Τα 8 πράσινα βήματα της Honda

Η Honda συγκαταλέγεται μεταξύ των εταιρειών με τη μεγαλύτερη παράδοση στην εξέλιξη νέων τεχνολογιών και την αναζήτηση της «πράσινης» μετακίνησης. Ξεχωρίσαμε και σας παρουσιάζουμε τα 8 σημαντικότερα βήματα στην ιστορία της

  • -
  • -

 1. Το 1972 δημιουργήθηκε ο κινητήρας CVCC και τοποθετήθηκε στην πρώτη γενιά του Honda Civic. Ήταν ο πρώτος στον κόσμο βενζινοκινητήρας χαμηλών εκπομπών ρύπων, ο οποίος πληρούσε τις αυστηρές περιβαλλοντικές Αμερικανικές προδιαγραφές χωρίς καταλύτη. Το «μυστικό» του ήταν η ύπαρξη προθάλαμου καύσης με ξεχωριστές βαλβίδες εισαγωγής ανά κύλινδρο.


 2. Σχεδόν 14 χρόνια μετά, το 1986, ήταν το CR-X coupe που έκανε ρεκόρ χαμηλής κατανάλωσης «σπάζοντας» το «φράγμα» των 5,6 λίτρων για κάθε 100 χιλιόμετρα. Ήταν το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής με τετρακύλινδρο κινητήρα που πετύχαινε αυτή την επίδοση.



 3. Το 1997 η Ιαπωνική εταιρεία ξεκίνησε τη διάθεση του EV Plus, του αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος που μπορούσε να μεταφέρει 4 ενήλικους επιβάτες για περισσότερα από 220 χιλιόμετρα με μια απλή φόρτιση. Το πρωτοποριακό αυτό όχημα, πουλήθηκε στην Αμερική και την Ιαπωνία και μέχρι το έτος 2000 είχαν διατεθεί περισσότερα από 200. Το ίδιο έτος η Honda παρουσίασε και το Civic GX που λειτουργούσε με φυσικό αέριο και διατέθηκε κανονικά στην Αμερικάνικη αγορά. Η έκδοση αυτή του Civic ήταν παγκοσμίως και το πλέον «καθαρό» αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης.



 4. Το 1999 λάνσαρε το Insight. Το υβριδικό όχημα με κατανάλωση 3,4 λίτρων για κάθε 100 χιλιόμετρα και εκπομπές CO2 μόλις 80 γρ./χλμ. Την ίδια χρονιά παρουσιάστηκε και η πρώτη έκδοση του FCX με την επαναστατική τεχνολογία των κυψελών καυσίμου και μηδενικές εκπομπές ρύπων.



 5. Το λανσάρισμα του Civic IMA το 2003, με εκπομπές CO2 109 γρ./χλμ. ήταν η εμπορική επανάσταση που μείωνε το κόστος των ανταλλακτικών, μια και οι συμβατικές εκδόσεις του μοντέλου βρισκόντουσαν παράλληλα στην αγορά. Η εικόνα αυτή διατηρήθηκε και με την επόμενη έκδοση του Civic, το 2006 (4,6 λίτρα/100 χλμ. και 109 γρ. CO2/χλμ.). Την ίδια χρονιά, άρχισε η παραγωγή και η διάθεση των Civic και Fit (το Jazz σε ανατολικές και όχι μόνο χώρες) FFV- των εκδόσεων των δύο μοντέλων που μπορούν να κινηθούν με βιοαιθανόλη. 



 6. Το υδρογονοκίνητο Honda FCX Clarity με τις κυψέλες καυσίμου, μπαίνει στην παραγωγή το 2008 και στις Η.Π.Α. αρχίζει η μακροχρόνια μίσθωσή του. Το υδρογονοκίνητο FCX Clarity είναι το πρώτο του είδους σε όλο τον κόσμο που μπαίνει σε κανονική παραγωγή.



 7. Το 2010 η πρώτη απόπειρα υβριδικού coupe περνά τη γραμμή παραγωγής και είναι φυσικά από τη Honda. Το CR-Z είναι το παγκοσμίως πρώτο υβριδικό coupe με 6-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο και αρχίζει να διατίθεται στην Ιαπωνία, την Αμερική και την Ευρώπη. Αξίζει να σημειωθεί πως το πρώτο εξάμηνο πωλήσεων το CRZ έχει καταρρίψει όλα τα προγνωστικά.



8. Το 2011 η Honda παρουσίασε το νέο Honda Jazz Hybrid, δίνοντας την ευκαιρία και στην νευραλγική κατηγορία των μικρών να υπάρχει «πράσινη» επιλογή. Ένα χρόνο μετά, οι πωλήσεις συνολικά όλων των υβριδικών μοντέλων της Honda ξεπέρασε σε πωλήσεις το ένα εκατομμύριο μονάδες και το πράσινο success story που διανθίζεται συνεχώς με νέες εφαρμογές και εξέλιξη νέων τεχνολογιών, συνεχίζεται.



 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...