6 ερωτήσεις, 6 απαντήσεις για το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο εισιτήριο και τη χρήση του

  • -
  • -

Από την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας πέρασαν στη νέα εποχή, καθώς σταμάτησε οριστικά η χρήση χάρτινων εισιτηρίων και καρτών. Από την ίδια μέρα, η πρόσβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς του ΟΑΣΑ γίνεται μόνο με ισχύοντα ηλεκτρονικά μέσα κομίστρου (προσωποποιημένες κάρτες, ανώνυμες κάρτες, πολλαπλά εισιτήρια). Οι κάτοχοι ηλεκτρονικών εισιτηρίων και καρτών επικυρώνουν τα εισιτήριά τους και στο δίκτυο του Προαστιακού. Παράλληλα, από τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου θα αρχίσει το σταδιακό κλείσιμο των πυλών στους σταθμούς.

Απαντάμε σε 6 ερωτήσεις που έχουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πρωτεύουσας από τη χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Πόσο κοστίζει το ηλεκτρονικό εισιτήριο; Έχω έκπτωση αν αγοράσω πολλά;

Το ενιαίο εισιτήριο 1,5 ώρας έχει κόστος – όπως και πριν – 1,40 ευρώ (0,60 ευρώ το μειωμένο). Αν αγοράσετε διπλό εισιτήριο η τιμή του είναι 2,70 ευρώ (δηλαδή τιμή ανά εισιτήριο 1,35). Στα 5 εισιτήρια υπάρχει έκπτωση 0,50 ευρώ, δηλαδή κάθε εισιτήριο κοστίζει 1,30 ευρώ. Στα 10 εισιτήρια δίνεται ένα επιπλέον δώρο και έκπτωση 0,50 €. Πληρώνετε δηλαδή 13,50 ευρώ για 11 εισιτήρια (1,23 ευρώ για το καθένα, η φθηνότερη επιλογή).

Πώς ξέρω πόσος χρόνος υπολείπεται για τη λήξη του ηλεκτρονικού εισιτηρίου;

Ο υπολειπόμενος χρόνος ισχύος του ενιαίου εισιτηρίου των 90 λεπτών φαίνεται τόσο στα επικυρωτικά μηχανήματα, όσα και στα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων.

Πού μπορώ να επαναφορτίσω τα εισιτήριά μου;

Στα αυτόματα μηχανήματα στους σταθμούς της ΣΤΑΣΥ, του Τραμ και σε εξωτερικούς χώρους, καθώς και στο δίκτυο 200 περιπτέρων που έχουν δεχθεί POA του ΟΑΣΑ. Το δίκτυο αναμένεται να φθάσει στην τελική του φάση τα 600 σημεία.

Πόση διάρκεια ζωής έχουν τα ηλεκτρονικά εισιτήρια;

Τα πολλαπλά εισιτήρια (ATH.ENA TICKET) είναι επαναφορτιζόμενα μέσα κομίστρου και έχουν διάρκεια ζωής 1 έτους. Τα νέα ηλεκτρονικά προϊόντα κομίστρου, προσωποποιημένες και απρόσωπες κάρτες (ATH.ENA CARD) είναι μέσα κομίστρου μακράς διαρκείας, με χρόνο ζωής 10 έτη. Ο ΟΑΣΑ συνιστά στο επιβατικό κοινό τη διαρκή επαναφόρτιση και επαναχρησιμοποίησή τους.

Πότε θα κλείσουν οι πύλες για την πρόσβαση στις αποβάθρες;

Το σταδιακό κλείσιμο των πυλών, από τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017, θα γίνεται σε σταθμούς που πληρούνται όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις. Στους σταθμούς που θα κλείνουν οι πύλες, θα υπάρχει υπεύθυνος για την εξυπηρέτηση προσώπων που δεν έχουν λάβει ακόμα προσωποποιημένη κάρτα (π.χ. άνεργοι, ΑΜΕΑ, άλλοι δικαιούχοι). Το κλείσιμο των πυλών θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 20/12/2017.

Κλείσιμο πυλών Αεροδρομίου: Από 20/11/2017 θα κλείσουν οι πύλες του ΑΣΣΚ Αεροδρομίου Αθηνών. Παράλληλα, θα υπάρχει επιτόπια εξυπηρέτηση των επιβατών.

Τι θα κάνω τα παλιά μου χάρτινα εισιτήρια;

Όσοι έχετε έως 10 εισιτήρια θα πρέπει να επισκεφθείτε είτε τα εκδοτήρια της ΣΤΑΣΥ στον σταθμό της Ομόνοιας είτε τα Κεντρικά Γραφεία της ΟΣΥ (Παρνασσού 6, Άγιος Ιωάννης Ρέντης) για να τα ανταλλάξετε με ισοδύναμα προϊόντα ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Όσοι έχετε περισσότερα από 10 εισιτήρια θα πρέπει να επισκεφθείτε από τις 20/11/2017 τα Κεντρικά Γραφεία του ΟΑΣΑ (Μετσόβου 15, Αθήνα) προκειμένου να τα ανταλλάξετε με ισοδύναμα προϊόντα ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...