5 αστέρια για τρεις στη… δύση του 2016

Ο Euro NCAP ανακοίνωσε τα τελευταία αποτελέσματα του έτους

  • -
  • -

Με τις δοκιμές πρόσκρουσης και την αξιολόγηση του εξοπλισμού ασφαλείας από τον Euro NCAP να έχουν γίνει πιο αυστηρές από ποτέ, τα 5 αστέρια είναι πραγματικό «παράσημο» για κάθε νέο αυτοκίνητο. Σε αυτό το… club εισήλθαν άλλα τρία μοντέλα, στις τελευταίες δοκιμές του ανεξάρτητου οργανισμού για το 2016.

Πρόκειται για δύο SUV, ένα μικρό και ένα μεγάλο, καθώς και ένα ηλεκτρικό/υβριδικό sedan. Το Audi Q2 (δείτε εδώ την αναλυτική δοκιμή του), το Ford Edge και το Hyundai Ioniq εξασφάλισαν την ανώτατη διάκριση των 5 αστέρων, τόσο για την παθητική ασφάλεια που προσφέρουν όσο και για τον πλούσιο στάνταρ εξοπλισμό με συστήματα υποβοήθησης του οδηγού.

Το Q2 απέσπασε 93% στην προστασία των ενηλίκων επιβατών, 86% στην προστασία των παιδιών, 70% σε αυτή των πεζών και 70% για τον εξοπλισμό ασφαλείας. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το Edge είναι 85%, 76%, 67% και 89%, ενώ για το Ioniq, το οποίο κυκλοφορεί σε υβριδική, plug-in υβριδική και ηλεκτρική έκδοση, 91%, 80%, 70% και 82%.

Ανακοινώθηκαν από το Euro NCAP τα αποτελέσματα και για άλλα δύο αυτοκίνητα, το Suzuki Ignis και το SsangYong Tivoli/XLV. Βαθμολογήθηκαν με 3 αστέρια στις εκδόσεις με το στάνταρ εξοπλισμό, όμως οι κατασκευαστές ζήτησαν και δεύτερη αξιολόγηση με το προαιρετικό πακέτο ασφαλείας, όπως επιτρέπεται από φέτος. Έτσι τα Tivoli/XLV πήραν 4 αστέρια, ενώ το Ignis… εκτοξεύτηκε στα 5 αστέρια.

Η διαδικασία διπλής αξιολόγησης έχει διττό στόχο. Αφενός να πιέσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να υιοθετήσουν τεχνολογίες για τη βελτίωση της παθητικής και ενεργητικής ασφάλειας των οχημάτων τους, αφετέρου για να πείσουν τους καταναλωτές να επιλέγουν τις πλούσιες (και άρα πιο ασφαλείς) εκδόσεις.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...