Νέος GTDi για τη Volvo

Οικονομικότερος και με λιγότερους ρύπους

  • -
  • -

Η Volvo ανακοίνωσε τη δημιουργία του νέου δίλιτρου τετρακύλινδρου κινητήρα βενζίνης ο οποίος θα εφοδιάζει τα S80, V70 και XC60. O GTDi (Gasoline Turbocharged Direct Injection) διαθέτει turbo καυσαερίων, σύστημα τροφοδοσίας άμεσου ψεκασμού και διπλούς εκκεντροφόρους μεταβλητού χρονισμού, που έχουν σαν αποτέλεσμα χαμηλούς ρύπους και υψηλή απόδοση σε μεγάλο εύρος στροφών λειτουργίας. Επιπλέον ο κινητήρας διαθέτει μία ακόμη καινοτομία.  Η πολλαπλή εξαγωγής και το κέλυφος του turbo είναι κατασκευασμένα από φύλλο χάλυβα. Μπορεί να μην ακούγεται εξωτικό ως υλικό όμως ο χάλυβας για τη χρήση αυτή, έχει μικρότερες απώλειες λόγω μεταφοράς θερμότητας και κατά συνέπεια δημιουργεί ένα καλύτερο μονωτικό στρώμα για τη ροή των καυσαερίων.

Για την κατασκευή του κινητήρα η Volvo συνεργάστηκε με την Borg-Warner and Benteler Automotive, μία εταιρεία παραγωγής χάλυβα. Ο κινητήρας αποδίδει 203 ίππους και 300Nm ροπής, που αυξάνονται στα 320Nm κατά τη φάση του overboost. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Volvo, το S80 που αρχικά θα χρησιμοποιεί τον νέο αυτό κινητήρα θα έχει κατανάλωση σε συνθήκες μικτού κύκλου μόλις 8,3 lt/100km. Ο Magnus Jonsson επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης προϊόντων της Volvo δήλωσε πως είναι ευτυχής που κατάφεραν στην Volvo να κατασκευάσουν έναν κινητήρα με την κατανάλωση και τους ρύπους ενός δίλιτρου, αλλά με την απόδοση ενός πεντακύλινδρου 2,5 λίτρων.

Αρχικά ο GTDi θα λασναριστεί για τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Κίνας και της Ιαπωνίας, ενώ στην Ευρώπη θα κυκλοφορήσει προς το παρόν στην Ολλανδία. Θα συνδυάζεται με εξατάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο ή εναλλακτικά με εξατάχυτο αυτόματο διπλού συμπλέκτη.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...