Ράλλυ οικονομίας: 3,3 lt/100km με Ford Focus 1.6D

Η οικονομία καυσίμου στο προσκήνιο: απίστευτα χαμηλές καταναλώσεις με τα πετρελαιοκίνητα Ford και το νέο BP Ultimate Diesel

  • -
  • -

Στις 18 Νοεμβρίου βρεθήκαμε στις εγκαταστάσεις της ΕΛ.ΠΕ σε μια από κοινού παρουσίαση της πετρελαιοκίνητης γκάμας της Ford και του νέου BP Ultimate Diesel. Όχι απλά να δούμε, αλλά να διαπιστώσουμε στην πράξη την οικονομία καυσίμου που προσφέρει ο συνδυασμός προηγμένων κινητήρων και καυσίμων. Πως; Σε μια αναμέτρηση οικονομίας. Έτσι, αφού πρώτα ενημερωθήκαμε για την τεχνολογία των diesel της Ford από τον Δρ. Βαγγέλη Καρβούνη, επικεφαλής της εταιρίας (παγκοσμίως) του τμήματος εξέλιξης πετρελαιοκινητήρων, χωριστήκαμε σε 10 πληρώματα των δύο, μοιραστήκαμε τα πετρελαιοκίνητα Fiesta, B-MAX, C-MAX, Focus, Mondeo, Kuga και S-MAX και κάναμε μια διαδρομή 100 περίπου km που συνδύαζε αυτοκινητόδρομο και επαρχιακό δίκτυο. Στόχος: η μεγαλύτερη ποσοστιαία βελτίωση της εργοστασιακής κατανάλωσης καυσίμου. Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά: η χαμηλότερη πραγματική κατανάλωση ήταν 3,3 lt/100 km με ένα Focus 1.6 TDCi, βελτιώνοντας την εργοστασιακή τιμή κατά 0,1 lt/100 km! Εμείς, “αρκεστήκαμε” στα 4,2 lt/100 km στο τιμόνι ενός B-MAX 1.6 TDCi, όχι μακριά δηλαδή από τα 4,0 που ανακοινώνει η Ford. Τη μεγαλύτερη βελτίωση εργοστασιακής κατανάλωσης πάντως πέτυχε ο άνθρωπος που ηγείται της Ford Ελλάς, ο Νίκος Νοταράς με Mondeo 1.6 TDCi, πετυχαίνοντας μέση τιμή 4,54 lt/100 km (-3,4 %). Τι μας έμεινε; Η απόδειξη πως τα σημερινά diesel μοντέλα μπορούν να πετύχουν πολύ χαμηλή κατανάλωση καυσίμου που στην περίπτωσή μας, των Ford δηλαδή, συνδυάζεται με άριστα οδηγικά χαρακτηριστικά. Και πως αν το επιδιώξεις, μπορείς να μειώσεις σημαντικά τα έξοδα μετακίνησης με το αυτοκίνητό σου. Επειδή όμως τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους, δείτε αρακάτω τα συνολικά αποτελέσματα του διαγωνισμού οικονομίας:

 

BP Ultimate Diesel

Όπως είπαμε και πιο πάνω, τα Ford είχαν στο ρεζερβουάρ τους το νέο καύσιμο της BP. Το BP Ultimate Diesel, σε σύγκριση με το κοινό Diesel, έχει αυξημένο αριθμό κετανίων και είναι ειδικά σχεδιασμένο για να προσφέρει καλύτερη καύση, βελτιώνοντας την απόδοση του κινητήρα, μειώνοντας το θόρυβο λειτουργίας του και δίνοντας έως και 42 επιπλέον χιλιόμετρα ανά γέμισμα. Επίσης βασικό είναι πως παρέχει 5 φορές μεγαλύτερη καθαριστική δύναμη βοηθώντας έτσι στη διατήρηση της υγείας του κινητήρα για μεγαλύτερο διάστημα και σε μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Το BP Ultimate Diesel παράγεται στο διυλιστήριο Ελευσίνας του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, το οποίο αναβαθμίστηκε στο τέλος του 2012. Πρόκειται για ένα έργο ύψους 1,42 δισ. ευρώ, που αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανική επένδυση των τελευταίων ετών στην Ελλάδα αλλά και μια από τις μεγαλύτερες του είδους του στην Ευρώπη. Με βάση το ύψος επένδυσης, την πολυπλοκότητα και τη διάρκεια υλοποίησής του, το έργο εντάσσεται στην κατηγορία των “mega projects” και μπορεί να συγκριθεί σε κλίμακα με τα έργα κατασκευής της Αττικής Οδού, του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και της Γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου. Μάλιστα, το 25% του συνολικού κόστους της επένδυσης αφορά έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης. Ενδεικτικά, μειώθηκαν οι εκπομπές διοξειδίου του θείου (SO2) κατά 70,2%, οι εκπομπές οξειδίων του αζώτου (NOx) κατά 11,6% και οι εκπομπές σωματιδίων (PMS) κατά 84,2%. Έτσι, το διυλιστήριο Ελευσίνας περιλαμβάνεται πλέον στα πιο σύγχρονα και αποδοτικά της Ευρώπης.

 

* βάσει μετρήσεων σε ένα τυπικό επιβατικό όχημα με πετρελαιοκινητήρα

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...