GR80s: Η αυτοκίνηση στη δεκαετία των ‘80

Από την έκθεση GR80s δεν θα μπορούσε να λείπει το αυτοκίνητο εκείνης της εποχής με το ρόλο αφηγητή και αναλυτή να αναλαμβάνουν οι ειδικοί του περιοδικού 4ΤΡΟΧΟΙ

  • -
  • -

Μια όμορφη εκδήλωση – συγκέντρωση - με θέμα τα ’80 και το αυτοκίνητο σε εκείνη την εποχή, πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη το Σάββατο 11 Μαρτίου. Εκεί όπου το ρόλο παρουσιαστή ανάλαβαν οι άνθρωποι του περιοδικού 4ΤΡΟΧΟΙ, με παράθεση αντικειμενικών στοιχείων, αλλά και αφηγήσεις από τις εμπειρίες τους όπως τις έζησαν την εποχή εκείνη.

Την εκδήλωση συντόνισε ο διευθυντής του περιοδικού Μιχάλης Σταυρόπουλος, με ομιλητές, τον Παύλο Λάσκαρη, τον Γιώργο Λιαμάδη, τον Νίκο Τσάδαρη, τον Πάνο Φιλιππακόπουλο και τον Γενικό Διευθυντή του περιοδικού Στράτη Χατζηπαναγιώτου.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Βασίλης Βαμβακάς, ένας εκ των εμπνευστών της έκθεσης GR80s και τον Παύλο Λάσκαρη να κάνει μια σε βάθος ανάλυση της αγοράς επισημαίνοντας την άστοχη στάση της πολιτείας απέναντι στο αυτοκίνητο όλα αυτά τα χρόνια. Ο καθηγητής Παύλος Λιαμάδης έκανε ανάλυση στη σχεδίαση των αυτοκινήτων και την εξέλιξη μέσα στο πέρασμα του χρόνου, με αρκετά χαρακτηριστικά παραδείγματα, ενώ εξήγησε πως οι ανάγκες του αγοραστικού κοινού «υποχρέωση» υπό μία έννοια τις αυτοκινητοβιομηχανίες να δημιουργήσουν νέες κατηγορίες.

Με τη σειρά του ο Πάνος Φιλιππακόπουλος εστίασε στην τεχνολογία της εποχής και μαζί με τον Στράτη Χατζηπαναγιώτου έδωσαν τη σωστή διάσταση με γλαφυρό τρόπο και χαρακτηριστικά παραδείγματα από την εποχή. Αυτοκίνητα μικρού κυβισμού με λίγους ίππους που δεν ξεπέρναγαν του 50, ήρθαν, λόγω φόρων στην ελληνική αγορά, με ανύπαρκτο βασικό εξοπλισμό, όπου ακόμα και το δεξί καθρέπτη τον έβρισκες στη λίστα των έξτρα. Οι ελληνικές μετατροπές εκείνη την εποχή βρήκαν πρόσφορο έδαφος, με πλάνισμα σε «καπάκια» και αλλαγή διαδρομών, στην αναζήτηση περισσότερων ίππων, για βελτίωση των επιδόσεων και της ενεργητικής ασφάλειας.

Ο Νίκος Τσάδαρης πήρε τη σκυτάλη και μαζί με τον Στράτη Χατζηπαναγιώτου ανέλαβαν να μας ταξιδέψουν στις ειδικές διαδρομές των ‘80s, τους ελληνικούς αγώνες, αλλά και τον εθνικό μας αγώνα, το Ράλλυ Ακρόπολις. Στα βουνά που γέμιζαν από θεατές για να απολαύσουν τα δυνατά αυτοκίνητα να γράφουν χρόνους και να προσφέρουν θέαμα.

Μια όμορφη εκδήλωση που ξύπνησε μνήμες στους παλαιότερους και έδωσε γνώση στους νεότερους που αγαπούν το αυτοκίνητο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...