Οδύσσεια για την "Πίστη"

Η ομάδα South Evian Gulf Team διέσχισε την Ελλάδα από το δυτικότερο, στο ανατολικότερο άκρο με καγιάκ για να μεταφέρει το μήνυμα της εθελοντικής προσφοράς

  • -
  • -
Ελλάδα 1000 μίλια

Το ταξίδι επιχειρήθηκε για πρώτη φορά στην ναυτική ιστορία με καγιάκ και συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον απαιτητικών εγχειρημάτων που θα έχουν επιχειρηθεί ποτέ παγκοσμίως, με τον συγκεκριμένο τύπο σκάφους. Πρόκειται για μια διάσχιση 1.000 ναυτικών μιλίων από το δυτικότερο σημείο της Ελλάδος, τους Οθωνούς, μέχρι το ανατολικότερο, το ακριτικό Καστελλόριζο.

South Evian Gulf team

Γεννήθηκε στον Νότιο Ευβοϊκό κόλπο το 2010, από τη βαθιά αγάπη μας για τη θάλασσα και τα ναυτικά ταξίδια. Δεν είναι ναυτικός όμιλος, ούτε αθλητικός σύλλογος. Είναι μια δεμένη ομάδα ανθρώπων που μέσα στη μεγάλη αβεβαιότητα της ζωής και της θάλασσας αγωνίζονται με το σώμα, το μυαλό και την ψυχή, για όσα αξίζει να αγωνίζεται κανείς.

Κάθε μεγάλη αποστολή του South Evian Gulf team είναι ένας κωπηλατικός μαραθώνιος εκατοντάδων ναυτικών μιλίων στην ανοιχτή θάλασσα, με όλες τις προκλήσεις που αυτό συνεπάγεται, ο οποίος πρωτίστως υπηρετεί έναν κοινωνικό σκοπό. Κάθε θαλασσινό ταξίδι μας είναι ταυτόχρονα μια δυνατότητα να μιλήσουμε με ανθρώπους από κάθε γωνιά της Ελλάδας και όχι μόνο, προκειμένου από κοινού να σταθούμε στο πλευρό όσων μας χρειάζονται, και ειδικότερα των παιδιών που έχουν ανάγκη.

Μέλη της ομάδας

Άγγελος Χριστοφίδης, Άγγελος Μηνούδης, Κώστας Μανατάκης, Χρήστος Φλεβοτόμος 

Η αποστολή πραγματοποίησε στάσεις σε περισσότερα από 50 νησιά και νησίδες, πέρασε από  τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, με την μεγαλύτερη πρόκληση τη διάσχιση του τελευταίου σκέλους των 70 ναυτικών μιλίων στην ανοιχτή θάλασσα από τη Ρόδο μέχρι το Καστελλόριζο.

Tο ταξίδι ξεκίνησε από τους Οθωνούς με τελικό προορισμό το Καστελλόριζο και σκοπό να διαδοθεί το μήνυμα της ανάγκης να γίνουμε όλοι εθελοντές μυελού των οστών για τα παιδιά με καρκίνο. Ο Κώστας Μανατάκης και ο Άγγελος Χριστοφίδης έβαλαν πλώρη για έναν σύγχρονο άθλο καλύπτοντας 1000 μίλια με μόνη δύναμη τα κουπιά. Ο Κώστας εγκατέλειψε την 29η ημέρα τραυματισμένος, ωστόσο ο Άγγελος έφτασε στη Μεγίστη έπειτα από 46 ημέρες.
Ο Άγγελος μάς μίλησε για την εμπειρία του.

 

Πώς είναι να ταξιδεύεις στο πέλαγος με μόνη κινητήρια δύναμη το κουπί;

Ζώντας σε έναν μηχανοκίνητο κόσμο, όπου τα πάντα αυτοματοποιούνται, με το καγιάκ νιώθεις σα να έχεις γυρίσει πίσω στον χρόνο, όπου όλη η δουλειά γινόταν χειροκίνητα. Πρόκειται για μια κατηγορία εξαιρετικά αξιόπλοων σκαφών, με μακραίωνη παράδοση, με τα οποία μαθαίνεις να βασίζεσαι αποκλειστικά στον εαυτό σου και στις δυνάμεις σου. Από ένα σημείο και μετά νιώθεις να γίνεσαι ένα με το σκάφος, το οποίο υπακούει και στην πιο μικρή κίνηση του σώματός σου, ενώ σε ενδιαφέρον σε κρατάει πάντα και η δυναμική του περιβάλλοντος.

 

Είναι η τέταρτη αποστολή. Πώς ξεκίνησε η ιδέα;

Η ιδέα προέκυψε στα τέλη του 2011, έναν χρόνο μετά την ίδρυση της ομάδας μας και μετά την ολοκλήρωση του 1ου μας διάπλου, του Εύβοια - Κρήτη. Τότε ξεκίνησα την έρευνα για νέες διαδρομές, που δεν είχαν επιχειρηθεί μέχρι τότε και η αρχική σκέψη ήταν το Ελλάδα - Ιταλία με διάσχιση της Αδριατικής και τελικό κατάπλου στον Τάραντα. Δεδομένου όμως ότι θα ήταν μάλλον πρόωρο να επιχειρήσουμε να βγούμε εκτός συνόρων, χωρίς να έχουμε πρώτα ταξιδέψει στην Ελλάδα, το σχέδιο άλλαξε και στο χάρτη χαράχτηκε για πρώτη φορά το «Ελλάδα 1000 Μίλια». Το αρχικό δέος διαδέχτηκε μία μεθοδική προετοιμασία που διήρκεσε σχεδόν τρία χρόνια.

 

Είχατε βγάλει ακριβές πρόγραμμα πλεύσης, ή αυτοσχεδιάζετε;

Πριν από κάθε ταξίδι εκπονείται ένα αναλυτικό πλάνο, με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, τα σκέλη αναλυτικά και οτιδήποτε άλλο κρίνεται χρήσιμο. Παρ’ όλα αυτά, πάντα γίνονται μικρές τροποποιήσεις στην πράξη, καθώς βρισκόμαστε σε ένα χαοτικό περιβάλλον, που επιβάλλει αναθεωρήσεις τόσο σε επιμέρους σκέλη του πλάνου, όσο και στις ακολουθούμενες στρατηγικές.

 

Ποια είναι η σχέση της Πίστης με την αποστολή σας;

Σκοπός της ομάδας μας, από την ίδρυσή της, είναι η διενέργεια μεγάλων αποστολών στην ανοιχτή θάλασσα με καγιάκ, προκειμένου να μπορέσουμε να προσφέρουμε κάτι στην κοινωνία. Θεωρούμε αδιανόητο τόσο το να υπάρχουν δίπλα μας ολόκληρες πληθυσμιακές ομάδες που δεν έχουν πρόσβαση στα θεμελιώδη, όπως είναι η πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όσο και το να μένουμε απαθείς απέναντι στα φαινόμενα αυτά. Οπωσδήποτε το ζήτημα είναι πρωτίστως πολιτικό και βαθιά δομικό, όμως κι εμείς οι πολίτες μπορούμε να κάνουμε πράγματα. Η Πίστη είναι σύλλογος γονέων καρκινοπαθών παιδιών, και μέσω της φετινής, αλλά και της περσινής, αποστολής μας προσπαθήσουμε να διαδώσουμε το έργο της, δίνοντας έμφαση στη σημασία της εθελοντικής δωρεάς μυελού των οστών.

 

Το Ιόνιο θεωρείται ότι έχει πιο εύκολα νερά; Είχατε δυσκολίες εκεί;

Αποτελεί μάλλον μύθο ότι το Ιόνιο είναι εύκολη θάλασσα, εξαρτάται πάντα κι από τον καιρό βέβαια. Στη δυτική ακτή των νησιών και της Ηπείρου καταλήγει με Μαΐστρο όλη η Αδριατική, με το κύμα να μεταφέρει μεγάλα ποσά ενέργειας, έχοντας ταξιδέψει εκατοντάδες ναυτικά μίλια μέχρι εκεί. Αυτό στην παράκτια ζώνη μεταφράζεται σε δυνατό κυματισμό, ακόμα και με μέτριους ανέμους. Ανεξάρτητα από αυτό, υπάρχουν τοπικά φαινόμενα και στο Ιόνιο, καθώς και δύσκολα μπουγάζια, όπως αυτά των Διαποντίων νήσων.

 

Υπήρχε εναλλακτική σε περίπτωση τραυματισμού ή ζημιάς;

Αν ο τραυματισμός δεν σου επιτρέπει να συνεχίσεις και χρειάζεσαι μέρες για πλήρη αποθεραπεία, δεν έχεις άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψεις, διότι και τα χρονικά περιθώρια είναι κάθε φορά ασφυκτικά. Σε ό,τι αφορά πιθανές ζημιές στα σκάφη ή στον εξοπλισμό, είναι σχεδόν πάντα αντιμετωπίσιμες και δεν συνιστούν λόγο εγκατάλειψης.

 

Πλέατε μόνο ημέρα ή χρειάστηκε να ταξιδέψετε και νύχτα;

Χρειάστηκε να ταξιδέψω νύχτα στο τελευταίο σκέλος, από τη Ρόδο μέχρι το Καστελλόριζο. Έφυγα 22.30 από τη Ρόδο και ήμουν την επόμενη μέρα κατά τις 19.00 στο Καστελλόριζο.

 

Ο κόσμος ήξερε για το σκοπό του ταξιδιού ή τον μάθαινε από εσάς;

Συνήθως το μάθαιναν από εμάς και η υποδοχή ήταν κατά κανόνα ιδιαίτερα ζεστή.

 

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος ενός τέτοιου ταξιδιού; Η κούραση;

Οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα, και κυρίως αυτό που δεν μπόρεσε να προβλεφθεί έγκαιρα και ορθά. Για αυτό σε κάθε ταξίδι απόλυτη προτεραιότητα είναι η πρόβλεψη, η στάθμιση των κινδύνων και η ελαχιστοποίηση του ρίσκου. Η θάλασσα δεν είναι κωπηλατοδρόμιο, όπου αν κουραστείς το πολύ-πολύ να χάσεις την κούρσα. Είναι ένα περιβάλλον που οφείλεις πάντα να προσεγγίζεις με σεβασμό, επαγγελματισμό και σοβαρότητα, αν δεν θέλεις να θέσεις σε κίνδυνο τη σωματική σου ακεραιότητα ή και την ίδια σου τη ζωή.

 

Έχεις υπολογίσει πόσες κουπιές είναι τα 1000 μίλια;

Πάνω από 1.000.000, γύρω στις 1.200.000.

 

Τι αισθάνθηκες μόλις μπήκες στο λιμάνι στη Μεγίστη;

Υπήρχε συγκίνηση αλλά μου πήρε λίγο χρόνο μέχρι να συνειδητοποιήσω ότι είχα τερματίσει, ότι η αποστολή που τόσα χρόνια δουλεύαμε είχε μόλις στεφθεί με επιτυχία. Ακόμα και τώρα δεν ξέρω αν το έχω συνειδητοποιήσει πλήρως.


Σύλλογος "Πίστη"

Αγωνίζεται υπό αντίξοες συνθήκες για την υποστήριξη και θεραπεία των παιδιών με καρκίνο και την επιστροφή τους στην κανονική ζωή, καθώς και για τη στήριξη των οικογενειών τους όσο διαρκούν τα θεραπευτικά σχήματα. Πάνω από το 80% των παιδιών με καρκίνο μπορούν να γίνουν τελείως καλά αν τους παρασχεθεί εγκαίρως η απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δικαίωμα που δυστυχώς έχει πάψει να παρέχει δωρεάν η Πολιτεία σε όλα τα παιδιά. Σε μια απελπιστική οικονομικά συγκυρία για όλους, γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι η αλληλεγγύη μας να εκφραστεί με τη μορφή οικονομικής προσφοράς, ακόμα κι αν πρόκειται για την κάλυψη μιας ζωτικής ανάγκης. Όμως, και η ελάχιστη συνεισφορά είναι πολύτιμη, και δεν είναι απαραίτητο να είναι μόνο χρηματική. Ο σύλλογος «η Πίστη» έχει ανάγκη και από αιμοδότες καθώς και από δότες μυελού των οστών. Αξίζει να βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις για να στηριχτεί  με οποιοδήποτε τρόπο.

VIDEOS

GREECE 1000 MILES

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...