Πώς θα αντιδρά ο αυτόματος πιλότος στα αυτοκίνητα;

Ο Πρόεδρος της Audi δίνει απαντήσεις για τη στάση που θα τηρεί η τεχνολογία σε ηθικά διλήμματα

  • -
  • -

Διανύουμε τα πρώτα χρόνια της αυτόνομης οδήγησης και μέχρι τα μισά της επόμενης δεκαετίας θα κυκλοφορούν οχήματα που δεν θα έχουν ανάγκη την ανθρώπινη παρουσία πίσω από το τιμόνι. Οι κατασκευαστές προσπαθούν να επεξηγήσουν την τεχνολογία στο ευρύ κοινό, όμως εμπόδια όπως η νομοθεσία και η ψηφιοποίηση των υποδομών δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Audi, μίας εκ των εταιρειών που έχουν προχωρήσει αρκετά στην αυτόνομη οδήγηση, προσπάθησε να δώσει απαντήσεις κατά τη διάρκεια συνόδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) που διοργάνωσε ο ΟΗΕ στη Γενεύη. Ο Rupert Stadler τόνισε ότι η τεχνολογία θα λειτουργήσει προς όφελος του ανθρώπου, προειδοποίησε όμως ότι δεν θα πρέπει να έχουμε υπερβολικές προσδοκίες.

Τι θα γίνει π.χ. στην περίπτωση που ο αυτόματος πιλότος θα πρέπει να στρίψει το τιμόνι για να αποφύγει τη σύγκρουση με ένα άλλο όχημα και κινδυνεύει να ρίξει το αυτοκίνητο πάνω σε έναν πεζό; «Στο ενδεχόμενο που το ατύχημα δείχνει αδύνατο να αποφευχθεί, περιμένουμε από το αυτόνομο όχημα να λάβει την απόφαση. Όμως μπροστά σε ένα δίλημμα την λύση δεν μπορεί να δώσει ούτε ο άνθρωπος ούτε ένα μηχάνημα», τόνισε ο Stadler.

Ο επικεφαλής της Audi υποστήριξε ότι θα πρέπει να ανοίξει διάλογος τόσο για ηθικά όσο και για νομικά ζητήματα που προκύπτουν από τη χρήση της νέας τεχνολογίας. «Αντιμετωπίζουμε με μεγάλη σοβαρότητα τις ανησυχίες του κοινού και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις στις προκλήσεις».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...