Honda Civic Type R: Πώς είναι στην οδήγηση;

Συγκεντρώσαμε τα σχόλια των μεγάλων μέσων του εξωτερικού για το νέο ιαπωνικό hot hatch

  • -
  • -

2λιτρος Turbo VTEC, 310 ίπποι στις 6.500 rpm και 400 Nm ροπής στις 2.500 rpm, 0-100 km/h σε 5,7 sec, τελική ταχύτητα 270 km/h, κίνηση στους εμπρός τροχούς με τη βοήθεια μπλοκέ διαφορικού, hot εμφάνιση. Αυτά είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τον εκρηκτικό χαρακτήρα του νέου Honda Civic Type R. Στα χαρτιά. Στην πράξη όμως τι “λέει” το ιαπωνικό hot hatch; Ας δούμε τι έγραψαν μερικά από τα μεγάλα μέσα από Αγγλία και ΗΠΑ που το οδήγησαν στο εξωτερικό.

 

Auto Express (Μ. Βρετανία)


Για το μοτέρ
“…παραμένει ένας VTEC, οπότε μπορείς να περιμένεις επιπλέον δύναμη καθώς ανεβαίνουν οι στροφές. Ακόμη, ο υπερσυμπιεστής σημαίνει ότι υπάρχει πολλή ροπή στις μεσαίες στροφές και με 400 Nm κορυφαία τιμή, αυτό είναι το πιο ροπάτο Civic Type R ever, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ευκολότερο να εκμεταλλευτείς την απίστευτη απόδοση της Honda”.

Για το πλαίσιο
“…Μπορείς να εκμεταλλευτείς όλη τη δύναμη του Civic, χάρη στο πλαίσιο που προσφέρει άριστη πρόσφυση και επικοινωνεί το τι συμβαίνει με σαφήνεια. Τα ρυθμιζόμενα αμορτισέρ είναι αισθητά πιο σκληρά στη λειτουργία +R, αλλά το αυτοκίνητο εξακολουθεί να κυλά ωραία (αν και είναι πολύ σφικτό) και δεν κοπανά στις λακκούβες. Ο έλεγχος του αμαξώματος είναι εξαιρετικός”.

Τελικά
“Το νέο Honda Civic Type R είναι ένα ικανότατο hot hatchback που να μπορεί να παίξει και το ρόλο του καθημερινού αυτοκινήτου, αλλά η εμφάνισή του δεν θα ικανοποιήσει τους πάντες”.

 

Autocar (Μ. Βρετανία)


Για το μοτέρ
“…έχει ζωηράδα, αν και υπάρχει turbo lag στις χαμηλές στροφές. …Είναι γρήγορο, αναμφισβήτητα…  …Είναι πολύ δυνατό στις μεσαίες στροφές, επίσης, αλλά γίνεται εκρηκτικός όσο πλησιάζει τον κόφτη. Το αυτοκίνητο που οδηγήσαμε είχε 1.900 km μόλις στο κοντέρ, αλλά το Renaultsport Megane που έχουμε για δοκιμή μακράς διαρκείας ήταν πιο εύστροφο στα ίδια km”.

Για το πλαίσιο
“…δεν υπάρχει αμφιβολία πως το Type R κρατάει ηρωικά και το διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης ελέγχει άριστα το μπροστινό όταν πατάς δυνατά το γκάζι. …το τιμόνι, αν και είναι ακριβές και γρήγορο, χάνει σε οδηγική αίσθηση”

Τελικά
“…Και ναι, ακόμα κι αν δεν είναι τόσο συναρπαστικό όσο, ας πούμε, ένα Volkswagen Golf R ή ένα Renault Megane RS Trophy 275, είναι ίσως το πιο ικανό μπροστοκίνητο αυτοκίνητο παραγωγής”.

 

Car magazine (Μ. Βρετανία)


Για το μοτέρ
“Αυτός ο turbo 2 λίτρων έχει δύναμη. Οι φόβοι πως η υπερτροφοδότηση θα σκοτώσει τον χαρακτήρα VTEC είναι σε μεγάλο βαθμό αβάσιμοι. …το πράγμα θέλει απλά να λειτουργεί στο κόκκινο των 7.000 rpm και πάνω, με μια ακόρεστη όρεξη για στροφές. … αλλά προσέξτε το turbo lag χαμηλά, όπου λίγα συμβαίνουν...”

Για το πλαίσιο
“…Το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο σύστημα διεύθυνσης είναι ελαφρύτερο από ό,τι θα περίμενε κανείς, αλλά είναι ακριβές, άμεσο και έχει καλή απόκριση. Το Civic στρίβει και βουτά στη στροφή όπως του λες, αλλά θα θέλαμε περισσότερη αίσθηση”.

Τελικά
“Το Type R είναι ένα λαμπρό hot hatch - διαφορετικό από τον ανταγωνισμό, άγριο σε εμφάνιση και απολαυστικό στην οδήγηση. Μας αρέσει πολύ και καλωσορίζουμε τον εκρηκτικό του χαρακτήρα”.

 

Car and Driver (ΗΠΑ)


Για το μοτέρ
“…ακόμη και στις χαμηλές στροφές δείχνει τουρμπισμένος. Πολύ τουρμπισμένος. Έχει άμεση απόκριση, δεν υπάρχει lag στο πάτημα του γκαζιού και νιώθεις την αμεσότητα του μοτέρ. Όμως μετά νιώθεις ένα στιγμιαίο δισταγμό πριν το τούρμπο τα δώσει όλα. Υπάρχει βέβαια πλούσια ροπή, κάτι που δεν χαρακτήριζε  κανένα προηγούμενο Type R και το κιβώτιο έχει μια ωραία μηχανική αίσθηση”.

Για το πλαίσιο
“… το turn-in είναι αρκετά κοφτερό για φέρει στο μυαλό μας χειρουργικά εργαλεία. Κινείται από άπεξ σε άπεξ με ελάχιστο στρίψιμο του τιμονιού… …παρά την άφθονη ροπή, η υποστροφή είναι πολύ μικρή… …νιώθεις το μηχανικό LSD να λειτουργεί προσπαθώντας να κρατήσει το αυτοκίνητο στην προεπιλεγμένη τροχιά”.

Τελικά
“…οι περισσότεροι λάτρεις ευρωπαϊκών μοντέλων θα πουν πως είναι ο πρωταθλητής των μπροστοκίνητων. …Δεν μπορείς να διαφωνήσεις με τα νούμερα, αλλά το τελικό αποτέλεσμα έχει χάσει κάτι από την αίσθηση που έκανε τα προηγούμενα Type R διαφορετικά και ξεχωριστά. …αυτό το Type R θα μπορούσε να είναι καλύτερο αν δεν προσπαθούσαν τόσο πολύ”.

 

Evo magazine (Μ. Βρετανία)


Για το μοτέρ

“…με την ισχύ να κορυφώνεται στις 6.500 rpm, αυτό το νέο μοτέρ είναι συγκρατημένα πιο ζωντανό και δυναμικό συγκριτικά με παρόμοια μηχανικά σύνολα από τη Renault και τη Seat.

Για το πλαίσιο
“Το νέο Type R κονταροχτυπιέται με τα καλύτερα, τα πιο ικανά και τα πιο ακραία hot hatch όλων των εποχών. Βρίσκει απίστευτη πρόσφυση, προσφέρει πληθωρική απόδοση στην ευθεία και έχει υποδειγματικό έλεγχο του αμαξώματος.

Τελικά
“Μέρος του παλιού χαρακτήρα Type R έχει χαθεί, αλλά αυτή η νέα γενιά είναι το καλύτερο γρήγορο Civic μέχρι σήμερα”.

 

Top Gear (Μ. Βρετανία)


Για το μοτέρ
“Εντάξει, εδώ τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα. Οι 7.000 rpm είναι το όριο σε αυτό το νέο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα, αλλά είναι απολαυστικό να φτάνεις εκεί…   …Ωστόσο, αν περίμενες πως οι μηχανικοί της Honda θα έχουν εξαλείψει το lag, ετοιμάσου για απογοήτευση. Στις χαμηλές στροφές του κινητήρα υπάρχει αρκετή υστέρηση και μόνο μετά τις 3.000 rpm δείχνει τη δύναμή του. Είναι καλύτερος στις υψηλές στροφές, όπου το Civic είναι απίστευτα γρήγορο”.

Για το πλαίσιο
“…το νέο Type-R είναι σοβαρά γρήγορο. Και είναι πολύ καλό όχι μόνο στην επίτευξη υψηλής ταχύτητας με τον κινητήρα του, αλλά στη διατήρησή της μέσα από στις στροφές…   ...εκεί που το Golf R είναι κάτι σαν «Είμαι στο παιχνίδι αν είσαι κι εσύ», το Civic είναι πιο πολύ «έλα, πάμε, για να δούμε τι μπορείς να κάνεις…»”

Τελικά
“… είναι πραγματικά συναρπαστικό στην οδήγηση, πολύ γρήγορο...    …Είναι πολύ διαφορετικό από το Golf R, αλλά χαράζει το δικό του στίγμα στην κατηγορία των hot hatch - δεν υπάρχει τίποτε πιο κοντά στο Megane, και προσωπικά το βάζω πάνω από το Renault. Νομίζω. Τέλος πάντων, όσο πιο πολύ το οδηγούσα, τόσο πιο πολύ μου άρεσε. Κατέληξα να μου αρέσει πολύ”.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...