Κατάργηση ποινών για όσους δεν πληρώνουν διόδια;

29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν τροπολογία μέσω της οποίας ζητούν να καταργηθούν οι ποινές για όσους αρνούνται να καταβάλλουν το αντίτιμο των διοδίων ή καταλαμβάνουν δρόμους και σταθμούς διοδίων

  • -
  • -

Με τροπολογία που κατέθεσαν προς ψήφιση ως μέρος του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις φυλακές, 29 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ζητούν την κατάργηση των ποινών για όσους δεν καταβάλλουν το αντίτιμο των διοδίων ή καταλαμβάνουν δρόμους και σταθμούς διοδίων (βλέπε κίνημα «Δεν Πληρώνω»). Σημειώνουν δε πως οι διατάξεις αυτές πρέπει να καταργηθούν ενόψει της συνολικής επανεξέτασης των συμβάσεων παραχώρησης και του καθεστώτος επιβολής διοδίων στους αυτοκινητόδρομους, καθώς και ότι η ένταξη στον ΚΟΚ της μη πληρωμής διοδίων δεν συνάδει με το σκοπό του, ο οποίος είναι η εύρυθμη λειτουργία της κίνησης στους δρόμους και η σωστή συμπεριφορά των οδηγών.

 

Τα βασικά σημεία της τροπολογίας:

“Μετά την ψήφισή τους (σημ: των πέντε συμβάσεων παραχώρησης του εθνικού οδικού δικτύου σε πολυεθνικές κοινοπραξίες τεχνικών εταιρειών), διογκώθηκε ένα κίνημα πολιτών ενάντια στη θέσπιση υπέρογκων διοδίων και στην κατασκευή πολλαπλών σταθμών διοδίων σε όλο το μήκος των αυτοκινητοδρόμων. Εκατοντάδες συμπολίτες σέρνονται στα δικαστήρια κατηγορούμενοι βάσει ειδικών ποινικών νόμων και χιλιάδες συμπολίτες μας επιβαρύνονται με υπέρμετρες ειδικές διοικητικές κυρώσεις. Το γεγονός αυτό προξενεί επιβάρυνση και στα ήδη βεβαρημένα πινάκια των δικαστηρίων. Οι διατάξεις αυτές πρέπει να καταργηθούν ενόψει και της συνολικής επανεξέτασης των συμβάσεων παραχώρησης και του καθεστώτος επιβολής διοδίων στους αυτοκινητόδρομους. Εξάλλου, η ένταξη στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας της μη πληρωμής διοδίων δεν συνάδει με τον σκοπό του, ο οποίος είναι η εύρυθμη λειτουργία της κίνησης στους δρόμους και η σωστή συμπεριφορά των οδηγών. Η μη πληρωμή των διοδίων ουδεμία σχέση έχει με τα παραπάνω, καθώς ούτε ρυθμίζει την οδική συμπεριφορά, ούτε θέτει κανόνες που διασφαλίζουν την ασφάλεια οδηγών και πεζών”.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...