Υποθαλάσσια σύνδεση Σαλαμίνας-Περάματος

Έργα παραχώρησης και επεκτάσεις ανακοίνωσε ο αρμόδιος Υπουργός

  • -
  • -

Η ανακοίνωση έγινε από τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη και τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Έργων Γιώργο Δέδε όπου μεταξύ άλλων εξαγγέλθηκε για μία ακόμη φορά η ζεύξη Περάματος-Σαλαμίνας με υποθαλάσσια σήραγγα που θα κατασκευαστεί ως έργο παραχώρησης. Η ζεύξη καθώς και άλλα έργα αρμοδιότητας του υπουργείου ήταν το αντικείμενο συνάντησης μεταξύ της διοίκησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (EBRD) και του υπουργείου, ενώ κάθε έργο θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί επίσης μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, είτε να ενταχθεί στο πακέτο Γιούνκερ. Στα έργα περιλαμβάνεται η επέκταση του μετρό στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη,  η σιδηροδρομική Εγνατία, η ολοκλήρωση των σιδηροδρομικών δικτύων, οι επεκτάσεις των προαστιακών αυτοκινητοδρόμων και οι αναβαθμίσεις των λιμανιών της χώρας.

Σε ό,τι αφορά την οδική ζεύξη της Σαλαμίνας με το Πέραμα, η δημοπράτηση του έργου παρατάθηκε για όγδοη φορά έπειτα από τρία χρόνια συνεχών διαβουλεύσεων αφού κρίνονταν σκόπιμη η επαναξιολόγηση της κατασκευής με βάση τα νέα οικονομικά δεδομένα. Το έργο εξαγγέλθηκε για πρώτη φορά με το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας όπου περιελήφθησαν όλες οι μεγάλες παρεμβάσεις στο λεκανοπέδιο.

Η υποθαλάσσια σήραγγα μήκους περίπου 1,1 χλµ, µε τις εκατέρωθεν προσβάσεις περιλαμβάνει ακόμη τα οδικά τµήµατα παράκαµψης των πόλεων Περάµατος και Σαλαµίνας µήκους περίπου 14,5 χλµ και τους ανισόπεδους κόμβους. Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, το οδικό τμήμα θα εκτείνεται από την υπάρχουσα Λεωφόρου Σχιστού-Σκαραµαγκά, µε την οποία συνδέεται µε ανισόπεδο κόµβο, οδεύει εντός της περιοχής του Ναυτικού Οχυρού Σκαραµαγκά και µέχρι την περιοχή του κολυμβητηρίου Περάµατος όπου δηµιουργείται κόµβος για την σύνδεσή του µε την υφιστάμενη οδό Περάµατος-Κερατσινίου-Πειραιά. Ακολουθεί η υποθαλάσσια ζεύξη µε οδική σήραγγα και στη συνέχεια όδευση επί της νήσου του Αγίου Γεωργίου κατ΄ επέκταση της υπάρχουσας οδικής σύνδεσης της νήσου Αγίου Γεωργίου µε τον Ναύσταθμο.
Το έργο έχει προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις για τη χρησιμότητά του κυρίως από πλευράς των κατοίκων της Σαλαμίνας οι οποίοι πιστεύουν ότι με τη ζεύξη θα χαθεί ο νησιωτικός χαρακτήρας, ενώ οι προβληματικές υποδομές του νησιού θα επιδεινωθούν με την αύξηση της κυκλοφορίας που αναμένεται. Από την άλλη η ζεύξη θα μειώσει όχι μόνο το κόστος μετακίνησης αλλά και την καθυστέρηση μεταξύ των δρομολογίων. Επίσης προβληματισμός υπάρχει για τις κοινοπραξίες των 40 επιβατηγών-οχηματαγωγών πλοίων που νέμονται ένα σημαντικό έσοδο από τη διακίνηση σχεδόν 12 εκατομμύρια οχημάτων και επιπλέον 6 εκατομμυρίων επιβατών ετησίως.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...