Rally Acropolis: Ο καιρός είχε τον τελευταίο λόγο!

Παρά την αγωνία και την πρόωρη διακοπή του Ραλλυ, νικητής στέφθηκε ο Kajetan Kajetanowicz, ενώ το πόντιουμ συμπλήρωσαν οι Craig Breen και Λάμπρος Αθανασούλας

  • -
  • -

Η αυλαία του Ράλλυ Ακρόπολις 2015 έπεσε νωρίτερα απ’ ότι ήταν προγραμματισμένο, μιας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τόσο το Λουτράκι όσο και την υπόλοιπη Πελοπόννησο, δεν άφησαν να ολοκληρωθούν οι τελευταίες 3 ειδικές διαδρομές. Συγκεκριμένα, η δεύτερη και τελευταία μέρα του αγώνα ξεκίνησε με τις πρώτες 4 Ε.Δ. χωρίς να προβληματίζει ο καιρός. Ωστόσο, η ξαφνική και ισχυρή βροχόπτωση κατά τη διάρκεια της 6 ειδικής διαδρομής (ΕΚΟ Racing Ζήρεια) είχε ως αποτέλεσμα την εσπευσμένη διακοπή του αγώνα μιας και οι υπόλοιπες 3 Ε.Δ. χαρακτηρίστηκαν απροσπέλαστες ή/και επικίνδυνες για τους αγωνιζόμενους.

Πρόωρο τέλος λοιπόν για το φετινό Ράλλυ Ακρόπολις, πάνω που η αγωνία είχε κορυφωθεί μιας και οι 4 πρώτες ΕΔ της ημέρας προμήνυαν σπουδαία μάχη για την πρώτη θέση. Αρχικά ο Kajetan Kajetanowicz κέρδισε την 1η Ε.Δ., αλλά ο Craig Breen απάντησε με δύο ταχύτερους χρόνους και δημιούργησε μια διαφορά ασφαλείας, αφήνοντας πίσω του τον Πολωνό αλλά και τον Λάμπρο Αθανασούλα να μάχονται για τη 2η θέση. Ωστόσο, στην 4η ε.δ. EKO Racing Ζήρεια, το καπό του 208 Τ16 του Breen άνοιξε, με αποτέλεσμα ο ίδιος να χάσει χρόνο και να πέσει 2ος, με τον Kajetanowicz να τίθεται και πάλι επικεφαλής, 10 δλ. μπροστά από τον Breen, την ώρα που ο Λάμπρος Αθανασούλας ακολουθούσε μόλις 5 δλ. πίσω από τον Ιρλανδό. Με τους 3 πρώτους να επιστρέφουν στο Λουτράκι για το ενδιάμεσο service και με την υπόθεση «νίκη» να δείχνει ανοιχτή ακόμη, άνοιξαν οι ουρανοί...

Το αποτέλεσμα ήταν ο Kajetan Kajetanowicz να στεφθεί νικητής και επίσημα Πρωταθλητής Ευρώπης, όντας ο πρώτος Πολωνός που το καταφέρνει μετά τον Krzysztof Hołowczyc, το 1997. O Breen δεν κατάφερε να εξαντλήσει τις μαθηματικές ελπίδες που διατηρούσε μέχρι πριν το Ράλλυ Ακρόπολις 2015, την ώρα που ο Λάμπρος Αθανασούλας σημείωσε μια σπουδαία επιτυχία ανεβαίνοντας στο βάθρο. Ο Έλληνας οδηγός, παρά την πολυετή αποχή του από τους χωμάτινους αγώνες, ήταν ανταγωνιστικός με ένα νέο αυτοκίνητο και έδειξε δείγματα του πλούσιου ταλέντου του. Το Σάββατο προσπάθησε να πιέσει στο Κεφαλάρι, αλλά ένα τετ-α-κε τού κόστισε πολύτιμο χρόνο. Παρ’ όλα αυτά, ήταν σε απόσταση βολής και θα μπορούσε να διεκδικήσει το κάτι παραπάνω στις τρεις εναπομείνασες ειδικές, που εντέλει δεν πραγματοποιήθηκαν.

Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα να έχουμε και σημαντικές εγκαταλείψεις, με κυριότερη αυτήν του Alexey Lukyanuk, ο οποίος και τέθηκε εκτός μάχης έπειτα από έξοδο, ενώ ανάλογη τύχη είχε και ο Charles Martin. Με αυτόν τον τρόπο, στην 4η θέση πλασαρίστηκε ο Jaromir Tarabus με το Skoda Fabia S2000, που απέφυγε τα λάθη σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, μπροστά από τον David Botka με το Mitsubishi Lancer EVO IX. Ο Ούγγρος οδηγός σημείωσε έναν πολύ καλό χρόνο στη Ζήρεια και σκαρφάλωσε στη Γενική κατάταξη, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη νίκη στην κατηγορία ERC-2.


Δηλώσεις πληρωμάτων

Kajetan KAJETANOWICZ - Jaroslaw BARAN (FORD Fiesta R5)

«Είναι ένα απίστευτο συναίσθημα. Ήταν η πιο δύσκολη μέρα της ζωής μου. Όλα είναι τώρα τέλεια και όμορφα! Είναι σπουδαίο συναίσθημα το να είσαι Πρωταθλητής Ευρώπης. Είμαι πολύ χαρούμενος με τον τίτλο».

Craig BREEN - Scott MARTIN (PEUGEOT 208 T16 R5)

«Περίεργος καιρός. Ήταν μια καταστροφή, αλλά δεν μπορείς να κάνεις τίποτα με τον καιρό. Δεν ξέρω αν ήταν σωστή η απόφαση να ακυρωθούν οι υπόλοιπες ειδικές, επειδή δεν ήμουν εκεί. Είναι απογοητευτική απόφαση, αλλά δεν μπορώ να κάνω τίποτα για αυτό».

Λάμπρος ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΑΣ - Νικόλαος ΖAKXAIOΣ (SKODA Fabia R5)

«Από την αρχή του αγώνα δεν μας ενδιέφερε τόσο πολύ η θέση που θα βρισκόμασταν, αλλά οι χρόνοι που θα πραγματοποιούσαμε. Οι χρόνοι μας ήταν πολύ καλοί απέναντι σε εξαιρετικούς αντιπάλους που έχουν κατακτήσει τίτλους. Με δεδομένο ότι αυτός ήταν ο πρώτος αγώνας για εμάς με το αυτοκίνητο, το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό. Βέβαια, δεν το χαρήκαμε όσο θα θέλαμε σε αγωνιστικά χιλιόμετρα, όμως ήταν σωστή τόσο η μείωση της χθεσινής ειδικής, όσο και η ακύρωση του υπόλοιπου σκέλους. Ευχαριστούμε πολύ το Lascaris Foundation για την ευκαιρία που μας έδωσε».


 

Δείτε επίσημα την τελική κατάταξη του Ράλλυ Ακρόπολις 2015 ΕΔΩ!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...