Ευρωπαϊκός μαραθώνιος οικονομίας από τη Shell

Νέα ρεκόρ καθώς ο διαγωνισμός γιορτάζει 30 χρόνια καινοτομίας και επιτευγμάτων

  • -
  • -

Ύστερα από μήνες προετοιμασιών και τις τέσσερις συναρπαστικές μέρες του διαγωνισμού, η 30η διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Μαραθώνιου Οικονομίας της Shell έφτασε στο τέλος της. Τη χρονιά αυτή σημειώθηκαν τρία νέα ρεκόρ, δύο από τα οποία αποτέλεσαν τις καλύτερες επιδόσεις στην ιστορία του διαγωνισμού!

Λίγα λόγια για τον διαγωνισμό

Ο Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell προσκαλεί φοιτητές και μαθητές λυκείου από όλο τον κόσμο να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν τα δικά τους υπερ-αποδοτικά οχήματα, τα οποία έπειτα καλούνται να διανύσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση με το ισοδύναμο ενός λίτρου καυσίμου.

Ο φετινός διαγωνισμός

Στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν 197 ομάδες από 26 χώρες, οι οποίες ταξίδεψαν στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας για να διαγωνιστούν σε δύο διαφορετικές κατηγορίες σχεδιασμού αυτοκινήτου: τη φουτουριστική κατηγορία Prototype και την κατηγορία Urban Concept, με επιλογή ενός από επτά διαφορετικούς τύπους ενέργειας.

Ο νικητής

Το 1985, το νικητήριο όχημα ήταν αρκετά ικανό να ταξιδέψει από το Ρότερνταμ στο Λονδίνο με ένα μόνο λίτρο καυσίμου. Τώρα, 30 χρόνια αργότερα, η ομάδα Microjoule-La Joliverie θα μπορούσε να ταξιδέψει από το Ρότερνταμ στη Μόσχα καταναλώνοντας την ίδια ποσότητα καυσίμου, καθώς σημείωσε επίδοση 2.551,8 km/l στην κατηγορία Prototype CNG, το οποίο αποτέλεσε και το πιο αποδοτικό αποτέλεσμα του φετινού διαγωνισμού.

Οι 3 ελληνικές συμμετοχές

Η Ομάδα «Προμηθέας» από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με το πρωτοποριακό ηλεκτροκίνητο όχημα Πυρφόρος διαγωνίστηκε στην κατηγορία Prototype (Βattery Electric) και κατέλαβε την 10η θέση αγγίζοντας τα 487 km/kWh, βελτιώνοντας σημαντικά την περσινή της επίδοση.

Η Ομάδα «TUC Eco Racing» από τη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης µε το εξελιγμένο όχημα πόλης Eco Racer (ΕR2015) διαγωνίστηκε στην κατηγορία Urban Concept (Hydrogen) και κατέκτησε, όπως και το 2014, την 4η θέση διανύοντας 58 km/kwh.

Τέλος, η Ομάδα «Ποσειδώνας» από τα Τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Αυτοματισμού καθώς και από τα Τμήματα της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο.) με το πρωτοποριακό ηλεκτροκίνητο όχημα Τριήρης διαγωνίστηκε στην κατηγορία Prototype (Βattery Electric) και κατέκτησε την 22η θέση διανύοντας 293km/kWh.

Περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφίες και αποτελέσματα από όλες τις ημέρες του αγώνα μπορείτε να βρείτε στο http://www.shell.com/eco-marathon.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...