Αριθμοί και γεγονότα για την Mercedes-Benz Ελλάς

Ο Απολογισμός Εταιρικής Υπευθυνότητας για το 2013

  • -
  • -

Η Mercedes-Benz Ελλάς είναι η πρώτη εταιρεία στον κλάδο του αυτοκινήτου που αποφάσισε να αξιολογηθεί στο τομέα της Εταιρικής Υπευθυνότητας και εξέδωσε τον πρώτο της απολογισμό για το ημερολογιακό έτος 2013. Ακολουθεί τις διεθνώς αναγνωρισμένες κατευθυντήριες οδηγίες G4 του Global Report Initiative σε επίπεδο συμφωνίας «Core», κάνοντας αναφορά σε 130 ποσοτικούς δείκτες αποτελεσμάτων, ενώ συμπεριλαμβάνει και δώδεκα μελλοντικούς στόχους που σχετίζονται με την υπεύθυνη λειτουργία μιας εταιρίας.

Πρόκειται για ένα «εργαλείο» εσωτερικού ελέγχου με βασικούς πυλώνες την Ακεραιότητα, τη Χώρα, τους Εργαζόμενους, τους Πελάτες και το Περιβάλλον και στην ετήσια απολογιστική έκθεση παρουσιάζονται οι ενέργειες, τα αποτελέσματα και οι στόχοι.

Επιγραμματικά η M-B Ελλάς έκλεισε το 2013 με κύκλο εργασιών 97,3 εκ. ευρώ και δόθηκαν 9,15 εκ. ευρώ σε αμοιβές σε εργαζόμενους. Συνολικά οι φόροι που αποδόθηκαν στο κράτος ανήλθαν στα 16 εκ. ευρώ και ήταν σχεδόν διπλάσιοι σε σχέση με το ποσό που έβαλε στο ταμείο του το κράτος για το 2012. Οι επενδύσεις το 2013 που πραγματοποιήθηκαν από την Ελληνική Εισαγωγική εταιρία ήταν της τάξης των 4,3 εκ. ευρώ. Η εταιρεία συνεργάστηκε με 1.500 προμηθευτές εκ των οποίων το 87,3% ήταν εγχώριοι.

Ειδικότερα για τους 205 εργαζόμενους της εταιρείας, εκ των οποίων το 25% είναι γυναίκες, ποσοστό 38% εργάζεται στην εταιρεία για περισσότερα από δέκα χρόνια. Το 44% συνεργάζεται με την M-B Ελλάς από 5-10 χρόνια και μόλις το 18% δεν έχουν συμπληρώσει πενταετία στην εταιρεία. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με το τεύχος του Απολογισμού, ο κατώτατος μισθός εργαζόμενου στην εταιρεία ήταν κατά 35,9% υψηλότερος του νόμιμου βασικού μισθού που ίσχυε το 2013.

Σε ό,τι αφορά τους πελάτες ο Δείκτης Ικανοποίησης Πελατών βελτιώθηκε κατά 4,5% σε σχέση με το 2012 και πραγματοποιήθηκαν 2.670 κλήσεις στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών. Το κέντρο έλαβα 833 παράπονα πελατών  που επιλύθηκαν εντός δύο ημερών σε ποσοστό 91%. Εντός εβδομάδας επιλύθηκε το 6% των παραπόνων. Εντός εβδομάδας δόθηκε λύση για το 3%. Ο κύριος όγκος των παραπόνων, συνολικά 661, αφορούσε την πολιτική κάλυψης βλαβών. Ο αριθμός είναι κατά τι αυξημένος από τις 594 αναφορές που καταγράφηκαν το 2012 για το ίδιο θέμα. Τα παράπονα για τα τεχνικά θέματα το 2012 ήταν 55 και το 2013 έφτασαν τα 81, ωστόσο οι πωλήσεις επιβατικών σημείωσαν άνοδο κατά 47% το ίδιο διάστημα.

Για την προστασία του περιβάλλοντος η Μ-Β Ελλάς μείωσε κατά 10% το ενεργειακό της αποτύπωμα ελαττώνοντας όχι μόνο την κατανάλωση ενέργειας, αλλά επιλέγοντας πιο φιλικές προς το περιβάλλον πηγές. Το 38,1% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάστηκαν για τη λειτουργία τους οι εγκαταστάσεις παράχθηκε με τα φωτοβολταϊκά πάνελ που είναι εγκατεστημένα στην οροφή των κτιρίων.

Παρουσιάζοντας ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mercedes-Benz Ελλάς κ. Γιάννης Καλλίγερος τον Απολογισμό Εταιρικής Υπευθυνότητας σχολίασε σχετικά: «Για όλους εμάς στη Mercedes-Benz Ελλάς, ο Απολογισμός Εταιρικής Υπευθυνότητας αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών που κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια στο κομμάτι της Υπεύθυνης Λειτουργίας, ακολουθώντας παράλληλα πιστά την Αποστολή και τις Αξίες μας. Ευχή όλων μας είναι να αποτελέσουμε καταλυτικό παράγοντα βελτίωσης των πρακτικών της επιχειρηματικής κοινότητας στον τομέα της Εταιρικής Υπευθυνότητας στην Ελλάδα».

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...