Τέλος στη «ναυτία» μέσα στο αυτοκίνητο δίνει η Ford

Τη λύση για όσους ζαλίζονται στο αυτοκίνητο αναζητά η Ford για να κάνει πιο ευχάριστες και απροβλημάτιστες τις διαδρομές σας, δίνοντας πολλές χρήσιμες συμβουλές

  • -
  • -

Αρκετοί από όσους έχουν προγραμματίσει έξοδο για το Πάσχα θα έχουν στο μυαλό τους την ταλαιπωρία που προκαλεί η ναυτία μέσα στο αυτοκίνητο. Εξάλλου το ποσοστό όσων επηρεάζονται από το αυτοκίνητο είναι ιδιαίτερα μεγάλο, με 2 στους 3 να έχει κάποια στιγμή πάθει ναυτία και 1 στους 3 να έχει νιώσει αδιαθεσία. Τα παιδιά ανήκουν στην πιο ευάλωτη κατηγορία, κάτι που σίγουρα θα γνωρίζουν και θα έχουν ζήσει όσοι είναι γονείς.

Η Ford σε συνεργασία με ειδικούς αναζητά τις αιτίες που προκαλούν ναυτία σε μια προσπάθεια να περιορίσου το σύνδρομο στα μελλοντικά αυτοκίνητα. Όπως διαπίστωσαν ο τρόπος οδήγησης παίζει σημαντικό ρόλο, αφού το σταμάτα και ξεκίνα χειροτερεύει τη κατάσταση σε αυτούς που επηρεάζονται από τη ναυτία. Επιπλέον, επιβάτες που κοιτάζουν σε οθόνες ή κάτω μέσα στο αυτοκίνητο παίζοντας video παιχνίδια νιώθουν έντονα ναυτία.

Το χασμουρητό και η εφίδρωση είναι προειδοποιητικές ενδείξεις για μία κατάσταση που προκαλείται από ασυμφωνία μεταξύ σημάτων που λαμβάνει ο εγκέφαλος από τα μάτια και από τα όργανα ισορροπίας, στο αφτί. Τα μωρά ωστόσο δεν παθαίνουν ναυτία.

«Η ναυτία στο αυτοκίνητο είναι περίπλοκο πρόβλημα. Είναι μία φυσική αντίδραση σε ένα αφύσικο ερέθισμα που δεν μπορεί να θεραπευτεί αν αντιμετωπιστεί ως τέτοιο. Αλλά μπορούμε να απαλύνουμε τα συμπτώματα,» δήλωσε ο Καθηγητής Dr. Jelte Bos, του TNO, Perceptual & Cognitive Systems, Soesterberg, στην Ολλανδία.

Στην πρώτη δοκιμή διαπιστώθηκε ότι όταν οι οθόνες ήταν τοποθετημένες ψηλότερα και το δρόμος μπροστά φαινόταν και από τις δύο πλευρές, οι εθελοντές είχαν μικρότερη προδιάθεση για ναυτία. Άλλα πειράματα θα διερευνήσουν εναλλακτικούς τρόπους ώστε το ταξίδι να προβάλλεται στην καμπίνα, και οι επιβάτες που δεν βλέπουν έξω να μπορούν να προειδοποιούνται για δρόμους με στροφές ή γέφυρες με σαμαράκια.



Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές από τις υποδείξεις του καθηγητή για να αποφύγετε τη ναυτία στο αυτοκίνητο:

  • Μετακινηθείτε στο κέντρο των πίσω καθισμάτων, ή κατά προτίμηση μπροστά, για να βλέπετε το δρόμο
  • Οδηγείτε ομαλά και όπου είναι δυνατόν, αποφύγετε το ξαφνικό φρενάρισμα, την απότομη επιτάχυνση, τις λακκούβες
  • Αποσπάστε την προσοχή όσων ζαλίζονται – ακόμα κι ένα τραγούδι μπορεί να βοηθήσει
  • Πείτε αναψυκτικό cola, φάτε μπισκότα τζίντζερ, αλλά αποφύγετε τον καφέ
  • Χρησιμοποιήστε ένα μαξιλάρι ή στήριγμα στο κεφάλι για να κρατήσετε το κεφάλι σας όσο το δυνατόν πιο ακίνητο
  • Ενεργοποιήστε τον κλιματισμό για ανακυκλοφορία φρέσκου αέρα

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...