Trump: "Στοπ" στην Καλιφόρνια για πιο καθαρά οχήματα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποφάσισε να άρει το δικαίωμα της Πολιτείας να θέτει τα δικά της όρια εκπομπών καυσαερίων στα αυτοκίνητα

  • -
  • -

«Πόλεμο» στην πολιτεία της Καλιφόρνια κήρυξε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Donald Trump, μέσω της απόφασής του να άρει το δικαίωμα της Πολιτείας να θέτει τα δικά της όρια εκπομπών καυσαερίων στα αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τον Trump, η συγκεκριμένη αλλαγή αναμένεται να προσφέρει μια τονωτική ένεση στην εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία.

«Η κυβέρνηση Trump αίρει την ομοσπονδιακή εξαίρεση της Καλιφόρνιας αναφορικά με τις εκπομπές ρύπων, ώστε να κατασκευαστούν πολύ πιο φθηνά αλλά και ασφαλή οχήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο «πλανητάρχης» σε ανάρτησή του στο twitter, με τη δημοσίευση να συνεχίζει ως εξής:

 «Αυτό θα αυξήσει την παραγωγή, ενώ τα ρυπογόνα αυτοκίνητα θα αντικατασταθούν από οχήματα που θα είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Τα κοινά όρια που θα ισχύουν σε όλες τις πολιτείες θα επιφέρουν την παραγωγή περισσότερων αυτοκινήτων, κάτι που συνεπάγεται περισσότερες, δουλειές, δουλειές, δουλείες».

Η Καλιφόρνια απολάμβανε το δικαίωμα να θέτει τα δικά της, αυστηρότερα όρια από τη δεκαετία του 1970, όταν το Λος Άντζελες αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα λόγω του καυσαερίου. Επιπροσθέτως, το περασμένο καλοκαίρι κατάφερε να συνάψει συμφωνίες με τις Honda, Ford, Volkswagen και BMW, προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση βενζίνης στα οχήματα που πουλούνται στην Πολιτεία στα 4,7 λίτρα ανά 100 χλμ, αντί των 6,3 λίτρων/100 χλμ. όπως ισχύει σήμερα.

Πολλοί, μάλιστα, πολέμιοι της πολιτικής του Donald Trump, όπως ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Gavin Newsom, υποστηρίζουν πως η εν λόγω πρωτοβουλία του υπαγορεύεται από τις πετρελαϊκές εταιρείες. Η Πολιτεία της Καλιφόρνια δεν θα «παραδοθεί» αμαχητί στην απόφαση του «πλανητάρχη», προαναγγέλλοντας πως η υπόθεση θα οδηγηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ."Πρόεδρε θα σας δούμε στα δικαστήρια", ήταν το σχόλιο του Γενικού Εισαγγελέα της Καλιφόρνια, Xavier Becerra.

Επιπροσθέτως, η άρση του δικαιώματος της Καλιφόρνιας να θέτει τα δικά της όρια όσον αφορά τις εκπομπές των αυτοκινήτων, ακολουθεί την σφοδρή επίθεση που είχε εξαπολύσει ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος στη Συμφωνία του Παρισίου για το κλίμα, το 2017. Όπως είναι γνωστό, ο Trump εκφράζει σκεπτικισμό για την κλιματική αλλαγή.

«Η συμφωνία του Παρισιού είναι παντελώς αποτυχημένη γιατί αυξάνει την τιμή των καυσίμων ενώ δίνει άλλοθι σε κάποιες από τις πλέον ρυπογόνες χώρες», είχε τονίσει ο Αμερικανός πρόεδρος τον Δεκέμβριο του 2018 με αφορμή την υπαναχώρηση της κυβέρνησης Μακρόν στην αύξηση της φορολογίας για τα καύσιμα.

 

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...