Νέος ΚΟΚ: Ποιοι θα πληρώνουν 2πλάσιο και 3πλάσιο πρόστιμο

Ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τον τομέα των μεταφορών

  • -
  • -

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε επί της αρχής στη Βουλή το νομοσχέδιο που ρυθμίζει θέματα Μεταφορών και περιλαμβάνει το νέο ΚΟΚ. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, κατά αυτοί της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, ενώ «παρών» δήλωσαν η ΧΑ, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων.

Για ποιους θα διπλασιάζεται ή θα τριπλασιάζεται το πρόστιμο

Τελικά το μέτρο του αυξημένου προστίμου ανάλογα με το εισόδημα του παραβάτη ενωματώθηκε στο νομοσχέδιο και δεν θα εφαρμοστεί με υπουργική απόφαση, όπως αρχικά είχε προταθεί.

Θεωρήθηκε άδικη η αύξηση του προστίμου με περιουσιακά κριτήρια (π.χ. ακίνητα), καθώς δεν υποδηλώνουν πλέον την οικονομική κατάσταση του ιδιοκτήτη τους. Έτσι τα κριτήρια θα είναι εισοδηματικά.

Τα πρόστιμα θα είναι σταθερά για παραβάτες με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 50.000 ευρώ, θα διπλασιάζονται για όσους έχουν εισοδήματα 50.001-100.000 ευρώ και θα τριπλασιάζονται για 100.001 ευρώ και πάνω.

Μείωση των προστίμων κατά 50%

Τα περισσότερα πρόστιμα μειώνονται κατά 50%, όμως καταργείται η έκπτωση στο ήµισυ που προβλεπόταν για την καταβολή του προστίµου εντός 10 ημερών.

Της μείωσης του προστίμου εξαιρούνται οι παραβάσεις που συνδέονται µε την κατανάλωση αλκοόλ, παραβίαση του STOP και του ερυθρού σηµατοδότη, την επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασµού, ανταγωνισµού ή την τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων, την παράλειψη ή πληµµελή σήµανση εργασιών που εκτελούνται στις οδούς, καθώς και οι παραβάσεις των διατάξεων µε τις οποίες ορίζεται ο τρόπος προσπέρασης οχηµάτων.

Ποιες παραβάσεις τιμωρούνται με αφαίρεση άδειας και πινακίδων για 60 μέρες

Ορισμένες παραβάσεις πολύ υψηλής συχνότητας πρόκλησης ατυχηµάτων και αντικοινωνικής οδικής συµπεριφοράς τιμωρούνται μόνο με διοικητικές κυρώσεις και όχι με πρόστιμα.

Στις ακόλουθες παραβάσεις θα αφαιρούνται για 60 ημέρες οι πινακίδες, η άδεια κυκλοφορίας και το δίπλωμα οδήγησης:

Χρήση κινητού τηλεφώνου εν κινήσει χωρίς ακουστικά ασύρµατης επικοινωνίας ή χωρίς να είναι αυτό τοποθετηµένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση.

Στάθμευση σε ράµπες διάβασης ατόµων µε αναπηρία ή σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθµευσης ατόµων µε αναπηρία.

Οδήγηση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.), έστω και για ελάχιστο χρόνο, όπως για να προσπεράσουν προπορευόµενα οχήµατα

Κίνηση βαρέων οχηµάτων, όπως φορτηγά και λεωφορεία, συνεχώς στην αριστερή λωρίδα ή χρήση της για προσπέραση

Ρίψη εκτός του οχήµατος αντικειμένων ή ουσιών που ρυπαίνουν ή που µπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά ή ατύχηµα, όπως τσιγάρα

Μη χρήση ζώνης ασφαλείας ή προστατευτικού κράνους

Μη χρήση ειδικών µέσων συγκράτησης και προστασίας κατά τη μεταφορά παιδιών

Σε περίπτωση υποτροπής µέσα σε διάστηµα 6 µηνών, η άδεια οδήγησης αφαιρείται για διπλάσιο χρονικό διάστηµα και ο παραβάτης υποχρεούται σε επανεξέταση για την επαναχορήγησή της.

Αντίθετα, δεν θα αφαιρούνται οι κρατικές πινακίδες, οι πινακίδες των οχημάτων δημόσιας χρήσης καθώς και των οχηµάτων που ανήκουν σε εταιρείες µίσθωσης.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...