Με κινητό στο αυτοκίνητο του μπαμπά

Έρευνα της Ford στην Ευρώπη καταδεικνύει τους κινδύνους που διατρέχουν οι νέοι πίσω από το τιμόνι

  • -
  • -

Η Ford δεν περιορίζεται στην εξέλιξη συστημάτων ασφάλειας για να περιορίσει τα τροχαία ατυχήματα. Επιδεικνύει το κοινωνικό της πρόσωπο με δράσεις ευαισθητοποίησης κοινωνικών ομάδων, ιδίως των νέων οδηγών, διοργανώνοντας σεμινάρια ασφαλούς οδήγησης και διεξάγοντας έρευνες.

Στην τελευταία από αυτές συμμετείχαν 5.000 νέοι οδηγοί, ηλικίας 17-24 ετών, από τις πέντε μεγαλύτερες χώρες της δυτικής Ευρώπης (Γερμανία, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία). Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι απαιτείται πιο συστηματική εκπαίδευση των νέων οδηγών, που δεν θα περιορίζεται στα μαθήματα για την απόκτηση άδειας οδήγησης.

Το 82% των ερωτηθέντων οδηγούν το οικογενειακό αυτοκίνητο, ενώ το 35% δε ζητάει την άδεια των γονέων για να πάρει τα κλειδιά. Σε ποσοστό 39% έχουν ξεπεράσει το όριο ταχύτητας, το 27% χρησιμοποιούν smartphone κατά την οδήγηση, ενώ το 6% έχουν οδηγήσει υπό την επήρεια αλκοόλ. Αν και σε ποσοστό 74% διαθέτουν δικό τους αυτοκίνητο, προτιμούν να οδηγούν εκείνο των γονέων τους, είτε για εξοικονόμηση χρημάτων είτε για εντυπωσιασμό των φίλων τους.

«Οι νέοι αντιλαμβάνονται το οικογενειακό αυτοκίνητο ως το όχημα που τους χαρίζει ελευθερία, πρόσβαση σε διάφορες δραστηριότητες. Όμως η χρήση του θα πρέπει να γίνεται με υπευθυνότητα», τονίζει ο Jim Graham, υπεύθυνος του προγράμματος, Ford Driving Skills for Life.

Περίπου το 50% των νέων 18-29 ετών στην Ευρώπη ζουν μαζί με τους γονείς τους, αποτέλεσμα του μεγάλου ποσοστού ανεργίας στις μικρές ηλικίες και των υψηλών ενοικίων. Μετά τις σπουδές συνήθως επιστρέφουν στην πατρική οικία, ένα φαινόμενο που χαρακτηρίζει τη γενιά ως «boomerang generation».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...