Επιτέλους: νέο Honda Civic Type R

VTEC Turbo με 310 ίππους, 0-100 km/h σε 5,7 sec και τελική ταχύτητα 270 km/h

  • -
  • -

Το πολυαναμενόμενο Honda Civic Type R αποκαλύφθηκε επιτέλους, λίγες ώρες πριν την επίσημη πρεμιέρα του στην Έκθεση της Γενεύης. Το νέο hot hatch της Honda κινείται από ένα 2λιτρο i-VTEC Turbo ο οποίος αποδίδει 310 ίππους στις 6.500 rpm και 400 Nm ροπής στις 2.500 rpm, δίνοντας εκρηκτικές επιδόσεις: 0-100 km/h σε 5,7 sec και τελική ταχύτητα 270 km/h! Το νέο Civic Type R γίνεται έτσι το ταχύτερο προσθιοκίνητο hatchback σε επιτάχυνση από στάση. Και κάτι ακόμη: το κόκκινο στο στροφόμετρο ξεκινάει στις 7.000 rpm! Πρόκειται για το πιο extreme Type R όλων των εποχών. Εξελίχθηκε με γνώμονα κυρίως τις ανάγκες και επιθυμίες των Ευρωπαίων οδηγών, θα κατασκευάζεται στη Βρετανία και αναμένεται στην Ελλάδα τον Αύγουστο.

Είναι η πρώτη φορά που ένα Type R κινείται από υπερτροφοδοτούμενο μοτέρ και είναι ο ισχυρότερος κινητήρας παραγωγής της Honda. Σύμφωνα με τους Ιάπωνες μηχανικούς, ο συνδυασμός υψηλής ροπής από το turbo στις χαμηλές στροφές και η δύναμη του VTEC ψηλά, προσφέρει μία συναρπαστική οδηγική εμπειρία. Το κορυφαίο Civic θα σηματοδοτήσει και το ντεμπούτο του mode ‘+R’ που ενεργοποιείται από ένα μπουτόν δίπλα στο τιμόνι και αλλάζει σε πιο σπορ τη χαρτογράφηση του κινητήρα, δίνοντας έμφαση στις επιδόσεις. Παράλληλα, το σύστημα διεύθυνσης ‘steer axis’ γίνεται πιο άμεσο, ενώ το νέο σύστημα Adaptive Damper System υπόσχεται κορυφαία οδική συμπεριφορά προσαρμόζοντας αυτόματα τη σκληρότητα των αμορτισέρ σε κλάσμα του δευτερολέπτου, σύμφωνα με τις οδηγικές συνθήκες. Επιπλέον, για να υποστηρίξει την ισχύ του υπερτροφοδοτούμενο δίλιτρου i-VTEC, το εμπρός σύστημα ανάρτησης περιλαμβάνει ένα πρόσθετο μηχανικό σύστημα με δύο βασιλικούς πείρους υποστήριξης που ελαχιστοποιεί τις αντιδράσεις στο τιμόνι κατά την επιτάχυνση και επιτρέπει στον οδηγό να εκμεταλλεύεται πλήρως τις επιδόσεις του αυτοκινήτου. Τέλος, το νέο Civic Type R ακολουθεί τα χνάρια των προκατόχων του στον τομέα της μετάδοσης με μηχανικό εξατάχυτο κιβώτιο.

 

Hot και σε εμφάνιση

Αφήσαμε την εμφάνιση για το τέλος, μιας και πολλοί θα χαρακτηρίσουν το Honda όπλο ενώ κάποιοι άλλοι, κραυγαλέο. Όπως και να έχει, οι Ιάπωνες υποστηρίζουν πως τα τεράστια αεροδυναμικά βοηθήματα κάνουν δουλειά στον τομέα της αεροδυναμικής, ενώ οι πρόσθετοι αεραγωγοί πάνω στα φτερά βοηθούν στην απαγωγή θερμότητας του κινητήρα. Πέντε είναι τα διαθέσιμα χρώματα που αναδεικνύουν την έντονα δυναμική σχεδίαση: Championship White, Crystal Black (περλέ), Polished Metal (μεταλλικό), Brilliant Sporty Blue (μεταλλικό) και Milano Red. Το Civic Type R πατάει σε τροχούς 19 ιντσών με ελαστικά 235/35, πίσω από τους οποίους κρύβονται φρένα της Brembo με τους εμπρός δίσκους (350 mm) να διαθέτουν τετραπίστονες δαγκάνες. Στο εσωτερικό κυριαρχούν τα μπάκετ καθίσματα και ο συνδυασμός κόκκινου-μαύρου στο διάκοσμο και το φωτισμό των οργάνων.

 

GT Pack

Πρόκειται για ένα πακέτο που αναβαθμίζει τον διάκοσμο και τον εξοπλισμό του Civic Type R και περιλαμβάνει στοιχεία όπως οι κόκκινες λεπτομέρειες στα εξωτερικά σπόιλερ, το σύστημα δορυφορικής πλοήγησης Garmin που ενσωματώνεται στο σύστημα infotainment Honda Connect, οι αισθητήρες παρκαρίσματος εμπρός και πίσω, οι ηλεκτρικά αναδιπλούμενοι καθρέπτες, οι αυτόματοι προβολείς και υαλοκαθαριστήρες, ο διζωνικός κλιματισμός, το ισχυρότερο ηχοσύστημα 8 ηχείων, αλλά και συστήματα υποβοήθησης του οδηγού όπως τα Forward Collision Warning, Lane Departure Warning, Traffic Sign Recognition system, High-Beam Support System, Blind Spot Information και Cross Traffic Monitor. Το σύστημα City-Brake Active θα είναι στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...