Με θάρρος, πίστη και σύμμαχο τον ήλιο

Tο ιπτάμενο Solar Impulse 2 ξεκίνησε τον γύρο του κόσμου χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ηλιακή ενέργεια

  • -
  • -

Το γύρο του κόσμου χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ως πηγή ενέργειας τον ήλιο, ξεκίνησε από το Άμπου Ντάμπι τη Δευτέρα 9 Μαρτίου το Solar Impulse 2. Το ηλιακό αεροπλάνο έχει άνοιγμα φτερών μεγαλύτερο από ένα Boeing 747, ζυγίζει όμως όσο ένα αυτοκίνητο μεσαίου μεγέθους και “κινείται” από το όραμα των Ελβετών André Borschberg και Bertrand Piccard. Δύο ανθρώπων που με πίστη, πάθος για την αεροπλοϊα και κυρίως πολύ δουλειά και μεράκι, κατάφεραν να κάνουν πράξη το προσωπικό τους όνειρο.

 

Ο André Borschberg είναι επιχειρηματίας και πιλότος με πολύχρονη εμπειρία πτήσεων από πολεμικά μέχρι πολιτικά αεροσκάφη. Ο Bertrand Piccard από την άλλη είναι τρίτης γενιάς αεροναύτης (ο παππούς και ο πατέρας του είχαν το ίδιο πάθος), ενώ ήταν και ο πρώτος άνθρωπος που πραγματοποίησε το γύρο του κόσμου, χωρίς στάση, με ένα αερόστατο το 1999. Μερικά χρόνια αργότερα (το 2003) ξεκίνησε την υλοποίηση του project Solar Impulse, ενός ηλιακού αεροπλάνου με δυνατότητα πολύωρων πτήσεων και το 2008 άρχισε η συνεργασία των δύο αντρών, με τον André Borschberg να είναι ο πιλότος των πρώτων δοκιμαστικών πτήσεων του νέου εγχειρήματος.

 

Οκτώ χρόνια μετά, με το Solar Impulse να έχει περάσει διάφορα στάδια (πρώτη νυχτερινή πτήση το 2010, πρώτη πτήση μεταξύ δύο ηπείρων από την Ελβετία στο Μαρόκο το 2012, διάσχιση των ΗΠΑ το 2013 κ.α.) ήρθε η στιγμή της μεγάλης δοκιμασίας. Του γύρου του κόσμου με περισσότερες από 500 ώρες πτήσης!

 

Εκτός από τους André και Bertrand, στο project του Solar Impulse 2 συμμετέχουν περίπου 80 τεχνικοί και προσωπικό εδάφους που είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο της πτήσης, την επικοινωνία με το αεροσκάφος και όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες για την ασφάλεια του ταξιδιού.

 

Με φίλο τον ήλιο

Το Solar Impulse 2 είναι το μεγαλύτερο ηλιακό αεροπλάνο που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Έχει μήκος 21,85 m, άνοιγμα φτερών 71,9 m, ύψος 6,37 m, είναι κατασκευασμένο εξ’ ολοκλήρου με ανθρακονήματα και ζυγίζει μόλις 2.300 kg. Το σύνολο της εξωτερικής του επιφάνειας είναι ντυμένο με ηλιακούς συλλέκτες που θα εξασφαλίσουν την απαραίτητη αυτονομία για το ταξίδι του. Χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ως πηγή ενέργειας τον ήλιο, το Solar Impulse θα μπορεί να πετάξει σε ύψη έως τα 9.000 m, με μέγιστη ταχύτητα τα 140 km/h. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα χρειαστεί περισσότερες από 500 ώρες πτήσης, ενώ θα πραγματοποιήσει και δώδεκα στάσεις σε διαφορετικές χώρες, τόσο για τις απαραίτητες εκδηλώσεις προβολής του εγχειρήματος όσο (και αυτό είναι το κυριότερο) για να ξεκουράζονται και να αλλάζουν οι πιλότοι. Το πιο δύσκολο κομμάτι του ταξιδιού είναι η διάσχιση του Ειρηνικού και του Ατλαντικού Ωκεανού, δύο διαδρομές χωρίς στάση που αναμένεται να διαρκέσουν κάθε μία από αυτές 5 ημέρες (και 5 νύχτες).

 

Πηγή: deasy.gr

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...