Αλλαγές στα Τέλη Κυκλοφορίας και Ταξινόμισης

Συστήνεται ειδική επιτροπή που θα επανεξετάσει το καθεστώς φορολόγησης των αυτοκινήτων

  • -
  • -

Ειδική επιτροπή που θα επανεξετάσει το καθεστώς φορολογίας των αυτοκινήτων και θα προτείνει προτάσεις για νομοθετικές ρυθμίσεις, συστήνεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής. Στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών είναι να μην αποτελεί πλέον ο κυβισμός του κινητήρα βάση για τη φορολόγηση των αυτοκινήτων. Όπως όλα δείχνουν το τέλος ταξινόμησης, τα τεκμήρια διαβίωσης και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης θα υπολογίζονται με βάση την εμπορική αξία των οχημάτων (λιανική τιμή, προ φόρων), ενώ για τα τέλη κυκλοφορίας υπάρχουν δύο σενάρια:

  • ένα νέο σύστημα υπολογισμού το οποίο θα βασίζεται στην πραγματική αξία των αυτοκινήτων. Κάτι που ωστόσο είναι δύσκολο να γίνει, καθώς η αξία μειώνεται σημαντικά κάθε χρόνο, οπότε δεν είναι εύκολος ο υπολογισμός της αντίστοιχης απομείωσης των τελών.
  • τα τέλη κυκλοφορίας να συνδέονται με το χρόνο κυκλοφορίας και την κατανάλωση των καυσίμων και να είναι μεγαλύτερα όσο περισσότερα χιλιόμετρα διανύουν τα οχήματα. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, σε αυτή την περίπτωση θα καθιερωθούν δύο κατηγορίες τελών κυκλοφορίας: τα πάγια και τα αναλογικά. Τα πάγια θα είναι μειωμένα σε σχέση με τα σημερινά, ενώ τα αναλογικά θα επιβληθούν με τη μορφή αυξήσεων στα καύσιμα. Ουσιαστικά πρόκειται για την πρόταση που είχαμε κάνει εδώ στο GOCAR.

Το τι θα γίνει τελικά θα το δούμε σύντομα, καθώς η ειδική επιτροπή θα πρέπει να παραδώσει τις προτάσεις της στα αρμόδια υπουργεία μέχρι τις 29 Απριλίου, ενώ το νέο μοντέλο φορολόγησης των Ι.Χ. που θα αποφασισθεί θα ενεργοποιηθεί εντός του τρέχοντος έτους.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...