Οι 5 δρόμοι όπου πρέπει να οδηγήσεις

Δεν έχει σχεδόν καμία σημασία το τι οδηγείς ή το πόσο ταλαντούχος οδηγός είσαι. Αυτές είναι οι 5 διαδρομές που κάθε άνθρωπος που απολαμβάνει την οδήγηση θα πρέπει να έχει γνωρίσει πίσω από το τιμόνι

  • -
  • -


Nurburging

Το Nordschleife (Βόρειο κομμάτι) των 20,8 km είναι μια ανεπανάληπτη οδηγική πρόκληση που λειτουργεί από το 1927 και ο Jackie Stewart ονόμασε «Πράσινη Κόλαση». Πράσινη γιατί βρίσκεται μέσα σε δάσος και κόλαση γιατί η οδήγηση εκεί είναι συγκλονιστική αλλά τα περιθώρια διόρθωσης ενός λάθους ελάχιστα, με τη μπαριέρα να καιροφυλαχτεί. Η χάραξη θυμίζει το Targa Florio και περιλαμβάνει στροφές κάθε ακτίνας και δυσκολίας, μαζί με ατελείωτες ευθείες. Η υψομετρική διαφορά των 300 m σημαίνει απίστευτα «χασίματα», οπότε το Ring μπορεί να εκθέσει κάθε οδηγό και κάθε αυτοκίνητο. Δεν είναι τυχαίο που όλες οι εταιρείες κάνουν εκεί δοκιμές εξέλιξης. Για περισσότερα, αξίζει να περιπλανηθείς λίγο στο http://www.nuerburgring.de/en.html.

 

Col deTurini

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές ειδικές του ράλυ Μόντε Κάρλο. Στο στενό επαρχιακό δρόμο με την πολύ καλή πρόσφυση και το πέτρινο τοιχάκι απειλητικά κοντά σου, είναι δύσκολο μα κι απολαυστικό να κινηθείς πραγματικά γρήγορα. Οι απανωτές και ιδιαίτερα σφιχτές 34 φουρκέτες είναι μια ξεχωριστή πρόκληση είτε ανεβαίνεις, είτε κατεβαίνεις τη διαδρομή.

Στα γύρω χωριά τα μαγαζιά είναι γεμάτα με φωτογραφίες που δείχνουν τους θρύλους των Ράλυ να μεγαλουργούν, ενώ εάν βρεθείς εκεί λίγο μετά από κάποιο αγώνα, οι λαστιχιές στο δρόμο κάνουν την ατμόσφαιρα σχεδόν ανατριχιαστική.

Εάν σχεδιάζετε ένα ταξίδι στην Ευρώπη με το αυτοκίνητο, θα πρέπει να συμπεριλάβετε αυτή τη διαδρομή στο πλάνο σας.

 

Grossglockner Pass

Από όπου κι εάν το πιάσεις πρόκειται για κάτι εξαιρετικά εντυπωσιακό. Βρίσκεται στην Αυστρία και είναι μια ορεινή διαδρομή που έχει μήκος 48 km, σε ανεβάζει στα 2.504 m υψόμετρου και καταλήγει σε έναν παγετώνα με ομορφιά που δύσκολα περιγράφεται. Εάν τώρα σε αυτό το σκηνικό προσθέσεις και έναν επαρχιακό δρόμο με 36 κλειστές στροφές, τότε συντίθεται ένα οδηγικό σκηνικό που θα σε αφήσει με το στόμα ανοιχτό. Η κίνηση στο δρόμο είναι αρκετά πυκνή, αλλά ο συνδυασμός αυτού που βλέπεις με το οδηγικό κομμάτι, είναι κάτι που σε αποζημιώνει και με το παραπάνω. Εάν σκοπεύετε να το δείτε από κοντά, θα πρέπει να μελετήσετε πότε θα το κάνετε γιατί ο καιρός δεν αστειεύεται.

 

Stelvio Pass

Βρίσκεται στα σύνορα της Ιταλίας με την Ελβετία και φτάνοντας στα 2.757 m είναι το δεύτερο ψηλότερο πέρασμα των Άλπεων. Ο δρόμος ολοκληρώθηκε το 1825 και η χάραξή του δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά, γι’ αυτό και είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους δρόμους που υπάρχουν. Από πολλούς έχει ψηφιστεί ως ο καλύτερος δρόμος του πλανήτη για να οδηγείς, κάτι στο οποίο παίζουν σημαντικό ρόλο και οι 75 φουρκέτες που συναντάς στη διαδρομή των 20 km και κάτι. Η κλίση του δρόμου είναι έντονη, τόσο που η κατηφορική κατεύθυνση είναι μια πολύ σοβαρή δοκιμασία για τα φρένα του αυτοκινήτου. Τόσο, που πολλές εταιρείες κάνουν τις δοκιμές τους εκεί.

 

Πέρασμα Ταϋγέτου

Η ομάδα του GoCar την ψήφισε ομόφωνα ως την καλύτερη οδηγικά διαδρομή στην Ελλάδα. Θα τη συναντήσεις ξεκινώντας από τη Σπάρτη με κατεύθυνση προς την Καλαμάτα ή το αντίθετο, και είναι σίγουρο ότι θα φτάσεις στον προορισμό σου σχεδόν συγκινημένος από το κάλλος της διαδρομής. Εάν τώρα το λέει και η καρδιά και η όρεξή σου, έχεις όλο το ελεύθερο να επιτεθείς αφού ο δρόμος δεν έχει και πολλή κίνηση. Όπως και να έχει, είναι βέβαιο ότι θα απολαύσεις αυτή τη βόλτα, είτε οδηγείς στο όριο είτε απλώς ρολάρεις χαζεύοντας το μαγευτικό τοπίο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...