Ο τίτλος Transport Genious of the Future σε Έλληνες

Μια διάκριση στη χώρας μας έφεραν φοιτητές του ΕΜΠ για τη δημιουργία δικτύου επικοινωνίας αυτοκινήτων

  • -
  • -

Στον ετήσιο διαγωνισμό της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) η ομάδα των Μάρκου Καραμέρη, Σπύρου Μουσελίνου και Νίκου Γαβαλά, φοιτητών του ΕΜΠ, κατέκτησε τον τίτλο «Transport Genious of the Future» για το 2016. Πρόκειται για το ANGEL, ένα δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ αυτοκινήτων, το οποίο σχεδίασαν, εξέλιξαν και ανέπτυξαν οι ίδιοι με την υποστήριξη του Γιώργου Καραμέρη και κατάφεραν να διακριθούν ανάμεσα σε περισσότερες από 50 συμμετοχές.

Ο Μάρκος Καραμέρης ήταν αυτός που παρέλαβε το σημαντικό βραβείο κατά την απονομή που έγινε στο Ελσίνκι. Μιλώντας για τη διάκριση αναφέρει ότι είναι ένας διαγωνισμός νέων 18 έως 22 χρονών, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να αναδειχθούν μέσα από τις ιδέες τους και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο, αφού η οργάνωση γίνεται από τη FIA. η εργασία πέρασε από τρία στάδια αξιολόγησης μέχρι να φτάσει στην τελική φάση στο Ελσίνκι, όπου κλήθηκαν οι τέσσερις φιναλίστ να κάνουν την παρουσίαση στους ανθρώπους της FIA που θα έκριναν ποιος θα είναι ο νικητής.

Αυτό που δημιούργησε η συγκεκριμένη ομάδα και βραβεύτηκε είναι το σύστημα ANGEL. Πρόκειται για ένα δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ αυτοκινήτων σε πραγματικό χρόνο, με στόχο την ασφάλεια, αλλά και την ομαλή κυκλοφορία μειώνοντας παράλληλα το χρόνο μετακίνησης. Το ANGEL στην ουσία αυτοματοποιεί μερικώς την οδήγηση, με τελικό στόχο την πλήρη αυτοματοποίησή της, όταν όλα τα αυτοκίνητα εφοδιαστούν με αυτό.

Η ομάδα αποτελείται από τριτοετείς φοιτητές στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό της FIA, μετά από κάλεσμα του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο Μάρκος ασχολείται με αλγόριθμους και επιθυμεί να ασχοληθεί επαγγελματικά με τα μαθηματικά, τα οποία είναι και το χόμπι του. Ο Σπύρος ασχολείται με αισθητήρες και βιο-ιατρική τεχνολογία. Τον ενδιαφέρει πολύ η αλληλεπίδραση ανθρώπων με μηχανήματα και βλέπει τη βιομηχανία της αυτοκίνησης ως ένα χώρο με πολλές προοπτικές. Ο Νίκος ασχολείται με αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης, αλλά τον ενδιαφέρον εξίσου οι τομείς των machine learning και data science.

Τέλος σημαντική ήταν η βοήθεια του Γιώργου Καραμέρη ο οποίος είναι μηχανολόγος μηχανικός και συνεργάτης του Ινστιτούτου «Πάνος Μυλωνάς». Εργάζεται στο χώρο του αυτοκινήτου τα τελευταία 15 χρόνια, εχει διατελέσει τεχνικός διευθυντής σε μεγάλη εισαγωγική εταιρεία, ενώ στις δραστηριότητες του, εκτός απο το μεράκι γύρω απο την τεχνολογία κινητήρων και την ενασχόληση με αγωνιστικές ομάδες, περιλαμβάνεται και ο ρόλος του εκπαιδευτή σε θέματα ασφαλούς και εξειδικευμένης οδήγησης. Με τη συγκεκριμένη ομάδα συνεργάστηκε στα πρώτα στάδια της ιδέας γιατί πίστεψε πως όλοι μαζί μπορούν να δημιουργήσουν κάτι εντυπωσιακό για την ασφάλεια των μεταφορών στο εγγύς μέλλον.

ΠΗΓΗ: Ι.Ο.ΑΣ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...