Επιστολές και …πρόστιμο για τους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων

Παράβολο 500 ευρώ υπέρ του Επικουρικού και ποινικές κυρώσεις

  • -
  • -

Οι προειδοποιήσεις ήταν αρκετές εδώ και πολύ καιρό, οπότε όσοι ιδιοκτήτες ΙΧ και μοτοσικλετών δεν φρόντισαν είτε να παραδώσουν πινακίδες είτε να ασφαλίσουν το όχημά τους, θα έρθουν αντιμέτωποι με το Υπουργείο Οικονομικών.  Ήδη βρίσκεται στη διαδικασία αποστολής των επιστολών με τις οποίες θα γνωστοποιούν στους ιδιοκτήτες πως επιβαρύνονται με πρόστιμο και πως θα πρέπει να πληρώσουν τα ασφάλιστρα αν δεν θέλουν να χάσουν άδεια και δίπλωμα. Οι κάτοχοι ανασφάλιστων θα κληθούν να καταβάλουν παράβολο υπέρ του Επικουρικού κεφαλαίου που αποζημιώνει όσους εμπλακούν με ανασφάλιστο όχημα και μετά να προσκομίσουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο σε ισχύ.

Τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες που εντοπίζονται από τις αστυνομικές αρχές να κυκλοφορούν με ανασφάλιστο όχημα ανέρχονται σύμφωνα με το νόμο 489/1976, όπως ισχύει τροποποιημένος, σε 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα και 250 ευρώ για τα δίκυκλα. Επιπλέον, στους εν λόγω παραβάτες αφαιρείται το δίπλωμα, η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες για 6 μήνες. Ειδικά στην περίπτωση ανασφάλιστων οχημάτων που εμπλέκονται σε ατύχημα, οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας αφαιρούνται για 2 χρόνια και επί υποτροπής για τρία χρόνια. Επιπλέον προβλέπονται ποινικές κυρώσεις με φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο και χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.

Πέραν όμως από τις ποινικές κυρώσεις και τα πρόστιμα, οι υπαίτιοι τροχαίου με ανασφάλιστο όχημα θα κληθούν να καταβάλουν τις αστικές αποζημιώσεις από την ατομική τους περιουσία και αν τυχόν εμπλακούν σε ατύχημα με σωματικές βλάβες  τα ποσά είναι ιδιαίτερα μεγάλα.
Ενημερωθείτε για τη διαδικασία ασφάλισης και το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει από τις αρχές Μαΐου.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...