50 χρόνια Toyota Corolla: Η ιστορία

Το μοντέλο με τις περισσότερες πωλήσεις σε όλο τον κόσμο: Περισσότερα από 44 εκατομμύρια Corolla έχουν πουληθεί σε 150 χώρες μέχρι σήμερα

  • -
  • -

Το 2016 σηματοδοτεί ένα ακόμα σημαντικό ορόσημο για την Toyota Corolla. Το δημοφιλέστερο αυτοκίνητο στον κόσμο γιορτάζει την 50ή του επέτειο. Η πρώτη Toyota Corolla λανσαρίστηκε στην Ιαπωνία το 1966. Κυκλοφόρησε σε τρεις εκδόσεις αμαξώματος (δίθυρο & τετράθυρο sedan και δίθυρο station wagon) και σχεδιάστηκε για να είναι ένα ‘λαϊκό αυτοκίνητο’, ωστόσο διακρινόταν για την ανώτερη ποιότητα κατασκευής και τον πλούσιο εξοπλισμός του. Αν και είχε καταταχθεί ως μικρομεσαίο, εν τούτοις η ψηλή οροφή έκανε το εσωτερικό εξαιρετικά ευρύχωρο. Το όνομα “Corolla” προέρχεται από τη λατινική φράση ‘crown of flowers’ (στέμμα λουλουδιών) και, σύμφωνα με τους Ιάπωνες, επιλέχθηκε με την ελπίδα το νέο μοντέλο να ανθίσει στην αγορά του αυτοκινήτου. Και ακριβώς αυτό συνέβη: μέσα σε τρία χρόνια, η πρώτη γενιά Corolla έγινε Νο1 σε πωλήσεις στην Ιαπωνία, ενώ οι πωλήσεις γρήγορα επεκτάθηκαν σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η διεξοδική ανάλυση και η ενσωμάτωση των απόψεων των πελατών ήταν αναπόσπαστα στοιχεία στην εξέλιξη κάθε νέας γενιάς Corolla, με την Toyota να επιμένει ωστόσο στις βασικές αξίες της ανώτερης ποιότητας, της αντοχής και της αξιοπιστίας. Η πιο πρόσφατη Corolla παρουσιάστηκε το 2016 και ουσιαστικά αποτελεί το facelift της 10ης γενιάς.

 

Παραγωγή 44 εκατομμυρίων μονάδων

Το Νοέμβριο του 1966, η Toyota άνοιξε ένα νέο εργοστάσιο στην Takaoka, επαρχία Aichi, αφιερωμένο αποκλειστικά στην παραγωγή της Corolla. Δύο χρόνια αργότερα, με σκοπό να προσφέρει οχήματα ειδικά για κάθε περιοχή, ξεκίνησε η παραγωγή σε Αυστραλία και Μαλαισία. Από το 1965 μέχρι το 1968, η Toyota υπερδιπλασίασε τη συνολική ετήσια παραγωγή της από 480.000 σε 1,1 εκατομμύρια οχήματα, απόδειξη της σημαντικής συμβολής της Corolla στην ανάπτυξη της εταιρίας. Στην Ευρώπη, η Corolla λανσαρίστηκε τον Απρίλιο του 1967. Η Ευρωπαϊκή παραγωγή στο εργοστάσιο της Toyota στην Τουρκία (Motor Manufacturing Turkey στο Sakarya), ξεκίνησε με την 7η γενιά του μοντέλου το 1994, συνεχίστηκε με την 8η και 9η γενιά και μετά επέστρεψε στην TMMT με την 11η γενιά Corolla το 2013.

Οι εξαγωγές της Corolla στη Β. Αμερική ξεκίνησαν το 1968, και η άμεση επιτυχία των πωλήσεων εκεί βοήθησε τις συνολικές αθροιστικές πωλήσεις του αυτοκινήτου να φτάσουν το 1 εκατομμύριο μόλις τέσσερα χρόνια μετά το λανσάρισμα. Το 1997, η Corolla έγινε παγκόσμιο best-seller, με τις παγκόσμιες αθροιστικές πωλήσεις να ξεπερνούν τα 22,65 εκατομμύρια μονάδες. Μέχρι το 2013, το ιαπωνικό μοντέλο είχε ήδη πουλήσει 40 εκατομμύρια οχήματα παγκοσμίως και σήμερα, με παραγωγή σε 16 εργοστάσια σε όλο τον κόσμο, έχουν πουληθεί πάνω από 44 εκατομμύρια μονάδες. Με άλλα λόγια, το ένα στα πέντε οχήματα που έχει πουλήσει η Toyota στην 79χρονη ιστορία της να είναι Corolla! Ενδεικτικό είναι πως πάνω από ένα εκατομμύριο οχήματα πωλούνται κάθε χρόνο από το 2002, ενώ ειδικά το 2015 πωλούνταν 3.670 Corolla κάθε μέρα, σε πάνω από 150 χώρες και περιοχές!

Ας δούμε όμως την ιστορία του δημοφιλέστερου αυτοκινήτου ολων των εποχών, από γενιά σε γενιά.

 

1η Γενιά Corolla (1966-1970)

Το 1966 γεννήθηκε η Corolla, ή ‘Στέμμα Λουλουδιών’. Υπό την καθοδήγηση του υπεύθυνου εξέλιξης Tatsuo Hasegawa, οι σχεδιαστές θέλησαν να κατακτήσουν το ευρύ κοινό με τη δημιουργία ενός μοντέλου με σπορ εμφάνιση και αίσθηση. Η Corolla υιοθετούσε πολλές νέες τεχνολογίες, πρωτοφανείς στην Ιαπωνική αγορά, όπως ανάρτηση με γόνατα MacPherson και κιβώτιο τεσσάρων σχέσεων. Η γκάμα του μοντέλου αποτελείτο από ένα δίθυρο sedan, ένα 4θυρο sedan και ένα δίθυρο station wagon.

 

 

2η Γενιά Corolla (1970-1974)

Με τη λήξη της παραγωγής της 1ης γενιάς Corolla, μηχανικοί και σχεδιαστές βρέθηκαν αντιμέτωποι με μία πρόκληση: η συνέχιση της επιτυχίας του πρώτου μοντέλου, μέσα από την εξέλιξη του διαδόχου του. Τη χρονιά που κατασκευάστηκε η εκατομμυριοστή Corolla, το νέο μοντέλο σχεδιάστηκε σαν μια ‘εντελώς νέα Corolla’. Και ενώ στο εξωτερικό κυριάρχησαν απαλές καμπύλες γραμμές, κάτω από το αμάξωμα, μία μεγαλύτερη ανάρτηση με φύλλα σούστας βελτίωσε την οδηγική άνεση και συμπεριφορά. Το 1972, η γκάμα επεκτάθηκε σε τέσσερις τύπους αμαξώματος με το λανσάρισμα ενός coupe. Με το διάσημο κινητήρα 2T-G, η Corolla Levin απευθυνόταν στους εραστές της σπορ οδήγησης.

 

 

3η Γενιά Corolla (1974-1979)

Το 1974 ήταν μία απαιτητική χρονιά για την επόμενη γενιά Corolla. Αυστηροί κανόνες εκπομπών ρύπων απαιτούσαν ειδική εξέλιξη του κινητήρα και του συστήματος εξαγωγής για να μπορέσει το νέο μοντέλο να λάβει έγκριση τύπου. Η Toyota υπήρξε πρωτοπόρος στη εξέλιξη των καταλυτικών μετατροπέων που εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα. Ωστόσο η “καθαρότερη”, πιο αποδοτική Corolla ωφελήθηκε από μία ακόμα σύγχρονη καινοτομία: την αεροδυναμική σήραγγα τα αποτελέσματα της οποίας επηρέασαν την εξωτερική σχεδίαση ώστε να διαχειρίζεται πιο αποδοτικά η αντίσταση του αέρα. Στο εσωτερικό, η ποιότητα και εργονομία βελτιώθηκαν με την Corolla να αποπνέει την αίσθηση ενός ακριβότερου αυτοκινήτου.

 

 

4η Γενιά Corolla (1979-1983)

1979, και μετά από μία ακόμα πετρελαϊκή κρίση, η Ιαπωνική οικονομία φαίνεται να βρίσκεται σε ανάκαμψη. Μέσα σε αυτό το κλίμα αισιοδοξίας, έκανε την εμφάνισή της στην παγκόσμια σκηνή η τέταρτη γενιά Corolla. Επαναπροσδιορίστηκε σαν ένα πολυτελές αλλά οικονομικό οικογενειακό αυτοκίνητο με ανώτερες συνολικές επιδόσεις που ικανοποιούν τις ποικίλες ανάγκες των χρηστών. Καθώς η αεροδυναμική έπαιζε πλέον καθοριστικό ρόλο στη σχεδίαση ενός οχήματος, η νέα Corolla θα περνούσε πάνω από 400 ώρες στην αεροδυναμική σήραγγα. Για να μην αποκλίνει από την αρχική της σχεδίαση και αίσθηση και απογοητεύσει την όλο και μεγαλύτερη βάση πιστών οπαδών της, η Corolla εξελίχθηκε ομαλά με καθαρές γραμμές σε ένα αμάξωμα σχεδόν χωρίς καμπύλες. Πίσω από την εξωτερική επιφάνεια, τα επίπεδα άνεσης και ευστάθειας βελτιώθηκαν με μία νέα ανάρτηση 4 συνδέσμων, ενώ σαν απάντηση στις νέες περιβαλλοντικές πιέσεις, λανσαρίστηκε ένας νέος κινητήρας 1.8 diesel.

 

 

5η Γενιά Corolla (1983-1987)

Ο επικεφαλής εξέλιξης Fumio Agetsuma ξεκίνησε την 5η γενιά Corolla σαν ένα εξαιρετικά καινοτόμο μοντέλο, λέγοντας ότι έπρεπε να είναι επαναστατικό όπως η πρώτη Corolla. Μάλιστα ήταν το πρώτο που σχεδιάστηκε και μελετήθηκε με τη βοήθεια υπολογιστή, εξοικονομώντας χρόνο και πόρους στη σχεδίαση του κινητήρα και του εξωτερικού. Με το κεκλιμένο ρύγχος και το στρογγυλεμένο σφηνοειδές σχήμα το νέο αυτοκίνητο θα ήταν το πρώτο της οικογένειας με εμπρόσθια κίνηση, πραγματική πρόκληση για τους μηχανικούς.

Υπήρχαν βέβαια και τα πισωκίνητα μοντέλα coupe που έδιναν έμφαση στα σπορ οδηγικά χαρακτηριστικά, χρησιμοποιώντας είτε τον 1.5 ή τον 1.6 κινητήρα, και στις δύο περιπτώσεις τοποθετημένο στο διαμήκη άξονα. Αυτή η τελευταία έκδοση, ευρέως γνωστή ως Hachi-Roku (ή ‘eight-six’ στα Ιαπωνικά) αναφερόμενη στον κωδικό πλαισίου του ‘AE86’, ήταν η τελευταία Corolla με μετάδοση στον πίσω άξονα. Οι πολυάριθμες αγωνιστικές επιτυχίες, οι θρίαμβοι σε αγώνες ράλι, αλλά και η διάδοση του ντριφταρίσματος που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτό, κατέστησαν το ιαπωνικό μοντέλο από τα πιο αγαπημένα και εμβληματικά οχήματα στη σύγχρονη ιστορία της Toyota.

 

 

6η Γενιά Corolla (1987-1991)

1987 και η βασική λέξη στην εξέλιξη της νέας Corolla ήταν η ‘ποιότητα’: τόσο στην αίσθηση που απέπνεε το αυτοκίνητο όσο και στο πώς ένιωθαν οι ιδιοκτήτες του. Ήταν ζήτημα ύψιστης σημασίας όχι μόνο να ικανοποιεί τους ιδιοκτήτες αλλά και να τους εντυπωσίαζε με την ποιότητά του. Προτάθηκαν πάνω από 2.000 βελτιώσεις ενώ 100+ κατασκευαστές εξαρτημάτων βελτίωσαν τη λειτουργικότητα όλων των περιοχών του αυτοκινήτου - από τη μείωση θορύβων μέχρι τη χρήση μαλακών υλικών στο ταμπλό και τα χειριστήρια. Θα ήταν η πιο ποιοτική Corolla μέχρι τότε.

 

 

7η Γενιά Corolla (1991-1995)

Το 1991 σηματοδότησε το λανσάρισμα της 7ης γενιάς Corolla. Η εξέλιξή της επικεντρώθηκε σε τρεις βασικούς τομείς: στυλ στη σχεδίαση, οδηγικές επιδόσεις και ασφάλεια & αξιοπιστία. Με έμφαση στις μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες και άφθονο χώρο για την οικογένεια, οι μηχανικοί της εποχής θέλησαν να δημιουργήσουν ένα αυτοκίνητο που θα προσέφερε πιο ουσιαστική ικανοποίηση στους ιδιοκτήτες της Corolla.

 

 

8η Γενιά Corolla (1995-2000)

Το 1995 ήταν μία εποχή περιβαλλοντικών και οικονομικών ανησυχιών, πόσο μάλλον για τους υπεύθυνους εξέλιξης της 8ης γενιάς Corolla. Με μία υποτονική οικονομία στη χώρα παραγωγής, η ομάδα εξέλιξης άρχισε να φτιάχνει ένα νέο μοντέλο όπως το ζήτησαν οι καταναλωτές: κάποιο που θα μείωνε τις επιπτώσεις στον πλανήτη και θα ήταν πιο αποδοτικό και οικονομικό στην απόκτηση και συντήρησή του. Και έφτιαξαν ακριβώς αυτό: ένα εξελιγμένο αυτοκίνητο που κατάφερε να γίνει Νο 1 σε πωλήσεις στην Ιαπωνία, μειώνοντας το συνολικό κόστος χρήσης και προσφέροντας ένα ασφαλέστερο, πιο αθόρυβο και υψηλότερης ποιότητας μικρομεσαίο μοντέλο.

 

 

9η Γενιά Corolla (2000-2006)

Το 2000 έφερε μαζί του το λανσάρισμα της 9ης γενιάς Corolla, σχεδιασμένης στην Ευρώπη για πρώτη φορά. Έχοντας επωμισθεί την ευθύνη να σπάσει τους δεσμούς με το παρελθόν και να εγκαινιάσει νέα πρότυπα για τον 21ο αιώνα, τα νέο μοντέλο σχεδιάστηκε εξ αρχής με γνώμονα την προσιτότητα. Πέρα από την ευχρηστία και αξιοπιστία, κύρια χαρακτηριστικά του ήταν τα ανώτερα επίπεδα ποιότητας εσωτερικού και άνεσης που συναγωνιζόταν υψηλότερες κατηγορίες.

 

 

10η Γενιά Corolla (2006-2013)

Το 2006 σηματοδότησε ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία της Corolla και συγκεκριμένα την 40ή επέτειο πωλήσεων από τότε που ξεκίνησαν στην Ιαπωνία. Με το λανσάρισμα τις 10ης γενιάς εμφανίστηκε μία νέα σχεδιαστική τάση. Ο υπεύθυνος εξέλιξης, Soichiro Okudaira, δημιούργησε ένα νέο μοντέλο με παγκόσμια προοπτική και κλίμακα. Οι δυναμικές επιδόσεις στόχευαν στα απαιτητικά Ευρωπαϊκά πρότυπα, ενώ η ευχρηστία και ευρυχωρία έπρεπε να πληρούν τις απαιτήσεις της αγοράς Β. Αμερικής. Οι μηχανικοί βασίστηκαν στον ‘κανόνα των 5 λεπτών εμπειρίας’, όπου οι πελάτες θα αναγνώριζαν την ποιότητα του νέου μοντέλου μέσα στα 5 πρώτα λεπτά οδήγησης.

 

 

11η Γενιά Corolla (2013)

Στην 11η γενιά της, η Corolla αναδείχτηκε στο δημοφιλέστερο αυτοκίνητο στον κόσμο. Με περισσότερες από 44 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως μέσα σε 50 χρόνια, κύρια χαρακτηριστικά της πιο πρόσφατης γενιάς ήταν η μεγαλύτερη πολυτέλεια εξωτερικού, η έμφαση στην αντιληπτή ποιότητα και τα υψηλότερα επίπεδα τεχνολογίας και εξοπλισμού ασφάλειας. Το εμβληματικό μοντέλο της Toyota προβλέπεται να έχει πολύ μέλλον ακόμα.

 

Πηγή: Toyota

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...