Έρχονται αλλαγές στη φορολογία των αυτοκινήτων

Φόρος στην τιμή και όχι στα κυβικά, τέλος περιβάλλοντος στα παλιά οχήματα, τι αλλάζει στο μέτρο της απόσυρσης και τα τεκμήρια διαβίωσης

  • -
  • -

Αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο των αυτοκινήτων σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών. Οι αλλαγές που εξετάζονται αφορούν τόσο τη φορολόγηση και τα τεκμήρια, όσο και το μέτρο της απόσυρσης. Πιο αναλυτικά, στο Υπουργείο Οικονομικών μελετούν τα εξής:

1. Κατάργηση του κριτήριου του κυβισμού των οχημάτων ως βάση της φορολόγησής τους. Αντί γι’ αυτό προτείνεται υπολογισμός της φορολογίας στη βάση της λιανικής τιμής (προ φόρων), με προοδευτική αναπροσαρμογή των συντελεστών του τέλους ταξινόμησης.

2. Καταβολή ΦΠΑ, έλεγχο στοιχείων και υπαγωγή στις διατάξεις της σχετικής φορολογίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων τα οποία προέρχονται από χώρες του εξωτερικού.

3. Θέσπιση αντικινήτρων στην κυκλοφορία παλαιών και ρυπογόνων οχημάτων (π.χ. για οχήματα άνω της 20ετίας) με ένα «τέλος περιβάλλοντος».

4. Αντικατάσταση του συστήματος απόσυρσης από ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης το οποίο θα επιδοτεί τα οχήματα χαμηλής τιμής αγοράς.

5. Ανάλογη προσαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης που ισχύουν στα αυτοκίνητα.

6. Αλλαγή του τρόπου ελέγχου ανασφάλιστων και ανέλεγκτων από ΚΤΕΟ οχημάτων (π.χ. με ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων τους).

Επίσημα, στόχος είναι η δημιουργία και παγίωση μιας δικαιότερης και αποτελεσματικότερης φορολόγησης και ενός γενικότερου εξορθολογισμού του τομέα της αυτοκίνησης. Για τη διαμόρφωση του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος, το Υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει συναντήσεις με τους φορείς του χώρου προκειμένου και αυτοί να συνεισφέρουν με τις δικές τους προτάσεις.

 

Τι λέει το GOCAR

Οι αλλαγές που σκέφτονται στο Υπουργείο Οικονομικών κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Μένει να δούμε πως ακριβώς θα διαμορφωθεί το φορολογικό πλαίσιο και πως αυτό θα μεταφράζεται στην τσέπη μας. Ένσταση έχουμε για τα τέλη κυκλοφορίας, που δεν αναφέρονται στις αλλαγές και που με το ισχύον σύστημα πολλά ακριβά diesel δεν πληρώνουν τίποτα, αλλά και για το σχεδιαζόμενο τέλος περιβάλλοντος καθώς παλιά οχήματα έχουν κατά κανόνα οι “μη έχοντες”, οι οποίοι ήδη πληρώνουν υψηλότερα τέλη κυκλοφορίας από τους ιδιοκτήτες καινούργιων αυτοκινήτων. Εσείς τι άποψη έχετε; Περιμένουμε τα σχόλιά σας παρακάτω.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...