Νέος τούρμπο 1.000άρης της Kia με 120 ίππους

Η Kia θα παρουσιάσει στην έκθεση της Γενεύης, το ολοκαίνουργιο 3κύλινδρο 1.000άρι μοτέρ της με απόδοση 120 ίππων καθώς και ένα νέο 7άρι κιβώτιο διπλού συμπλέκτη

  • -
  • -

Η Kia αρχίζει να δραστηριοποιείται έντονα πλέον στο μονοπάτι του downsizing και στην επερχόμενη έκθεση της Γενεύης θα παρουσιάσει τον νέο 3κύλινδρο 1.000άρη κινητήρα T-GDi. Είναι turbo με άμεσο ψεκασμό καυσίμου που γίνεται με υπερυψηλή ακρίβεια και πίεση έως 200 bar, μέσω ειδικών μπεκ με έξι οπές. Αποδίδει 120 ίππους στις 6.000 rpm και ροπή 172 Nm σταθερή μεταξύ 1.500-4.100 rpm.

Η εισαγωγή αέρα μειώνει στο ελάχιστο τις απώλειες και η ενσωματωμένη στην κυλινδροκεφαλή πολλαπλή εξαγωγής βοηθάει στην οικονομία. Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι υπάρχει άλλος θερμοστάτης για το μπλοκ του μοτέρ και άλλος για την κεφαλή. Στην πρώτη περίπτωση το κύκλωμα ψύξης ενεργοποιείται στους 105 βαθμούς (για χαμηλές τριβές) κελσίου ενώ στη δεύτερη στους 88 (για να μην ευνοείται η προανάφλεξη). Η τουρμπίνα είναι mono-scroll, με ηλεκτρική waste gate που βελτιώνει την απόκριση στο γκάζι.

Σύμφωνα με την Kia, ο νέος κινητήρας θα είναι 10-15% πιο οικονομικός από τον 1.6 GDi και η διάθεσή του στην αγορά θα ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο του 2015, στα cee’d GT Line.

Στα ίδια αυτοκίνητα θα δούμε και το ολοκαίνουργιο ημιαυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη με τις 7 ταχύτητες. Όπως και ο 1.0 T-GDi κινητήρας, είναι εξελιγμένο από το τμήμα R&D της Kia στη Namyang της Κορέας, σχεδιασμένο για να βελτιώνει και την οικονομία και τις επιδόσεις, δίνοντάς παράλληλα σπορ αίσθηση. Έχει συμπλέκτες ξηρού τύπου που ενεργοποιούνται από ηλεκτρομοτέρ και μπορεί να διαχειριστεί μέχρι 300 Nm ροπή. Έχει έναν άξονα για τις ζυγές κι έναν για τις μονές σχέσεις, ώστε να μπορεί να προεπιλέγει την επόμενη σχέση που θα χρειαστεί και να μην διακόπτει την παροχή της ισχύος. Μεγάλη προσοχή έπεσε και στο τέλειο ζύγισμα των περιστρεφόμενων μερών του, ώστε να είναι ραφιναρισμένο, χωρίς απώλειες. Αρχικά θα συνεργάζεται με τον 1.6 πετρελαίου που θα είναι αναβαθμισμένος στους 133 ίππους και 285 Nm, ενώ αργότερα η χρήση του θα επεκταθεί.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...