Ανασφάλιστα ΙΧ: Τα πρόστιμα και οι κυρώσεις

Χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ, αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας οδήγησης και της άδειας κυκλοφορίας έως και φυλάκιση για ένα χρόνο προβλέπει ο νόμος για τους ιδιοκτήτες οχημάτων χωρίς ασφαλιστική κάλυψη

  • -
  • -

Ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα για την ασφαλιστική κάλυψη των οχημάτων, προβλέπει αυστηρές διοικητικές και ποινικές κυρώσεις για τα ανασφάλιστα οχήματα. Το χρηματικό πρόστιμο μπορεί να φτάσει έως και τα 3.000 ευρώ σε περίπτωση ατυχήματος, ποινή που συνοδεύεται από φυλάκιση! Πιο αναλυτικά, προβλέπεται:

  • Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου 250 ευρώ για τις ανασφάλιστες μοτοσυκλέτες.
  • Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου 500 ευρώ για τα ανασφάλιστα επιβατηγά ΙΧ αυτοκίνητα.
  • Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου 1.000 ευρώ για τα ανασφάλιστα φορτηγά.
  • Αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 10 μέρες.
  • Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για 3 χρόνια, σε περίπτωση υποτροπής.
  • Φυλάκιση από δύο μήνες μέχρι ένα χρόνο και χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως, εκτός των παραπάνω προστίμων και ποινών, αν κάποιος εμπλακεί σε ατύχημα και είναι υπαίτιος θα κληθεί να πληρώσει από την τσέπη του τις ζημιές των άλλων εμπλεκόμενων οχημάτων και - ακόμη χειρότερα – τις αποζημιώσεις σε περίπτωση τραυματισμού.

Θυμίζουμε τέλος πως, σύμφωνα με το νόμο ο ασφαλισμένος πρέπει πλέον να καταβάλει το κόστος του ασφαλίστρου μέχρι την λήξη του, καθώς δεν ισχύει πια η δυνατότητα αποπληρωμής του έως και 30 ημερών μετά. Παράλληλα η ασφαλιστική αν δεν λάβει το ολοκληρωμένο το οφειλόμενο ασφάλιστρο, δεν έχει το δικαίωμα να εκδώσει ασφαλιστικές καλύψεις.

Ενημερωθείτε για τη διαδικασία ασφάλισης και το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει από τις αρχές Μαΐου 2014 και μετά.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...