Με τεχνολογία Toyota το αυτοκίνητο υδρογόνου της BMW

Θα λανσαριστεί το 2021, αρχικά ως ένα μοντέλο μικρής παραγωγής

  • -
  • -

Μπορεί η ηλεκτροκίνηση να αποτελεί το «αύριο» της αυτοκίνησης, όμως οι κατασκευαστές ασχολούνται ήδη με την επόμενη μέρα, το... μεθαύριο δηλαδή στις μετακινήσεις. Η BMW δίνει μεγάλη βαρύτητα στα υβριδικά/ηλεκτρικά της μοντέλα, έτσι μετά τα i3 και i8, θα δούμε την ηλεκτρική εκδοχή της Χ3 το 2020.

Ένα χρόνο αργότερα, το 2021 δηλαδή, η μάρκα από το Μόναχο θα κυκλοφορήσει το πρώτο της αυτοκίνητο υδρογόνου, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του BMW Group, Harald Kruger, κατά την ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας. Θα βασίζεται σε τεχνολογία που ήδη κατέχει η Toyota, την οποία επιδεικνεύει με το – επίσης περιορισμένης παραγωγής – Mirai.

Σε αντίθεση με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που έχουν ως σημαντικότερο μειονέκτημα τη μικρή αυτονομία, τα οχήματα υδρογόνου μπορούν να προσφέρουν 500 km με ένα γέμισμα. Όμως οι περιορισμένες υποδομές ανεφοδιασμού σε υδρογόνο και το μεγάλο κόστος των κυψελών καυσίμου καθιστούν ασύμφορη την αγορά τους αυτή τη στιγμή.

Στη BMW, όπως και σε άλλους κατασκευαστές, εκτιμούν ότι μετά από 5-10 χρόνια οι συνθήκες θα έχουν ωριμάσει και τα αυτοκίνητα υδρογόνου θα αρχίσουν να αποκτούν το δικό τους κοινό ανάμεσα σε όσους θέλουν να μετακινούνται χωρίς να εκπέμπουν ρύπους.

Όσον αφορά τη συζήτηση για τα αυτοκίνητα με κινητήρες diesel, ο Kruger επισήμανε ότι αν απαγορευτεί η κυκλοφορία τους σε ορισμένες πόλεις θα αυξηθούν οι εκπομπές CO2. «Οι σύγχρονοι diesel, τεχνολογίας Euro 6, καταναλώνουν 20% λιγότερο καύσιμο από έναν αντίστοιχο βενζινοκινητήρα και εκπέμπουν 15% λιγότερο CO2. Χωρίς τη συνεισφορά τους οι στόχοι της ΕΕ για τις εκπομπές CO2 δεν θα μπορέσουν να επιτευχθούν. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα πρέπει να περιοριστούν τα οξείδια του αζώτου (NOx) στις πόλεις. Όμως δεν θα πρέπει να τιμωρήσουμε τους κατόχους παλαιότερων πετρελαιοκίνητων οχημάτων που η καθημερινότητά τους εξαρτάται από αυτά. Οι καταναλωτές ζητούν ασφάλεια όσον αφορά τις επιλογές που έκαναν. Ας σταματήσουμε λοιπόν να κατηγορούμε τους σύγχρονους diesel».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΕ Η BMW ΓΙΑ ΤΗ SHELL

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...