισ. ευρώ ετησίως, θα γίνονται από το 2021 στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ποσό που θα διπλασιαστεί από το 2025. Πιλοτικό πρόγραμμα σε δέκα πόλεις, θα περιλαμβάνει ημερήσιο εισιτήριο για όλα τα μέσα με μόλις 1 ευρώ! Ο ΦΠΑ στα εισιτήρια των τρένων θα υποχωρήσει από το 19% στο 7%, χρήματα που θα αντληθούν από την υψηλότερη φορολογία στα αεροπορικά εισιτήρια.

Τα φορτηγά θα πληρώνουν διόδια ανάλογα με τους ρύπους που εκπέμπουν, ώστε να προωθηθεί η χρήση ηλεκτροκίνησης και εναλλακτικών καυσίμων.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...