Τα αυτόνομα Nissan θα έχουν εγκέφαλο της NASA (vid)

Οι υπολογιστές θα ζητούν την ανθρώπινη βοήθεια στις απρόβλεπτες καταστάσεις

  • -
  • -

Στην «πρωτεύουσα του τζόγου», το Λας Βέγκας, ο Πρόεδρος της Nissan πόνταρε με σιγουριά τα… ρέστα του στην αυτόνομη οδήγηση. Ο Carlos Ghosn έκανε επίδειξη της τεχνολογίας SAM (Seamless Autonomous Mobility/Αδιάλειπτη Αυτόνομη Κινητικότητα), την οποία έχει αναπτύξει η ιαπωνική μάρκα από κοινού με τη NASA. Η συνεργασία της Nissan με την διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ στον τομέα της αυτόνομης οδήγησης είχε ανακοινωθεί πριν από δύο χρόνια, στις αρχές του 2015.

Για ποιο λόγο η Nissan ζήτησε τη βοήθεια της NASA; Διότι αν και η τεχνολογία έχει προχωρήσει σε απίστευτο σημείο, ένα αυτόνομο όχημα δεν μπορεί να αντιδράσει όπως ο άνθρωπος σε όλα τα σενάρια. Εκεί εισέρχεται το σύστημα SAM για να δώσει τη λύση και να βοηθήσει τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό να ενσωματωθούν στις ανθρώπινες κοινωνίες και αντιδρούν άμεσα σε απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως ατυχήματα, έργα στο δρόμο ή άλλα εμπόδια. Όπως συμβαίνει δηλαδή με τα ρομπότ της NASA που κυκλοφορούν σε μακρινούς πλανήτες.

Ένα παράδειγμα: ένα αυτόνομο όχημα πλησιάζει σε σημείο ατυχήματος. Ο τροχονόμος ρυθμίζει την κυκλοφορία με νοήματα και κατευθύνει την κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας ή παραβιάζοντας τον ερυθρό σηματοδότη. Κανονικά οι αισθητήρες του αυτόματου πιλότου (λέιζερ, κάμερες, ραντάρ) δεν θα επέτρεπαν στο όχημα να προχωρήσει «παραβιάζοντας» την σήμανση. Όμως ένας άνθρωπος θα ακολουθούσε τις οδηγίες του τροχονόμου, προσέχοντας τα άλλα οχήματα και τους πεζούς.

Το σύστημα SAM θα επιτρέπει στο αυτόνομο όχημα να αντιλαμβάνεται ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να… ζητήσει βοήθεια. Αυτή θα έρχεται από το κέντρο ελέγχου, όπου ένας εξειδικευμένος χειριστής θα «ζωγραφίζει» την ιδανική λωρίδα κίνησης του αυτοκινήτου. Αφού ξεπεράσει το δύσκολο σημείο, το όχημα θα επιστρέφει σε πλήρως αυτόνομη λειτουργία. Όσα οχήματα ακολουθούν και είναι εξοπλισμένα με το SAM θα λαμβάνουν άμεσα τις αντίστοιχες πληροφορίες.

Όσο περνούν τα χρόνια και τα αυτόνομα οχήματα γεμίζουν… εμπειρίες, η τεχνολογία θα γίνεται πιο ευφυής και η ανθρώπινη επέμβαση θα περιορίζεται.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...