ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Νέο AUDI A4

Το νέο Audi Α4 που αναμένεται επισήμως στο σαλόνι της Φρανκφούρτης μάς αποκαλύφθηκε στο Inglolstadt και θυμίζει έντονα το ..A4

  • -
  • -

Στο αποστειρωμένο περιβάλλον του studio όπου παρήχθησαν οι φωτογραφίες του άρθρου που διαβάζετε το GOCAR είχε την ευκαιρία να πάρει μία πρώτη γεύση από το πώς σκέφτεται η Audi την παρουσία της στη μεσαία κατηγορία. Το εμπάργκο έληξε και με την αναχώρηση μας από το Ingolstadt πήραμε ένα 45σέλιδο «μνημονιακό» δελτίο τύπου, με όλες τις αλλαγές που φέρνει η νέα γενιά A4. Κι είναι πολλές και σημαντικές όταν προσπεράσεις το περιτύλιγμα.

Το νέο A4 βασίζεται στη σπονδυλωτή πλατφόρμα MLB, την παραλλαγή της MQB για μοντέλα με κινητήρα τοποθετημένο στο διαμήκη. Και οι δύο άξονες είναι εντελώς νέοι, το ίδιο και οι αναρτήσεις εμπρός-πίσω που αποτελούνται από πέντε συνδέσμους, πράγμα που σημαίνει διαφοροποίηση ως προς την οδική συμπεριφορά και το πάτημα στο δρόμο.

Μέγιστης σημασίας για τους μηχανικούς ήταν η βελτίωση της αεροδυναμικής με επιλεκτικές επεμβάσεις και η sedan εκδοχή επιτυγχάνει Cd: 0,23, ενώ η Avant 0,26. Για τον ίδιο σκοπό το αμάξωμα υπέστη εντατική δίαιτα με όφελος έως και 120 κιλά αναλόγως του κινητήρα.

 

Fine tuning
Από σχεδιαστικής άποψης έγινε αυτό που αναμέναμε και η Audi αντέγραψε τον ...εαυτό της και μάλιστα το πέτυχε στο μέγιστο βαθμό. Κράτησε τα σημεία ταυτότητας όπως την οριζόντια γραμμή της βάσης των παραθύρων (beltline) να ακολουθεί τον κανόνα 1:3 όπως και όλα τα προϊόντα της μάρκας. Τα ολοκαίνουρια φανάρια τεχνολογίας led και led matrix διαθέτουν ξεχωριστή ρύθμιση για την κάθε λυχνία ξεχωριστά προκειμένου να επιτύχουν τη βέλτιστη φωτεινότητα. Μάλιστα το σιρίτι των φλας διαθέτει ειδικό εφέ διαδοχικής έναυσης  ώστε να τονίζεται καλύτερα η πρόθεση πορείας και αποτελεί στοιχείο αναγνώρισης του μοντέλου. Οι υπόλοιπες επεμβάσεις έγιναν για να εξευγενίσουν το σχήμα και να είναι πιο στιλάτο και αρμονικό, ενώ τονίζεται ο δυναμικός του χαρακτήρας. 

Από πλευράς διαστάσεως οι αυξήσεις είναι μικρές και συγκριτικά με τον προκάτοχο έχουμε: +25mm σε μήκος, +12mm σε μεταξόνιο, +25mm απόσταση για τα πόδια των πίσω και +16mm σε πλάτος. Ο χώρος αποσκευών παρέμεινε αμετάβλητος και αυτός του Avant κέρδισε επιπλέον 15 λίτρα.

 

Τρεις + τρεις, Quattro και s-tronic

Κάτω από το καπό στη νέα γενιά Audi Α4 θα τοποθετούνται τρεις κινητήρες βενζίνης και άλλους τρεις diesel. Ο πιο προσιτός για εμάς είναι 1,4 λίτρων με 150 ίππους και ακολουθεί ο 2.0 TFSi σε δύο επίπεδα απόδοσης 192 και 252 ίππων. Στους diesel η εισαγωγική έκδοση είναι ο δίλιτρος TDi των 150 ίππων κι ακολουθεί η εκδοχή των 190 ίππων. Κορυφαία είναι η 3.0V6 TDI με 272 ίππους που μάλλον δεν θα τη δούμε ούτε καν στους καταλόγους. Από πλευράς κατανάλωσης έχουμε οφέλη έως και 25% λόγω μικρότερου βάρους και μικρότερων απωλειών στη μετάδοση. Όλοι οι κινητήρες με εξαίρεση των 3.0 TDi θα συνδυάζονται πλέον με κιβώτιο διπλού συμπλέκτη S-Tronic καταργώντας το αυτόματο 8άρι Tiptronic που θα συνεχίσει να εφοδιάζει μόνο τον τρίλιτρο V6. Εκτός από κίνηση εμπρός των φθηνών εκδόσεων θα προσφέρεται μόνιμη τετρακίνηση Quattro με τρία διαφορικά για αμεσότερη απόκριση. Το κεντρικό διαφορικό σε normal συνθήκες μοιράζει τη ροπή σε αναλογία 40-60 εμπρός- πίσω και αναλόγως των περιστάσεων μπορεί να μεταφέρει έως 70% εμπρός και 85% στον πίσω άξονα. Το χειροκίνητο 6άρι κιβώτιο έχει βελτιωθεί σε ό,τι αφορά τις τριβές και το βάρος του ελαττώθηκε κατά 16 κιλά.

 

Αεροπλάνο με studio ήχου

Περνώντας στο εσωτερικό οι αλλαγές εδώ είναι εντυπωσιακές και κυρίως σε ό,τι αφορά τον προαιρετικό εξοπλισμό και θυμίζουν έντονα το Audi TT. Επανασχεδιάστηκε το ταμπλό και πλέον ένας στενός αεραγωγός διατρέχει σε όλο σχεδόν το πλάτος. Η κονσόλα είναι ελαφρώς στραμμένη προς τον οδηγό και το MMI είναι το σύστημα που καθορίζει το συνολικό αποτέλεσμα.

Η οθόνη της κεντρικής κονσόλας είναι ανεξάρτητη λειτουργικά από το virtual cockpit που στην κυριολεξία κλέβει τις εντυπώσεις. Η οθόνη των 12,3’’ με ανάλυση 1440x550 pixels έχει διάφορα μενού απεικόνισης των οργάνων οδήγησης, αλλά μπορεί να φορτώσει τους χάρτες της google και να βλέπεις real time το google earth ή το street view σε συνεργασία με το GPS. Είναι περιττό να αναφερθούμε στη διασυνδεσιμότητα του MMI τις φορητές συσκευές, τη φόρτωση Apps και το streaming για πληροφόρηση ή ψυχαγωγία, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν και τις κάμερες 360 μοιρών που καλύπτουν περιφερειακά το αυτοκίνητο.

Χορταίνει το μάτι μόλις γυρίσεις το κλειδί και φωταγωγηθούν όλες οι οθόνες και ο κρυφός φωτισμός σε διάσπαρτα σημεία του ταμπλό όπου σημειωτέον μπορείς να επιλέξεις μεταξύ 30 αποχρώσεων αναλόγως της διάθεσης. Κι ενώ έχεις την αίσθηση ότι κάθεσαι σε πιλοτήριο, ένα ακόμη high-end σύστημα απογειώνει τις αισθήσεις. Το 16κάναλο ηχοσύστημα των 750W της Bang & Olufsen με τα 19 ηχεία και την τρισδιάστατη απόδοση του ήχου εξελίχθηκε σε συνεργασία με το ινστιτούτο Frauhofer του Erlangen ειδικά για την καμπίνα του Α4.

Η επίσημη πρώτη του νέου Audi A4 θα πραγματοποιηθεί στο σαλόνι της Φρανκφούρτης το φθινόπωρο και η τιμή της βασικής έκδοσης στη Γερμανία θα ξεκινά κάτω από τις 31.000 ευρώ. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει να δούμε πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει φορτώνοντας όλον τον σπουδαίο εξοπλισμό που είδαμε στο Ingolstadt. Το πιο ακριβό A4 του τιμοκαταλόγου θα ξεπερνάει κατά πολύ τις 80.000 ευρώ με τον 3.0V6 quattro και τα high tech συστήματα. Είναι προφανές ότι το πολυτελές άκρο της μεσαίας κατηγορίας ανεβαίνει και μάλιστα πολύ ψηλά.

 

 

 

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...