Τα σχέδια του Προέδρου του Ομίλου PSA για την Opel

Ο Carlos Tavares άσκησε σκληρή κριτική στις πρώην διοικήσεις της γερμανικής μάρκας

  • -
  • -

Το υψηλό κόστος παραγωγής που έχουν τα μοντέλα της Opel χαρακτήρισε ως το σημαντικότερο εμπόδιο της μάρκας στο δρόμο για την κερδοφορία, ο επικεφαλής του γαλλικού Ομίλου PSA (Peugeot, Citroen, DS). Ο Carlos Tavares παραχώρησε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Welt και αναφέρθηκε στο πλάνο αναδιάρθρωσης της Opel, το οποίο θα παρουσιαστεί μέσα στο Νοέμβριο.

«Τα αυτοκίνητα της Opel είναι πραγματικά καλά. Τόσο από πλευράς τεχνολογίας όσο και ποιότητας κατασκευής. Η PSA έχει σημαντικά κέρδη, γιατί λοιπόν να μην τα καταφέρει και η Opel;», αναρωτήθηκε ο Tavares. Πού βρίσκεται λοιπόν το πρόβλημα; Σύμφωνα με τον επικεφαλής του PSA Group (δεύτερο σε όγκο πωλήσεων στην Ευρώπη πίσω από τον Όμιλο Volkswagen) οφείλεται στο κόστος για την παραγωγή των αυτοκινήτων. «Είναι τουλάχιστον 50% υψηλότερο από αυτό των Peugeot και Citroen στα γαλλικά εργοστάσια».

Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ OPEL ΜΙΛΗΣΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ GOCAR

«Θεωρώ ότι δεν μπορούμε να ρίξουμε όλο το φταίξιμο στους Αμερικάνους», τόνισε ο Tavares, αναφερόμενος στη General Motors, την προηγούμενη ιδιοκτήτρια της γερμανικής μάρκας. «Τα αποτελέσματα της Opel είναι κυρίως αποτέλεσμα αποφάσεων της Opel», ήταν το σχόλιό του, αφήνοντας σαφείς αιχμές εναντίον των προηγούμενων διοικήσεων της εταιρείας. «Ακολουθήθηκε στρατηγική που δεν απέδωσε. Και πλέον υπάρχει ο κίνδυνος η Opel να μην πληροί τις προδιαγραφές ρύπων που θα τεθούν σε ισχύ το 2020».

Ο πρώην Πρόεδρος της Opel, Karl-Thomas Neumann, αντέδρασε άμεσα μέσω twitter. Χαρακτήρισε «αλαζονικές» τις δηλώσεις του Tavares και του ευχήθηκε ειρωνικά «κάθε επιτυχία». Τα όσα είπε στην εφημερίδα το αφεντικό της PSA σχολίασε και ο Πρόεδρος των εργαζομένων της Opel, Wolfgang Schafer-Klug. «Οι εργαζόμενοι στην Opel δεν ευθύνονται για το υψηλό κόστος παραγωγής. Το πρόβλημα βρίσκεται στις περίπλοκες πλατφόρμες της General Motors αλλά και στις προδιαγραφές που έθετε για τα εργοστάσια», ήταν η απάντησή του. Οι υπάλληλοι της Opel προστατεύονται από τη συλλογική σύμβαση εργασίας έως τα τέλη του 2018. Μετά είναι πιθανόν να γίνουν απολύσεις και να κλείσουν ακόμη και εργοστάσια στην Ευρώπη.

Όταν υπήρχαν χαμόγελα μπροστά στις κάμερες: Ο Carlos Tavares, η Πρόεδρος της GM Mary Barra και ο τότε Πρόεδρος της Opel, Karl-Thomas Neumann.

Ο Tavares (ήταν Νο2 στον όμιλο Renault-Nissan πίσω από τον Carlos Ghosn πριν αναλάβει την αποστολή να περιορίσει τα κόστη και να αυξήσει τα κέρδη των Peugeot-Citroen) δήλωσε στη Welt ότι η PSA θα βοηθήσει οικονομικά την Opel όπου απαιτείται, αρκεί τα project που σχεδιάζει να είναι επικερδή. «Αν πειστούμε ότι θα μας φέρουν κέρδη τότε θα τα χρηματοδοτήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Peugeot και Citroen θα συνεχίσουν να παρέχουν πλατφόρμες (όπως στην περίπτωση των Crossland X και Grandland X) στην Opel, καθώς και υβριδική και ηλεκτρική τεχνολογία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ PLUG-IN ΥΒΡΙΔΙΚΟ OPEL

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...