Το Skoda Favorit έκλεισε 30 χρόνια ζωής

Το προσιτό αυτοκίνητο κυκλοφόρησε με κίνηση εμπρός και 1.3 κινητήρα

  • -
  • -

Το ημερολόγιο έδειχνε 16 Σεπτεμβρίου 1987 όταν η Skoda παρουσίασε στη διεθνή έκθεση μηχανολογίας του Brno το νέο της μοντέλο. Το Favorit είχε μοντέρνα για την εποχή σχεδίαση, σε συνεργασία με το ιταλικό στούντιο του Bertone. Σε σχέση με τον προκάτοχό του, το πισωκίνητο 120, είχε μεγαλύτερους χώρους για τους επιβάτες και τις αποσκευές, αν και ήταν ελαφρώς μικρότερο σε μήκος.

Κινητήρας του Favorit ήταν ένας τετρακύλινδρος βενζίνης με 1.289 cc, σε δύο εκδόσεις ισχύος, με 58 και 63 ίππους αντίστοιχα. Αρχικά έφερε καρμπυρατέρ και από το 1993 τεχνολογία ψεκασμού καυσίμου. Συνολικά 783.168 Favorit κατασκευάστηκαν από τον Αύγουστο του 1987 έως το Σεπτέμβριο του 1994. Το Favorit αντικαταστάθηκε το 1994 από τη Felicia, το πρώτο μοντέλο της Skoda στην Volkswagen εποχή.

Την απόφαση για την παραγωγή ενός μοντέρνου επιβατικού μοντέλου, με κινητήρα και κίνηση μπροστά, είχε λάβει η κυβέρνηση της τότε Τσεχοσλοβασίας το Δεκέμβριο του 1982. Το αυστηρό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε την ολοκλήρωση του προγράμματος εξέλιξης εντός 2,5 ετών (έως τον Ιούνιο του 1985) και την έναρξη παραγωγής εντός 5ετίας. Οι μηχανολόγοι δεν ξεκινούσαν πάντως από λευκό χαρτί, καθώς είχαν δημιουργήσει το προσθιοκίνητο πρωτότυπο 780. Στην εξέλιξη του Favorit συμμετείχαν και ειδικοί από την Porsche.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...