Ποια είναι η μάρκα με τις χαμηλότερες εκπομπές ρύπων;

Μικρά σε μέγεθος αυτοκίνητα, με μικρού κυβισμού σύγχρονους κινητήρες είναι η συνταγή της επιτυχίας

  • -
  • -

Έστω και με χαμηλότερο ρυθμό από όσο θα περίμενε κάποιος, οι αυτοκινητοβιομηχανίες περιορίζουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2), αέριο που εκπέμπεται από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης και είναι ο «Νο1 υπεύθυνος» για το... φαινόμενο του θερμοκηπίου όπως έχει βαφτιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ανάλυσης της αγοράς JATO Dynamics, ο μέσος όρος εκπομπών CO2 των νέων αυτοκινήτων που ταξινομήθηκαν στις 23 σημαντικότερες αγορές της Ευρώπης το 2016 υποχώρησε κατά 1,2%, στα 117,8 g/km (από 119,2 g/km το 2015). Πού οφείλεται ο μικρός ρυθμός μείωσης; Μα στην υποχώρηση της ευρωπαϊκής τάσης υπέρ των diesel, οι οποίοι εκπέμπουν αρκετά χαμηλότερα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα από τους βενζινοκινητήρες.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Peugeot αναδείχθηκε η μάρκα με τον πιο... πράσινο στόλο. Ο μέσος όρος εκπομπών CO2 ανά νέο αυτοκίνητο που πούλησε το 2016 υποχώρησε κατά 1,7 g/km στα 101,8 g/km. Η άλλη μάρκα του Ομίλου PSA, Citroen, κατέλαβε τη 2η θέση στην κατάταξη με 103,3 g/km. Και οι δύο διαθέτουν κυρίως μικρά σε μέγεθος αυτοκίνητα, ενώ και οι βενζινοκινητήρες τους PureTech διακρίνονται για την περιβαλλοντική τους συμπεριφορά.

Στην 3η θέση ανέβηκε η Toyota, η οποία ξεπέρασε την Renault, χάρη στην ευρεία γκάμα με υβριδικά μοντέλα. Οι μόνες μάρκες που σημείωσαν άνοδο στον μέσο όρο εκπομπών CO2 ήταν οι Nissan, Ford και Mazda, τον οποίων ορισμένα μοντέλα (π.χ. SUV ή sport) αποδείχθηκαν ιδιαίτερα δημοφιλή.

Σε επίπεδο χωρών, το «παράσημο» της πιο οικολογικής απονέμεται για μία ακόμη χρονιά στη Νορβηγία, όπου κυκλοφορούν πολλά υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα λόγω της κυβερνητικής πολιτικής προώθησής τους. Από την άλλη, ο περιορισμός κρατικών κινήτρων (όπως φορολογία) ήταν η αιτία που στις Ολλανδία, Δανία καταγράφηκε το 2016 αύξηση του μ.ο. εκπομπών CO2.

Ανά κατηγορία αυτοκινήτων, στα SUV περιορίστηκαν οι εκπομπές κατά 6,1 g/km και στα πολυτελή μοντέλα κατά 14,5 g/km. Αντίθετα σημειώθηκε άνοδος στη sport κατηγορία, λόγω υψηλών πωλήσεων από μοντέλα όπως η Ford Mustang.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...