Scooter Moto Festival 2016: Η επιστροφή

Έστω και δειλά οι μοτοσυκλέτες επιστρέφουν. Είχαν τη τιμητική τους και αυτό δεν μπορούσε να το κρύψει ο τίτλος, έτσι από του χρόνου μάλλον θα μετονομαστεί σε Motorcycle Festival… σκέτο!

  • -
  • -

Περισσότερη μοτοσυκλέτα, λιγότερο Scooter, αυτό ήταν που εισέπραξε όποιος επισκέφθηκε το Γκάζι, αν και το σαββατοκύριακο δεν μας έκανε το χατίρι και η λασποβροχή ανάγκασε τους εκθέτες σε συνεχές καθάρισμα. Δεν πειράζει, τα έχουν αυτά οι ημιυπαίθριες εκθέσεις.

Αν και θα έπρεπε να αρχίσουμε αλφαβητικά, θα ξεκινήσουμε από τη Yamaha και την MT-10 που έκανε την εμφάνισή της περισσότερο «κακιά» και περισσότερο «streetfighter»από κάθε άλλη ΜΤ με διπλά εμπρός μάτια… εντόμου! Θα γίνει πανηγύρι 160 ίππων! Επίσης και νέο Tracer με τον δικύλινδρο κινητήρα των 700 κ. εκατ., αλλά και όμορφα Fazer και Diversion με μικρά φέρινγκ για πολλαπλές χρήσεις.

Επιστροφή και της Benelliμε το σλόγκαν «pura passione» με ενδιαφέροντα δικύλινδρα στα 500 κ. εκατ. και τετρακύλινδτρα 600 σε εκδόσεις naked και motard.

Στον χώρο της Honda φυσικά το αστέρι ήταν η νέα Africa Twin (διαβάστε τη δοκιμή της πατώντας εδώ), αλλά δεν θα πρέπει κανείς να προσπεράσει τα νέα VRX και ειδικά το 1200 που είναι η νέα adventure πρότασή της. Μάλιστα φαίνεται ότι πιστεύει στο NC το οποίο όλο και ανανεώνει, ενώ τα δικύλινδρα 500 φαίνεται ότι και αυτά αποκτούν υπόσταση, όχι μόνο ως Χ, αλλά και ως F. Επίσης μια φρέσκια ματιά αξίζει και το ανερχόμενο CB650F το οποίο φέρνει χρώμα και στο πλαίσιο που τώρα εκτός από μαύρο, είναι και λευκό και κόκκινο.

Στα scooter το Forza απέκτησε και μικρό αδελφό στα 125 κ.εκ. με SH και στα 150 και 125 κ.εκ., μαζί με Vision το οποίο πλέον προσφέρεται με τροχούς 14 και 16 ιντσών.

Για τη Ducati θα μπορούσαμε να γράφουμε ώρες, γιατί πως να περιγράψει κανείς με δύο λόγια την τρομερή XDiavel, τα πολύ όμορφα Monster (ειδικά την έκδοση Dark) και τα Hypermotard και Hyperstrada. Όμως θα προσγειωθούμε μόνο στη Multistrada 1200 Enduro, η οποία κάνει μια πολύ σοβαρή προσπάθεια να κινηθεί με απαιτήσεις εκεί που κανένα άλλο adventure bike δεν έχει κινηθεί, δηλαδή εκτός δρόμου με ρυθμιζόμενες αναρτήσεις και χαμηλό βάρος στα 225 κιλά.

Η MotoGuzzi καλά κρατεί και το V9 Roamer είναι η νέα προσθήκη στους «V» δικύλινδρους κινητήρες, ενώ υπάρχει και fat-tire έκδοση all-black με το όνομα Bobber. Οι V4 κινητήρες συνεχίζουν να αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την Aprilia και γιατί όχι, αφού είναι σημείο αναφοράς, ενώ οι V2 φοριούνται στα Caponord, Dosoduro, Shiver και Mana. Για το τέλος των μοτοσυκλετών δεν θα μπορούσαμε παρά να αναφερθούμε στην αναγέννηση της Triumphη οποία παρουσίασε τον ολοκαίνουργιο δικύλινδρο κινητήρα της ως Street Twin στα 900 κ εκατ. (55 ίπποι) και σαν 1.200 στις Τ120, και Thruxton, με 80 και 97 ίππους αντίστοιχα. Δίνουν έμφαση στη ροπή, στο χαμηλό βάρος και τη καθημερινή χρήση, αλλά πάντα με το απαράμιλλο βρετανικό style.

Στα scooter η Piaggio πρόσφερε το νέο Medley, ειδικά για όσους κινούνται στη πόλη με μεγάλο χώρο κάτω από τη σέλα (χωρά δύο κράνη) και νέους κινητήρες i-jet. Το νέο αυτό κινητήρα στα 125 και 150 κ.εκ. φορά και το νέο Liberty σε νέα στιλάτα χρώματα. Το πλούσιο Χ10 απέκτησε και μικρότερη έκδοση 125 κ.εκ. ενώ πάντα υπάρχουν τα Beverly με κινητήρες από 350 έως 125 κ.εκ. και το Liberty με κινητήρες 150 και 125. Τέλος πάντα κάτω από το σήμα της Piaggio θα βρείτε τα MP3 των τριών τροχών που δεν… πέφτουν και γράφουν τη δικιά τους ιστορία.

Και μια και μιλάμε για ιστορία ας μην ξεχάσουμε ότι η Vespa κλείνει 70 χρόνια ζωής από τη γέννησή της το 1946!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΥΒΑΡΗΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...