ΝΕΟ FORD FOCUS: Focus στην τεχνολογία

Προηγμένα συστήματα άνεσης, ασφάλειας και ψυχαγωγίας και αποδοτικοί κινητήρες βενζίνης και diesel δίνουν στο νέο Ford Focus το πλεονέκτημα στην κατηγορία των μικρομεσαίων

  • -
  • -
Ford Focus - Η ΓΚΑΜΑ


Το νέο Ford Focus έγινε ακόμη πιο όμορφο, βελτιώθηκε σε εργονομία και αναβαθμίστηκε σε ποιότητα κατασκευής. Άσοι στο μανίκι του παραμένουν οι κινητήρες που τώρα έγιναν ακόμη πιο αποδοτικοί. Η γκάμα ξεκινά με τον βραβευμένο για τρεις συνεχείς χρονιές ως ‘Διεθνής Κινητήρας της Χρονιάς’ 1.0 EcoBoost που διακρίνεται τόσο σε απόδοση (εκδόσεις με 100 PS και 125 PS) όσο και σε οικονομία καυσίμου. Εντελώς νέος είναι ο 1.5 EcoBoost, με 150 και 182 ίππους, που προσφέρει ίδια ισχύ και χαμηλότερη κατανάλωση συγκριτικά με τον προηγούμενο 1.6 EcoBoost!

Σε diesel, ο καινούργιος 1.5 TDCi των 120 PS προσφέρει βελτιωμένη κατανάλωση και απόδοση συγκριτικά με τον 2.0 TDCi 115 PS που αντικαθιστά. Ο 1.5 πετρελαιοκινητήρας διατίθεται και σε έκδοση με 95 ίππους. Η εξαιρετική γκάμα μοτέρ δεν επηρεάζει τις ελκυστικές τιμές του Focus, που ξεκινούν από 13.730 € (με απόσυρση) και συνοδεύονται από προηγμένα συστήματα που φροντίζουν για την άνεση, την ασφάλεια και την ψυχαγωγία. Ας γνωρίσουμε παρακάτω τα σημαντικότερα.


SYNC 2

Το προηγμένο σύστημα συνδεσιμότητας της Ford περιλαμβάνει έγχρωμη οθόνη αφής 8’’, Κλήση Έκτακτης Ανάγκης και φωνητικό έλεγχο για εύκολη πρόσβαση στα συστήματα ήχου, πλοήγησης, κλιματισμού και στα smartphones. Το σύστημα πλοήγησης διαθέτει διαιρούμενη οθόνη με λεπτομερή απεικόνιση των διασταυρώσεων, ανάγνωση ονομάτων δρόμων, τρισδιάστατη απεικόνιση κόμβων αυτοκινητοδρόμων και τοποσήμων και τον οδηγό MICHELIN. Ο οδηγός μπορεί να εισάγει προορισμούς και να ζητά αναπαραγωγή μουσικών κομματιών με μια μόνο φωνητική εντολή.

 

Perpendicular Parking

Η νέα hands-free τεχνολογία βοηθά στο παρκάρισμα με όπισθεν, κάθετα ή παράλληλα με άλλα αυτοκίνητα. Εντοπίζει με αισθητήρες χώρους στάθμευσης και ελέγχει αυτόματα το τιμόνι, ενώ ο οδηγός πατάει μόνο γκάζι και φρένο. Βοηθά επίσης στην έξοδο από χώρους στάθμευσης με όπισθεν, προειδοποιώντας για πιθανή διέλευση οχημάτων από πίσω, ή στο ξεπαρκάρισμα από παράλληλο χώρο στάθμευσης: αφού ο οδηγός επιλέξει την αριστερή ή τη δεξιά πλευρά, το σύστημα ελέγχει το τιμόνι, ενώ ο οδηγός λειτουργεί γκάζι και φρένο.

 

Active City Stop

Το σύστημα αποφυγής σύγκρουσης Active City Stop αναβαθμίστηκε για να λειτουργεί με ταχύτητες μέχρι 50 km/h (έναντι 30 km/h στο προηγούμενο Focus). Χρησιμοποιεί αισθητήρες για την αναζήτηση στατικών αντικειμένων μπροστά στο δρόμο και προ-φορτίζει τα φρένα. Αν ο οδηγός δεν αντιδράσει, μειώνει τη ροπή του κινητήρα και αυτόματα ενεργοποιεί τα φρένα για να μειώσει τις επιπτώσεις της σύγκρουσης. Στην περίπτωση κινούμενων αντικειμένων, το Active Braking λειτουργεί με ίδιο τρόπο σε πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια ανίχνευσης: 8 - 180 km/h.

 

MyKey

Το νέο Focus εφοδιάζεται για πρώτη φορά με την τεχνολογία MyKey της Ford. Με το MyKey οι ιδιοκτήτες μπορούν να προγραμματίζουν ένα κλειδί – συνήθως για νεαρούς οδηγούς – το οποίο περιορίζει την τελική ταχύτητα, μειώνει τη μέγιστη ένταση ήχου του ηχοσυστήματος, ενώ μπορεί ακόμη και να το απενεργοποιήσει τελείως, εάν ο οδηγός και οι επιβάτες δεν έχουν δέσει τις ζώνες ασφαλείας τους. Επίσης, το σύστημα εμποδίζει τον οδηγό να απενεργοποιήσει τα συστήματα ασφάλειας, όπως π.χ. το ESP.

 

Σύστημα Υποβοήθησης Διατήρησης Λωρίδας

Σε ταχύτητες άνω των 60 km/h, μια κάμερα παρακολουθεί συνεχώς τη θέση του αυτοκινήτου σε σχέση με τις διαγραμμίσεις της λωρίδας κυκλοφορίας. Αν το Focus απομακρυνθεί από το κέντρο της λωρίδας και το σύστημα δεν ανιχνεύσει πρόθεση του οδηγού για αλλαγή λωρίδας ή χρήση των φλας, τότε ενεργοποιείται ένας προειδοποιητικός κραδασμός στο τιμόνι και εμφανίζεται μια ένδειξη στο ταμπλό. Το σύστημα ρυθμίζεται σε ευαισθησία (δύο επίπεδα) και ένταση της προειδοποίησης (τρία επίπεδα), ενώ μπορεί και να απενεργοποιηθεί πλήρως.

 

Adaptive Front Lighting

Ένα άλλο καινούργιο στοιχείο που διαθέτει το νέο Focus είναι το βελτιωμένο Adaptive Front Lighting System που προσαρμόζει τις δέσμες των νέων προβολέων Bi-Xenon HID σύμφωνα με τη διάταξη του δρόμου. Το σύστημα αξιολογεί το φωτισμό του περιβάλλοντος γύρω από το όχημα καθώς και αντικείμενα που βρίσκονται μπροστά στο δρόμο και στη συνέχεια διαμορφώνει τη δέσμη και την ένταση σε μία από τις επτά ρυθμίσεις, ανάλογα με την ταχύτητα του οχήματος, τη γωνία διεύθυνσης και την απόσταση από το αντικείμενο μπροστά

VIDEOS

Ford Focus 2014 facelift 5-Door

Ford Focus 2014 facelift Wagon

Ford Focus 2014 - Advanced Technologies

Ford Focus - Perpendicular Parking

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...