Rally Dakar: ο Nasser Al-Attiyah στην κορυφή

Θριάμβευσαν τα Mini, συνέλεξαν εμπειρία και δεδομένα στην Peugeot για το 2016

  • -
  • -

Τη δεύτερη νίκη του κέρδισε άξια ο Nasser Al-Attiyah στο Rally Dakar 2015. Ο Al-Attiyah πήρε από νωρίς την πρωτοπορία, μην αφήνοντας περιθώρια στους αντιπάλους του για βλέψεις νίκης. Η επιτυχία του σημαίνει ταυτόχρονα την 4η συνεχόμενη νίκη της X-raid Mini στον δύσκολο αγώνα. Δεύτερος τερμάτισε ο Giniel di Villiers με Toyota Hilux, ενώ ο Krzysztof Holowczyc με X-raid Mini έκλεισε την τριάδα στο βάθρο. Ο αγώνας δεν ξεκίνησε καθόλου ευχάριστα για τον περσινό νικητή, Nani Roma, ο οποίος εγκατέλειψε κάθε ελπίδα για την υπεράσπιση του τίτλου εξαιτίας μηχανικής βλάβης στην πρώτη ειδική. Καλύτερη τύχη δεν είχε ούτε ο Orlando Terranova, με X-Raid Mini και αυτός, αφού ανατράπηκε στη 2η ειδική ενώ ήταν στην πρώτη θέση, καθώς ο team mate του, Al-Attiyah, είχε πάρει ποινή λόγω υπερβολικής ταχύτητας.

Η επιστροφή της Peugeot ύστερα από 25 χρόνια στο Dakar δεν στέφθηκε από επιτυχία. Η γαλλική ομάδα αντιμετώπισε προβλήματα αξιοπιστίας με το προσθιοκίνητο diesel 2008 DKR. Τελικά ο θρύλος του αγώνα με 11 νίκες συνολικά, Stephane Peterhansel τερμάτισε μόλις 11ος. Πολύ πιο πίσω, στην 34η θέση τερμάτισε ο Cyril Despres με το δεύτερο 2008 DKR. Αντίθετα, ο Carlos Sainz κινήθηκε πολύ ταχύτερα και κόντραρε τα Mini, ωστόσο έχασε πολύτιμο χρόνο από βλάβη στην 4η ειδική και τελικά εγκατέλειψε μετά από σφοδρό ατύχημα.

Η έκπληξη του αγώνα ακούει στο όνομα Yazeed Al-Rajhi, ο οποίος στην παρθενική του εμφάνιση στο Dakar κέρδισε με το Toyota του την 8η ειδική και φιγουράριζε στην 3η θέση μέχρι που εγκατέλειψε από μηχανικά προβλήματα.  Στις μοτοσυκλέτες ο Ισπανός Marco Coma με ΚΤΜ έδειξε για 5η φορά ποιος είναι ο βασιλιάς στους δύο τροχούς. Ωστόσο, η νίκη δεν ήρθε καθόλου εύκολα μιας και φέτος η Honda αποδείχτηκε ανταγωνιστική, με τον Joan Barreda να ηγείται της κατάταξης για μεγάλο μέρος του αγώνα. Να πούμε εδώ ότι και στο φετινό Dakar θρηνήσαμε αγωνιζόμενο. Πρόκειται για τον Πολωνό Michal Hernik που βρέθηκε νεκρός από υπερθερμία και αφυδάτωση, στις 6 Ιανουαρίου. Για την ιστορία, τέλος, στα φορτηγά και στα quads νικητές ήταν οι Airat Mardeev (Kamaz) και Rafal Sonik (Yamaha) αντίστοιχα.

 

ΤΕΛΙΚΗ ΔΕΚΑΔΑ ΣΤΑ AYTOKINHTA

Θέση

Οδηγός

Ομάδα

Αυτ/το

Διαφορά

1

Nasser Al-Attiyah

Qatar Rally Team

Mini/BMW

-

2

Giniel de Villiers

Toyota Imperial Team South Africa

Toyota

35m34.s

3

Krzysztof Holowczyc

Monster Energy Rally Raid Team

Mini/BMW

1h32m01.s

4

Erik van Loon

Xdakar

Mini/BMW

3h01m52.s

5

Vladimir Vasilyev

Vasilyev Racing Team

Mini/BMW

3h12m41.s

6

Christian Lavieille

Overdrive Toyota

Toyota

3h15m58.s

7

Bernhard Ten Brinke

Overdrive Toyota

Toyota

3h42m02.s

8

Carlos Sousa

Mitsubishi Petrobras

Mitsubishi

3h44m59.s

9

Aidyn Rakhimbayev

 

Mini/BMW

4h08m44.s

10

Ronan Chabot

Toys Motors - SMG

SMG/GM

4h42m36.s

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...