Ακόμη πιο αυστηρή η νομοθεσία για τις εκπομπές CO2

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει περιορισμό των ρύπων από τα νέα αυτοκίνητα κατά 30% έως το 2030

  • -
  • -

Παρά τις αντιδράσεις από χώρες με ισχυρή αυτοκινητοβιομηχανία, όπως η Γερμανία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει αρκετά φιλόδοξους στόχους για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από τις μεταφορές. Ειδικά για τα νέα επιβατικά αυτοκίνητα και van, η μείωση των μέσων εκπομπών CO2 για το έτος 2030 ορίζεται στο 30%, σε σχέση με το 2021. Τίθεται και ενδιάμεσος στόχος (μείωση 15% το 2025), ώστε οι κατασκευαστές να αρχίσουν άμεσα την εξέλιξη των κινητήρων εσωτερικής καύσης.

Η Επιτροπή στηρίχτηκε στα όσα συμφωνήθηκαν στη διάσκεψη του κλίματος για το Παρίσι. «Επιθυμώ η Ευρώπη να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο όσον αφορά τη μάχη απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Σε αντίθεση με τα όσα πράττουν οι ΗΠΑ, η Ευρώπη πρέπει να εξασφαλίσει ότι ο πλανήτης μας θα γίνει και πάλι λαμπρός. Είναι η κοινή κληρονομία όλης της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Jean-Claude Juncker. Ο Πρόεδρος της Κομισιόν είχε δεχτεί πιέσεις από τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Sigmar Gabriel, ο οποίος είχε προειδοποιήσει ότι η αυστηρή νομοθεσία μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας.

Τι θα συμβεί στους κατασκευαστές που δεν θα πιάσουν τους στόχους; Τα πρόστιμα μπορούν να φθάσουν τα 95 ευρώ για κάθε γραμμάριο CO2 άνω του στόχου, για κάθε αυτοκίνητο που θα ταξινομείται.

Η θέση των κατασκευαστών αυτοκινήτων

Με ανακοίνωσή του, ο ACEA (Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων) εκφράζει την ανησυχία του για την ευρωπαϊκή νομοθεσία. «Η θέσπιση ενδιάμεσου στόχου για το 2025 – μόλις λίγα χρόνια μετά τον προηγούμενο στόχο του 2021 – δεν μας δίνει αρκετό χρόνο για να κάνουμε τις απαραίτητες τεχνικές και σχεδιαστικές αλλαγές στα οχήματα. Ειδικά στα ελαφρά επαγγελματικά, όπου ο κύκλος ζωής τους είναι μακρύτερος. Πρόκληση αποτελεί και η μείωση 30% που προτείνει η Κομισιόν. Θεωρούμε εφικτό – με υψηλό κόστος – το στόχο του 20%».

Ο ACEA ζητά οι ευρωπαϊκές χώρες να επενδύσουν στις υποδομές σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ώστε να γίνουν πιο ελκυστικά στους πολίτες.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...