20 χρόνια Euro NCAP, 20 χρόνια πρόοδος στην οδική ασφάλεια (vid)

Ο ανεξάρτητος οργανισμός συμπληρώνει δύο δεκαετίες δοκιμών και συγκρίνει δύο αυτοκίνητα, του «τότε» και του «σήμερα»

  • -
  • -

Τα αποτελέσματα του συγκριτικού τεστ είναι συγκλονιστικά. Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από την πρώτη δοκιμή πρόσκρουσης, το Φεβρουάριο του 1997, ο Euro NCAP υπέβαλε σε παράλληλη σύγκριση δύο σουπερμίνι. Το Rover 100 εκείνης της εποχής και το τωρινό Honda Jazz. Το βρετανικό μικρό είχει εξασφαλίσει μόλις 1 αστέρι (με ανώτατη επίδοση τότε τα 4), ενώ το σύγχρονο μοντέλο της Honda απέσπασε την ανώτατη διάκριση των 5 αστεριών.

Πίσω στο 1997, τα Ford Fiesta και VW Polo είχαν βαθμολογηθεί με 3 αστέρια, ενώ τα Fiat Punto, Nissan Micra, Opel Corsa και Renault Clio με 2. Εκείνη την εποχή δεν υπολογιζόταν η προστασία των πεζών, κάτι που εφαρμόστηκε αργότερα. Το πρώτο αυτοκίνητο που εξασφάλισε τα 4 αστέρια ήταν το Volvo S40.

Μέσα σε αυτά τα 20 χρόνια η συνεισφορά του Euro NCAP στην οδική ασφάλεια είναι τεράστια. Οι βελτιώσεις που έγιναν στα αυτοκίνητα υπολογίζεται ότι έσωσαν περισσότερες από 78.000 ανθρώπινες ζωές στην Ευρώπη. Ο οργανισμός υπέβαλε σε τεστ 1.800 αυτοκίνητα και ξόδεψε πάνω από 160 εκατ. ευρώ για τη διαδικασία των δοκιμών.

Σήμερα, 9 στα 10 αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ευρώπη έχουν μπει στο μικροσκόπιο του Euro NCAP. Ο οργανισμός συμβουλεύει το κοινό να αγοράζει πεντάστερα αυτοκίνητα, τα οποία διαθέτουν σύστημα αυτόνομης πέδησης.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...