ΔΕΗ: Συνέδριο για την ηλεκτροκίνηση

Ξεκινά πιλοτικό πρόγραμμα με 15 σταθμούς φόρτισης και 16 ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε Αθήνα και Κοζάνη, στα πλαίσια του προγράμματος Green eMotion

  • -
  • -
Green eMotion

Για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος Green eMotion δημιουργήθηκε µια κοινοπραξία από 43 εταίρους από τους τοµείς της βιοµηχανίας, της ηλεκτρικής ενέργειας, των κατασκευαστών ηλεκτρικών οχηµάτων, κοινοτικών αρχών, πανεπιστηµίων και κέντρων ερευνών. Πρωταρχικός στόχος είναι η συνένωση των δυνάµεών τους, ώστε να καθορισθούν οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές που θα επιτρέψουν την ταχεία ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης. Γι’ αυτό και πραγµατοποιούνται συνεχώς έρευνες και επιδείξεις, ώστε να δηµιουργηθεί ένα κοινά αποδεκτό και φιλικό στους χρήστες πλαίσιο για την ανάπτυξη της Ηλεκτροκίνησης, το οποίο να συνδυάζει:

  • ταχεία προσαρµογή µε διαφορετικά συστήµατα και αναπτυσσόµενες τεχνικές λύσεις και
  • δηµιουργία ενός βιώσιµου επιχειρηµατικού περιβάλλοντος.

Διεθνές συνέδριο για την ηλεκτροκίνηση διοργάνωσε η ΔΕΗ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στο Ζάππειο Μέγαρο την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014. Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν οι πρακτικές και τα αποτελέσματα δοκιμών από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, στα πλαίσια του προγράμματος Green eMotion, καθώς και οι ενέργειες που γίνονται στην Ελλάδα με σκοπό την διερεύνηση τρόπων εφαρμογής και εξάπλωσης της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας. Το πιλοτικό έργο ξεκινά με την δημιουργία 15 δημόσιων σταθμών φόρτισης σε πεζοδρόμια και την κυκλοφορία 16 ηλεκτρικών αυτοκινήτων (10 BMW i3 και 6 Smart Electric Drive) στην Αθήνα και την Κοζάνη. Να πούμε εδώ πως η Κοζάνη, όπου θα λειτουργούν 8 σταθμοί φόρτισης, δεν έχει επιλεχθεί τυχαία αφού εκεί υπάρχει σημαντική υποδομή παραγωγής ηλεκτρισμού της ΔΕΗ.

 

ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι από ευρωπαϊκούς οργανισμούς οι οποίοι ανέλυσαν αποτελέσματα από το πρόγραμμα Green eMotion στην Ευρώπη, τις δυσκολίες που έχουν αντιμετωπίσει και τις προτεινόμενες λύσεις, όπως:

  • Το κόστος

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ακριβά, λόγω κυρίως των μπαταριών. Αντίστοιχα, υψηλό κόστος έχει και η ανάπτυξη ενός δικτύου σταθμών φόρτισης. Για να ενισχυθεί λοιπόν η ηλεκτροκίνηση θα πρέπει να υπάρξουν οικονομικά κίνητρα από το κράτος. Κάτι που στο εξωτερικό γίνεται ήδη, στην Ελλάδα ωστόσο τα άθλια οικονομικά δεν το επιτρέπουν. Δύσκολη εξίσωση, δε συμφωνείτε;

  • Δημιουργία υποδομών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο

Τα δίκτυα σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων δεν αρκεί να καλύπτουν τις ανάγκες κάθε χώρας ξεχωριστά, αλλά θα πρέπει να επιτρέπουν – διευκολύνουν τις μετακινήσεις πανευρωπαϊκά. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει τα δίκτυα να συνδέονται μεταξύ τους.

  • Θα μπορώ να φορτίσω το ηλεκτρικό μου οπουδήποτε στην Ευρώπη;

Τη λύση εδώ δίνει η υπηρεσία roaming. Όπως γίνεται και με την κινητή τηλεφωνία, όπου μπορείς να μιλάς στο κινητό σου οπουδήποτε κι αν βρίσκεσαι, αντίστοιχα θα μπορείς να φορτίζεις το ηλεκτρικό σου αυτοκίνητο σε όποια χώρα κι αν βρίσκεσαι, λαμβάνοντας κάθε μήνα τον λογαριασμό από την εταιρεία-πάροχο που έχεις επιλέξει στο σπίτι σου. Η πρόκληση εδώ είναι η διασύνδεση των δικτύων φόρτισης των εταιρειών, να μπορείς δηλαδή να φορτίζεις τις μπαταρίες σου σε οποιοδήποτε σταθμό φόρτισης, οποιασδήποτε εταιρείας, σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πόλη, ανεξάρτητα από τον πάροχο που έχεις επιλέξει.

  • Πώς θα βρίσκω τους κοντινότερους σταθμούς φόρτισης;

Η αναζήτηση των σταθμών φόρτισης που είναι συμβατοί με το ηλεκτρικό σου αυτοκίνητο θα γίνεται μέσω ειδικών εφαρμογών στα smartphones και στα αυτοκίνητα. Εδώ βέβαια πρέπει να πούμε πως ιδανικά, ο κάτοχος ενός ηλεκτρικού οχήματος προτιμά η φόρτιση να γίνεται σε πάρκινγκ, για να συνδυάζεται με πολύωρη στάθμευση και άλλες δραστηριότητες (εργασία, ψυχαγωγία κλπ).

  • Φόρτιση κυρίως στο σπίτι

Η φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων γίνεται κυρίως τη νύχτα, στο σπίτι. Αυτό βέβαια προϋποθέτει πως υπάρχει αυτή η δυνατότητα (παροχή ηλεκτρικού ρεύματος κοντά στο αυτοκίνητο), ενώ ενέχει και κάποιους κινδύνους όπως το ενδεχόμενο υπερθέρμανσης και ανάφλεξης της μπαλαντέζας όταν είναι τυλιγμένη.

  • Πρότυπα φόρτισης στα αυτοκίνητα

Ακόμη και σήμερα δεν έχει καθοριστεί ένα ενιαίο σύστημα φόρτισης για όλα τα ηλεκτρικά οχήματα. Το θετικό είναι πως έχουν περιοριστεί αυτή τη στιγμή σε δύο είδη βύσματος (CHAdeMO και Combo 2), ωστόσο στο άμεσο μέλλον θα πρέπει ιδανικά όλοι οι κατασκευαστές να υιοθετήσουν ένα πρότυπο για όλα τα αυτοκίνητα.

  • Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Βραχυπρόθεσμα είναι πολύ πιο οικολογικός ο δρόμος του φυσικού αερίου έναντι του πετρελαίου, ωστόσο μακροπρόθεσμα θα πρέπει οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) να αποτελούν σημαντικό ποσοστό για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας που θα χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα και όχι μόνο. Είναι χαρακτηριστικό πως, το ρεύμα για τη φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου που παράγεται από πετρέλαιο ισοδυναμεί με αντίστοιχες εκπομπές CO2 130 g/km, τιμή που πέφτει στα 50 g/km όταν χρησιμοποιείται φυσικό αέριο και μηδενίζει (0 g/km) μόνο όταν η ενέργεια παράγεται από ΑΠΕ (αιολική ή ηλιακή).

  • Και οι πετρελαϊκές;

Όσο και αν οι συνομιλητές του συνεδρίου απέφυγαν να αναλύσουν το πώς αντιδρούν οι πετρελαϊκοί κολοσσοί στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, είναι προφανές πως δεν συμφέρει τους δεύτερους η αύξηση των ηλεκτροκίνητων βάρος των κλασικών βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων. Υπάρχει βέβαια και το επιχείρημα πως τα ορυκτά καύσιμα θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά δεν μας πείθει.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ: Ηλεκτροκίνηση: τρεχάτε ποδαράκια μου…

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΟΚΙΜΩΝ Green eMotion

  • Πάνω από 2.000 ηλεκτρικά οχήµατα χρησιµοποιούνται πανευρωπαϊκά για δοκιμές.
  • Έχει δηµιουργηθεί ένα δίκτυο µε πάνω από 2.500 σηµεία φόρτισης.
  • Εκτιµάται ότι στην Ευρώπη το 2015 τα ηλεκτρικά οχήµατα θα προσεγγίσουν τις 70.000 και τα σηµεία φόρτισης θα ξεπεράσουν τις 80.000.
  • Το 75% των ηλεκτρικών οχημάτων διανύουν κατά μέσο όρο λιγότερα από 47 km ημερησίως.
  • 6,57 kW είναι η μέση κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε κάθε φόρτιση.
  • Κάθε ηλεκτρικό όχημα πραγματοποιεί κατά μέσο όρο 1,3 φορτίσεις τη μέρα.
  • Για στόλο 250.000 ηλεκτρικών οχημάτων, το ηλεκτρικό δίκτυο επιβαρύνεται γύρω στο 10% τη νύχτα, από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί.
  • Υπολογίζεται πως στις πόλεις χρειάζεται ένας σταθμός φόρτισης για κάθε 7-8 ηλεκτρικά αυτοκίνητα.


ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...