Χάθηκε η μπάλα!

Το ξεκατίνιασμα στους ελληνικούς αγώνες τιμωρεί το ίδιο το σπορ και ακόμα χειρότερα, το χαρακτηρίζει!

  • -
  • -

Τι μάθαμε; Με το που ανέλαβε η νέα αρχή του σπορ δηλώθηκε ότι  θα πάει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του και αυτό γιατί, το πρώτο πράγμα που θα κάνουν οι άρχοντες, είναι να αλλάξουν το όνομα των ελληνικών αγώνων. Και από ότι λέγετε, θα τα αλλάξουν όλα, με γνώμονα το χαρακτήρα των αγώνων και δη των αγωνιζομένων. Ουσιαστικά το σκεπτικό τους είναι εξαιρετικό. Γιατί αν, οι ελληνικοί αγώνες δεν βγουν από το καβούκι τους και δεν ανοιχτούν στο ευρύ κοινό το χάσαμε το παιχνίδι, δεν θα ανακάμψουν ποτέ.

Ποιο είναι το κλειδί της επιτυχίας αυτό τον καιρό; Τι πουλάει περισσότερο;  Τι αρέσει στο ευρύ κοινό; Νομίζετε ότι θέλουν γκάζια ταχύτητα, δεξιότητα,  πάντες και θέαμα;  Όχι μόνο. Δεν φτάνουν, να μην πω ότι δεν λένε τίποτα όλα αυτά, στο ευρύ κοινό. Γιατί από το ευρύ κοινό θα έρθουν οι χορηγοί, από το ευρύ κοινό θα ανακάμψει το σπορ. Προς τα εκεί λοιπόν προσανατολίζεται, και πολύ σωστά κάνει, η νέα άρχουσα τάξη του σπορ - καλορίζικη κιόλας.

Έτσι το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αναβάσεων θα μετονομαστεί σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ξεκατινιάσματος. Γιατί ως γνωστόν το ευρύ κοινό θέλει ξεκατίνιασμα, θέλει τα άπλυτα στη φόρα, θέλει κόντρες εντός και εκτός αγώνων, θέλει βρίσιμο, θέλει ακόμα και κλωτσομπουνίδια, μηνύσεις και γενικά, ό,τι πιο ξεχαρβαλωμένο διαθέτει η ελληνική κοινωνία. Γιατί σε μια ξεχαρβαλωμένη κοινωνία, αν εσύ κρατάς ψηλά το επίπεδο θα πέσεις με μεγάλο γδούπο. Αν πάλι πέσεις στο επίπεδο τους, που θέλει μεγάλη προσπάθεια για να γίνει αυτό, τότε θα επιπλεύσεις μαζί τους, ως φελλός και όχι ως αξία.

Ρε σύντροφοι αγωνιζόμενοι δεν ντρεπόσαστε λιγάκι; Έχουμε, που έχουμε τα χάλια μας, είναι που είναι ο χώρος τελειωμένος, τσακωνόσαστε και από πάνω σαν τις κατίνες σε πρωινάδικο; Τι ζηλέψατε από τους  πολιτικούς μας που κάνετε σαν την Άννα Μισέλ και τη Βούλτεψη σε τηλεοπτικό πάνελ; Και όλα αυτά γιατί;  Ο λόγος; Το τσιγκάκι στην ανάβαση; Η υπεροχή του ενός έναντι του άλλου εντός και εκτός πίστας;

Νομίζετε ότι ο κόσμος έχει όρεξη να σας βλέπει να τσακώνεστε και να ξεκατινιάζεστε και να ρεζιλεύετε το σπορ; Ξεφτιλίστηκε ο Κύρκος; Μαζί σας... Νομίζετε όμως, ότι τον θεατή τον ενδιαφέρει, αν ο τεχνικός έφορος είναι κουμπάρος του ή αν έχει ιδιαίτερες σχέσεις με τον αλυτάρχη;

Θα μου πείτε ότι ήταν παράνομος κλπ. Μαζί σας και πάλι! Και ο Κύρκος λάθος, αν ήταν παράνομος, και φυσικά να τιμωρηθεί όπως αρμόζει σε αυτές τις περιπτώσεις, το ξεκατίνιασμα όμως τιμωρεί το ίδιο το σπορ και ακόμα χειρότερα το χαρακτηρίζει.

Ο κόσμος προτιμά να θυμάται τον Κύρκο σαν ένα εξαιρετικό έλληνα οδηγό - και πριν πείτε οτιδήποτε- κάντε ότι έκανε και αυτός στο Ακρόπολις και μετά ελάτε να τα πούμε. Τα έχω γραμμένα και τα πρωταθλήματά του και τις νίκες του στο πανελλήνιο, όμως σας καλώ, ακόμα και σε ένα σύγχρονο Ακρόπολις  -που δεν λέει τίποτα το ιδιαίτερο με τα σουπερ ράλλυ και τις λίγες ειδικές - να κάνετε μία από τις επιδόσεις του. Τι διάολο και εκεί ο κουμπάρος έτρεχε; Δεν δικαιολογώ την πράξη του, αλλά δεν τον κάνει λιγότερο γρήγορο η τιμωρία. Ο Κύρκος παραμένει ένας μεγάλος οδηγός και μέρος της ιστορίας του σπορ. Από εκεί και πέρα φυσικά και να μη του χαριστεί κανένας, αλλά και αυτή η απίστευτη αναταραχή δεν δικαιολογεί ούτε καν την ίδια την πράξη. Αμάν ,έχουμε πατώσει και βυθιζόμαστε μαλώνοντας.

Ο κόσμος λοιπόν θέλει να βλέπει τον Κύρκο να τρέχει δεν τον ενδιαφέρουν τα υπόλοιπα. Ο κόσμος θέλει να βλέπει, γουστάρει τον Πατσουρέα να οργιάζει, να δίνει θέαμα, τρέλα, δεν τον ενδιαφέρουν τα υπόλοιπα.

Αντίθετα με όλα αυτά, θα κάνετε τον κόσμο να σας σιχαθεί. Πρέπει, επιβάλλεται σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να κρατήσετε ένα επίπεδο ψηλό. Το επόμενο στάδιο ποιο θα είναι δηλαδή;  Ξύλο και σφαλιάρες στα σέρβις;

 Δεν ξέρω τι λέτε εσείς και τι σκεπτόσαστε, όμως το να κάνετε το μηχανοκίνητο σπορ γήπεδο με ποδοσφαιρικούς όρους το μόνο που χάνει είναι το ίδιο το σπορ που αγαπάμε. Και σαφέστατα δεν κερδίζει κανένας. Δεν λέω να μην υποστηρίξετε το δίκιο σας, ούτε να χαριστείτε στον Κύρκο, ούτε στον θεό τον ίδιο μην χαριστείτε, όμως άλλο «αναζητώ το δίκιο μου» και άλλο αυτό που έγινε, όπως έγινε και εξακολουθεί να γίνεται.

Δεν μας τιμά αυτή η συμπεριφορά. Και άλλες φορές υπήρχαν κόντρες, και άλλες φορές υπήρχαν καυγάδες, αλλά το ευρύ κοινό δεν ήταν ανάγκη να μάθαινε τα ιδιαίτερα, ούτε του σπορ, ούτε κανενός. Τα εν οίκω μη εν δήμω… Προφυλάξτε το σπορ γιατί θα πέσει να μας πλακώσει. Όλα αυτά φυσικά με αγάπη και για τις δυο πλευρές.

Είναι που είναι το σπορ πιο κάτω και από τα τάρταρα δεν χρειάζεται να δίνουμε λαβές στους έξω από τον χώρο να μας ξεφτιλίζουν. Η εικόνα είναι τουλάχιστον απαράδεκτη. Βγείτε λίγο από τη θολούρα της αδικίας, μια θολούρα που την καταλαβαίνω απόλυτα και δείτε απέξω όλη αυτή τη φασαρία. Ποιον στα αλήθεια δικαιώνει; Θλίβομαι γιατί ξέρω ότι χαροποιεί και ικανοποιεί μόνο αυτούς που περιγελούν το σπορ. Μόνο αυτούς που ζουν από τον ευτελισμό του. Και κάτι ακόμα. Σήμερα «φίλοι» και γιούρια να γκρεμίσουμε - λέμε τώρα- την παράγκα και αύριο τι; Του έχεις εμπιστοσύνη συνάδελφε; Θα σε μαχαιρώσει και εσένα πισώπλατα…

Παράκληση: Σύντροφοι αγωνιζόμενοι. Πάψτε να τσακωνόσαστε σαν Κατίνες. Το σπορ σας χρειάζεται όσο ποτέ ενωμένους. Αφήστε στην πάντα τις αντιδικίες κάντε προτάσεις φρέσκιες έτσι ώστε η νέα κυβέρνηση που έχει τη διάθεση- έτσι τουλάχιστον λένε- να αναθεωρήσει και κυρίως να αναβαθμίσει το έρημο σπορ που έχει φτάσει να είναι με ένα πόδι στον τάφο. Με τον τρόπο που αντιδράτε το μόνο που καταφέρνετε είναι να βάζετε την οριστική ταφόπλακα στο μηχανοκίνητο. Ηρεμήστε και συμφιλιωθείτε. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...