Σε ισχύ και φέτος τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

Δείτε παραδείγματα για την αναλογική πληρωμή των τελών, για έναν ή τρεις μήνες ή για το υπόλοιπο του 2017

  • -
  • -

Στην επαναφορά του μέτρου της καταβολής τελών κυκλοφορίας ανά μήνα προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Το μέτρο που είχε ισχύσει για πρώτη φορά το 2016 διευκολύνει όσους χρειάζονται το αυτοκίνητο ή την μοτοσικλέτα για μικρό χρονικό διάστημα, ενώ παράλληλα αυξάνει τα δημόσια έσοδα, καθώς εκατοντάσες ιδιοκτήρες οχημάτων έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, η άρση ακινησίας είναι εφικτή για διάστημα ενός μήνα, τριών μηνών ή για το υπόλοιπο του 2017 (έως 31/12).

Συγκεκριμένα:

α) για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλονται τα 2/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Αν δηλαδή τα ετήσια τέλη είναι 200 ευρώ, ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει 33 ευρώ.

β) για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 4/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας

Για ετήσια τέλη 200 ευρώ, το ποσό φθάνει τα 67 ευρώ

γ) για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού (31.12.2017), καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας που απομένουν από την ημερομηνία της άρσης μέχρι και το τέλος του έτους συν 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών.

Για ΙΧ με ετήσια τέλη 200 ευρώ, για το δεύτερο εξάμηνο του έτους ο οδηγός θα πληρώσει 6+2 μήνες, δηλαδή 133 ευρώ.

Για την αποφυγή λαθών και την ορθή εφαρμογή επισημαίνονται τα εξής:

i. η άρση της ακινησίας γίνεται κατόπιν εγγράφου αιτήματος του κατόχου του οχήματος, το οποίο τηρείται στο αρχείο της Δ.Ο.Υ. 

ii. προκειμένου για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας που γίνεται η άρση της ακινησίας λογίζεται ως ολόκληρος μήνας, ανεξάρτητα από την ημερομηνία της άρσης εάν δηλαδή αυτή γίνεται στην αρχή ή στο τέλος του μήνα.

Προσοχή στο πρόστιμο εκπρόθεσμης επιστροφής!

Σύμφωνα με τις προαναφερθείσες διατάξεις, στην περίπτωση εκπρόθεσμης επιστροφής των στοιχείων ή μη επιστροφής αυτών στη Δ.Ο.Υ., επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των αναλογούντων ετησίων τελών κυκλοφορίας, δηλ. εάν ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος έχει καταβάλλει τέλη κυκλοφορίας για διάρκεια άρσης τριών μηνών και δεν επιστρέψει τα στοιχεία (άδεια και πινακίδες) του οχήματος εμπρόθεσμα, επιβάλλεται πρόστιμο διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Αυτονόητο είναι ότι δεν απαιτείται η επιστροφή των στοιχείων κυκλοφορίας στη Δ.Ο.Υ. όταν η άρση γίνεται για το υπόλοιπο του έτους που περιλαμβάνει και τον τελευταίο μήνα του έτους 2017 (Δεκέμβριο), εφόσον καταβληθούν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας του 2018.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...