Ποια αυτοκίνητα πήραν 5 αστέρια και ποια δεν τα κατάφεραν;

O Euro NCAP ανακοίνωσε τα αποτελέσματα για 15 νέα και παλαιότερα μοντέλα

  • -
  • -

Το 2017 ήταν η πιο… γεμάτη χρονιά για τον Euro NCAP, ήταν όμως και η πιο «σκληρή» απέναντι στους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Για να βαθμολογήσει με 5 αστέρια ένα μοντέλο, ο ανεξάρτητος οργανισμός ζητά όχι μόνο υψηλά επίπεδα παθητικής ασφάλειας αλλά και ένα μίνιμουμ επίπεδο ηλεκτρονικών συστημάτων υποβοήθησης .

Στο τελευταίο πακέτο δοκιμών της χρονιάς τα 5 αστέρια εξασφάλισαν τα πολυτελή BMW Σειρά 6, Jaguar F-Pace, το σπορ sedan Kia Stinger και το μικρό SUV Hyundai Kona. Ένα ακόμη, το Kia Stonic, πήρε 5 αστέρια με το προαιρετικό πακέτο ασφαλείας (3 αστέρια με το βασικό εξοπλισμό). Στα 3 αστέρια «έμειναν» το νέο Dacia Duster και το crossover MG ZS, το οποίο δεν κυκλοφορεί πάντως στην ελληνική αγορά.

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΔΩΡΕΑΝ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 48 ΤΟΥ GOCAR MAGAZINE ΓΙΑ ΣΥΣΚΕΥΕΣ iPad

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΔΩΡΕΑΝ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 48 ΤΟΥ GOCAR MAGAZINE ΓΙΑ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ANDROID

Ο Euro NCAP έβαλε κάτω από το… μικροσκόπιό του και παλαιότερης κυκλοφορίας αυτοκίνητα, τα οποία ανανεώθηκαν πρόσφατα, είτε εκτενώς είτε με περιορισμένο αισθητικό facelift. Στόχος να «επικαιροποιηθεί» η ασφάλεια που προσφέρουν. Από αυτά, μόνο το Toyota Yaris διατήρησε τα 5 αστέρια του, ενώ αρκετά υποχώρησαν στα 3 αστέρια: Toyota Aygo (4 με τον προαιρετικό εξοπλισμό), Alfa Romeo Giulietta, Ford C-MAX και Grand C-MAX, Opel Karl και DS 3.

Εντύπωση προκαλεί ότι το Fiat Punto δεν απέσπασε ούτε ένα αστέρι. Η αιτία είναι απλή: η παντελής απουσία ηλεκτρονικών συστημάτων υποβοήθησης οδηγού. Για να λάβει ένα αυτοκίνητο έστω ένα αστέρι θα πρέπει να βαθμολογηθεί σε κάθε τομέα και το Punto πήρε 0% στο συγκεκριμένο. Αν κρινόταν μόνο για την παθητική του ασφάλεια το σουπερμίνι της Fiat θα εξασφάλιζε τουλάχιστον 2 αστέρια.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...