Νέοι diesel σε Opel Mokka και Insignia

Οι νέοι πετρελαιοκινητήρες EURO 6 σε 1,6 και 2,0 λίτρα

  • -
  • -

Η γκάμα των Mokka και Insignia διευρύνεται με δύο νέους πετρελαιοκινητήρες οι οποίοι αντικαθιστούν παρωχημένους τεχνολογικά και με πιο ανταγωνιστικούς κυβισμούς προδιαγραφών Euro 6.  

Ο 1.6 CDTI στην εκδοχή των 136 ίππων που εφοδιάζει το Mokka έχει ειδική ισχύς 85 ίππους ανά λίτρο που αποτελεί εξαιρετική επίδοση για κινητήρα μικρού κυβισμού και αποδίδει 320 Nm μέγιστη ροπή. Οι εργοστασιακές μετρήσεις υπόσχονται άφθονη οδηγική απόλαυση και για το 0-100 km/h απαιτεί 9,9 sec και για τη ρεπρίζ από 80 στα 120 km/h χρειάζονται 9,9 sec. Η τελική του ταχύτητα είναι 191 km/h. Ο αθόρυβος diesel είναι αρκετά οικονομικός και σε συνδυασμό με το στάνταρ σύστημα Start/Stop, το 1.6 CDTI Mokka καταναλώνει μόλις 4,1 l/100 km στο μικτό κύκλο με εκπομπές  CO2109 g/km. Συγκριτικά με την προηγούμενη έκδοση 1.7 L, είναι σχεδόν 0,5 l/100 km λιγότερο καύσιμο και 11 g/km λιγότερο CO2.

Στο Insignia ο νέος δίλιτρος diesel αποτελεί πιο ολοκληρωμένη πρόταση καθώς συνδυάζει τις επιδόσεις με την οικονομία. Η εντυπωσιακή ροπή των 400 Nm είναι διαθέσιμη από 1.750 - 2.500 rpm, και η μέγιστη ισχύς των 170 ίππων επιτυγχάνεται στις 3.750 rpm. Η νέα κινητήρια μονάδα αποδίδει περίπου 4% περισσότερη ισχύ και 14% περισσότερη ροπή διατηρώντας την ίδια κατανάλωση με τον προκάτοχό του και πληρώντας τις προδιαγραφές εκπομπών ρύπων Euro 6. Το sedan επιταχύνει από 0 στα 100 km/h σε 9,0 δευτερόλεπτα – σχεδόν μισό δευτερόλεπτο ταχύτερα από τον προκάτοχό του.

Το νέο 1.6 CDTI Mokka διατίθεται με κίνηση εμπρός και εξατάχυτο αυτόματο ή μηχανικό κιβώτιο. Το 4WD μοντέλο προσφέρεται με εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο. Τα Insignia sedan και Sports Tourer με το νέο δίλιτρο turbo diesel διατίθενται με εξάρι κιβώτιο και εμπρόσθια κίνηση (FWD) ή τετρακίνηση (4WD). 

 

Τεχνολογία diesel

Οι δύο diesel χρησιμοποιούν υπερτροφοδότηση VGT με τουρμπίνα μεταβλητής γεωμετρίας (variable geometry turbine) και  σύστημα ψεκασμού common-rail υψηλής πίεσης. Μπεκ ικανά να προσφέρουν πίεση ψεκασμού έως και 2.000 bar και έως και 10 παλμούς ψεκασμού ανά κύλινδρο, εξασφαλίζουν υψηλή ισχύ, βελτιωμένο σπρέι καυσίμου, και αποδοτική μίξη με τον αέρα εισαγωγής. Ο υπερσυμπιεστής VGT του Insignia φέρει ηλεκτρικό ενεργοποιητή ελέγχου της τουρμπίνας μεταβλητής γεωμετρίας, προσφέροντας 20% ταχύτερη απόκριση υπερπλήρωσης συγκριτικά με έναν ενεργοποιητή υποπίεσης. Αυτό εγγυάται ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση diesel.

Για τη μείωση των εκπομπών οξειδίων του αζώτου ο 1.6 CDTI στο Mokka χρησιμοποιεί το Lean NOx Trap (LNT), ένα σύστημα επεξεργασίας των καυσαερίων πριν το φίλτρο σωματιδίων diesel που συγκρατεί και μειώνει τα οξείδια του αζώτου (NOx) από τα καυσαέρια χωρίς τη χρήση πρόσθετων.

The Insignia συνοδεύεται από σύστημα Επιλεκτικής Αναγωγής Καυσαερίων Blue Injection  της Opel - Selective Catalytic Reduction (SCR), που αφαιρεί τα οξείδια του αζώτου (NOx) από τα καυσαέρια του κινητήρα. Μικρές ποσότητες AdBlue®, ένα αβλαβές υγρό που αποτελείται από ουρία και νερό, ψεκάζονται στη ροή των καυσαερίων πριν από τον καταλύτη SCR και μετά από το φίλτρο μικροσωματιδίων - Diesel Particulate Filter (DPF). Το διάλυμα διασπάται άμεσα σε αμμωνία (NH3), που απορροφάται από τον καταλύτη SCR. Στη συνέχεια, τα οξείδια του αζώτου (NOx) των καυσαερίων μετατρέπονται σε αβλαβές άζωτο και υδρατμούς μέσω της χημικής αντίδρασης με την αμμωνία.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...