Hands free οδήγηση από GM - Opel το 2016

Ταυτόχρονο λανσάρισμα συστήματος επικοινωνίας μεταξύ αυτοκινήτων (V2V)

  • -
  • -

Σε δύο χρόνια από σήμερα, η General Motors και η Opel προγραμματίζουν το λανσάρισμα του πρώτου τους αυτοκινήτου με δυνατότητα επικοινωνίας με άλλα αυτοκίνητα (σύστημα V2V), αλλά και το πρώτο μοντέλο με δυνατότητα hands free (αυτοματοποιημένης) οδήγησης. Βέβαια, στην πρώτη περίπτωση θα υπάρχουν περιορισμοί, των οχημάτων που χρησιμοποιούν παρόμοια τεχνολογία, καθώς η βιομηχανία δεν έχει υιοθετήσει ακόμα κάποια κοινή λύση για όλους τους κατασκευαστές. Από την άλλη πλευρά και σχετικά με την αυτοματοποιημένη οδήγηση, το αυτοκίνητο θα επιτρέπει στον οδηγό να πάρει τα χέρια του από το τιμόνι τόσο σε αυτοκινητόδρομους όσο και στην πόλη, ενσωματώνοντας τεχνολογίες που θα του επιτρέπει να διατηρεί την κίνησή του ανάμεσα στις λωρίδες κυκλοφορίας παράλληλα με τον έλεγχο της ταχύτητας και των φρένων.

Μια πρώτη γεύση από τις νέες τεχνολογίες αυτοματοποιημένης οδήγησης και συνδεδεμένης μετακίνησης θα δούμε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ευφυών Συστημάτων Μεταφοράς (ITS, 7-11 Σεπτεμβρίου 2014) όπου θα παουσιαστούν ένα ερευνητικό Opel Insignia, το αυτοματοποιημένο πρωτότυπο Chevrolet EN-V 2.0 και ένα Chevrolet Cruze με τεχνολογία συνδεσιμότητας οχήματος με πεζό - Vehicle-to-Pedestrian (V2P).

 

Ερευνητικό Opel Insignia

Ένα Insignia κάνει επίδειξη ευφυών και συνδεδεμένων τεχνολογιών στη νότια πλευρά του νησιού Belle Isle. Εφοδιασμένο με κάμερες, αισθητήρες Lidar, τεχνολογίες επικοινωνίας vehicle-to-vehicle (V2V) και vehicle-to-infrastructure (V2I), ενσαρκώνει ένα μελλοντικό αυτοκίνητο που μπορεί να διαχειρίζεται την αυτοματοποιημένη οδήγηση με μικρές και μεγάλες ταχύτητες, στην πόλη και στον αυτοκινητόδρομο. Οι έξι αισθητήρες Lidar στους προφυλακτήρες του Insignia χρησιμοποιούν συνεχώς δέσμες φωτός για την αναγνώριση αντικειμένων γύρω από το αυτοκίνητο. Η κάμερα στην οροφή του οχήματος, προσανατολισμένη προς τα εμπρός, διαβάζει σημάνσεις λωρίδων και ανιχνεύει άλλα αντικείμενα. Οι τεχνολογίες V2V και V2I επικοινωνούν μέσω κεραίας στην οροφή με άλλα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά στο όχημα. Η χρήση δορυφορικού GPS ενημερώνει συνεχώς τη θέση του στον αυτοκινητόδρομο. Όλες αυτές οι πληροφορίες συνδυάζονται μέσω της τεχνολογίας ενσωμάτωσης αισθητήρων της GM για αναγνώριση αντικειμένων περιμετρικά του οχήματος.

 

EN-V 2.0 Concept

Το Electric Networked-Vehicle (EN-V) 2.0 παρουσιάζει τις πιο προηγμένες ευφυείς και συνδεδεμένες τεχνολογίες αυτοκινήτων. Μετά το ντεμπούτο του πρώτου δίτροχου πρωτοτύπου EN-V το 2010 στη Shanghai World Expo, παρουσιάστηκε μια τετράτροχη έκδοση που συνδυάζει κάμερες, Lidar και V2X για να προσφέρει μία hands-free, εμπειρία ηλεκτρικής μετακίνησης με χαμηλές ταχύτητες. Το EN-V 2.0 έχει πολλές από τις τεχνολογίες που ενσωματώνει το ερευνητικό όχημα Opel Insignia στις χαμηλές ταχύτητες. Το μικρό ηλεκτρικό πρωτότυπο όμως προορίζεται αυστηρά για μετακίνηση με χαμηλές ταχύτητες. Το EN-V 2.0 και το ερευνητικό Opel Insignia θα επικοινωνούν στο Belle Isle.

 

Επίδειξη τεχνολογίας Vehicle-to-Pedestrian (V2P)

Η GM παρουσιάζει και άλλες πιθανές χρήσεις της τεχνολογίας επικοινωνίας V2X με ένα Chevrolet Cruze με εξοπλισμό επικοινωνίας οχήματος με πεζό (V2P). Στο Belle Isle, τεχνητά εργοτάξια στήνονται στους δρόμους και οι συμμετέχοντες μετακινούνται με το Cruze σε αυτούς τους χώρους εργασίας. Κούκλες ‘εργάτες’ στην περιοχή του εργοταξίου δεν είναι ορατοί από τον οδηγό και τους επιβάτες, ωστόσο εφοδιάζονται με περιβραχιόνια που υποδηλώνουν τη θέση τους στο επερχόμενο Cruze με προειδοποιητικές λυχνίες οι οποίες αναβοσβήνουν στην οθόνη του παρμπρίζ. Στο μέλλον, η τεχνολογία επικοινωνίας V2P μπορεί να ενσωματώνεται σε περισσότερους τομείς της ζωής του πεζού, κάνοντας ακόμα πιο προσεκτικό τον οδηγό απέναντι στους πεζούς.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...