Opel Design Studio: Μισός αιώνας καινοτομίας

Αποστολή στα άδυτα του κέντρου σχεδίαση της Opel, εκεί όπου δημιουργήθηκαν σχεδιαστικά είδωλα, από το Opel GT μέχρι το Monza Concept

  • -
  • -
Με μια ματιά


Ταξιδεύουμαι στο Advanced studio της Opel, το πρώτο Ευρωπαϊκό σχολείο για σχεδιαστές που μέσα σε πενήντα χρόνια ζωής, διαμόρφωσε ιδέες, φόρμες και έφερε μια νέα αντίληψη για το ρόλο της σχεδίασης στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Όλα ξεκίνησαν από μία ιδέα της μητρικής GM η οποία θέλησε να δημιουργήσει ένα νέο studio στην Ευρώπη, ώστε η Opel να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και αυτόνομα. Tο 1927 o Harley Earl ξεκίνησε το τμήμα Art & Color το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε GM Styling και ήταν το κέντρο σχεδίασης του Αμερικανικού κολοσσού. Το 1938 παρουσιάστηκε το Buick Y-Job – το πρώτο αυθεντικό πρωτότυπο όχημα στην ιστορία του αυτοκινήτου. Αναγνωρίζονταν της ανάγκη για σχεδιαστική αυτοτέλεια, η GM αποφάσισε να δημιουργήσει ένα πανομοιότυπο κτίριο με αυτό του Warren, στο  Russelsheim. Απέκτησε ίδια μορφή, διάταξη και λειτουργία, αλλά σε μικρότερη κλίμακα. Εγκαινιάστηκε το 1964 και για πρώτη φορά καλεσμένοι θα μπορούσαν να επισκεφθούν το νέο Opel Design Studio στο κτίριο N10. Για πολλούς από αυτούς ήταν και η τελευταία φορά, επειδή μετά τα εγκαίνια, οι φουτουριστικές εγκαταστάσεις έκλεισαν και πάλι για το κοινό. «Είναι ευκολότερο να μπαίνεις σε Fort Knox παρά στο N10» λέγονταν χαρακτηριστικά.

 

Κέντρο σπουδών

Η αποστολή του στούντιο σχεδίασης της Opel το έκανε μοναδικό στην Ευρώπη. Γρήγορα μετατράπηκε σε Ευρωπαϊκό σχολείο για τη σχεδίαση αυτοκινήτων και ασκούσε μία μαγική γοητεία στη βιομηχανία. Η λίστα προσώπων που πέρασeαπό το στούντιο είναι το Who’s Who του κόσμου της σχεδίασης αυτοκινήτου: Anatole Lapine, Erhard Schnell, George Gallion, Charles M. ‘Chuck’ Jordan, Herbert Killmer, Chris Bangle, Murat Nasr και Hideo Kodama. Και πολλοί συνεργάστηκαν με άλλους κατασκευαστές κατά τη διάρκεια της καριέρας τους όταν άλλες μάρκας ίδρυσαν στη συνέχεια δικά τους στούντιο σχεδίασης. Πολλές ιδέες, φόρμες και σχεδιαστικές απόψεις για τα αυτοκίνητα, γεννήθηκαν στο Russelsheim και χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1960.

Μέχρι τότε, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ανέθεταν σε σχεδιαστικούς οίκους την εξέλιξη νέων πρωτότυπων οχημάτων. Οι Pietro Frua, Guiseppe “Nuccio” Bertone και Pininfarina είχαν στήσει επιχειρήσεις κατασκευής αμαξωμάτων ανάμεσα στις Άλπεις και τα Απέννινα Όρη. Αυτοί ήταν υπεύθυνοι για τη σχεδίαση πολλών νέων μοντέλων και πρωτοτύπων για όλους τους Ευρωπαίους κατασκευαστές.

 

Opel Advanced Design Studio

Από τον Ιούνιο του 1964 αποτέλεσε το μεγαλύτερο στούντιο σχεδίασης Ευρωπαίου κατασκευαστή αυτοκινήτων. Φόρμες, χρώματα και λειτουργίες των μοντέλων της Opel εξελίχθηκαν και αποφασίστηκαν εκεί. Για την αναζήτηση της σχεδιαστικής ταυτότητας των μελλοντικών τάσεων δημιουργήθηκε το Opel Advanced Design Studio το οποίο ήταν τμήμα του Ν10. Απαλλαγμένο από την καθημερινή εργασία σχεδίασης, δημιουργήθηκαν εκεί ιδιαίτερα προωθημένες προτάσεις.  

Το Opel Experimental GT ήταν η πρώτη αριστουργηματική δουλειά που παρουσιάστηκε μόλις ένα χρόνο αφότου άνοιξε το νέο στούντιο σχεδίασης. Το τολμηρό σπορ αυτοκίνητο ήδη έκανε το ντεμπούτο του το 1965 στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης. Πολύ σύντομα ακολούθησε το Opel CD, ένα αεροδυναμικό coupé με κινητήρα V8 το 1969, το GT2 με συρόμενες πόρτες το 1975 και το εξαιρετικά αεροδυναμικό, βελτιστοποιημένο Tech1, με συντελεστή αεροδυναμικής αντίστασης Cd 0.235 που δημιούργησε τρομερή αίσθηση στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Το Opel Monza Concept είναι το τελευταίο δείγμα έργου από το συγκεκριμένο τμήμα όπου παρουσιάζονται σχεδιαστικές λύσεις και τεχνικές μεθόδους που θα εμφανιστούν σε μοντέλα της μάρκας τα προσεχή χρόνια.


Opel Experimental GT - 1965


Opel GT Concept - 1975


Opel Junior 1983



Opel Twin - 1992



Opel Maxx - 1995










Μοντέλα παραγωγής Opel 2008-2014


Όλα ξεκίνησαν με την άφιξη του Insignia το 2008 όπου ξεκίνησε η εφαρμογή της φιλοσοφίας «Η Γλυπτική Τέχνη συναντά τη Γερμανική Ακρίβεια». Είναι ο σχεδιαστικός κώδικας για τα επόμενα μοντέλα της Opel που θα παρουσιάζονταν τα επόμενα χρόνια. Σχεδιαστικά μοτίβα όπως το στοιχείο της «λεπίδας» στο πλάι, οι ανάγλυφες επιφάνειες του αμαξώματος, τα φώτα σχήματος φτερού και ματιών αετού, αποδίδουν τη νέα ταυτότητα.

Το νέο σχεδιαστικό δόγμα κατόπιν εφαρμόστηκε αρχικά στη νέα σειρά Astra, η οποία λανσαρίστηκε το 2009. Με δυναμικό στήσιμο που ορίζεται από τρεις μόλις γραμμές αμαξώματος, λανσαρίστηκε το Astra GTC το 2011.

Το 2010, το Meriva με την πολυλειτουργική σχεδίαση πρόσφερε καινοτόμες λύσεις στην κατηγορία των μικρών πολυμορφικών. Το σύστημα FlexDoors διευκολύνει την πρόσβαση στο πίσω κάθισμα, ενώ το FlexSpace προσφέρει ποικιλία διατάξεων καμπίνας χωρίς να χρειάζεται αφαίρεση των καθισμάτων.

Το Zafira Tourer παρουσιάστηκε το 2012 φέρνοντας το σλόγκαν “lounge on wheels” και με το σύστημα Flex7 παρέχει διατάξεις για επτά επιβάτες και προσαρμοζόμενο χώρο για τη μεταφορά φορτίων χωρίς την αφαίρεση ούτε ενός καθίσματος.

Σειρά είχε το Mokka τον Οκτώβριο του 2012 με την Opel να μπαίνει για πρώτη φορά στα χωράφια της κατηγορίας των συμπαγών SUV. Το τερτίπι της λεπίδας στο πλάι και οι μυώδεις γραμμές τηρούν στο έπακρο τη σχεδιαστική μανιέρα.

Τον Φεβρουάριο του 2012 εντάχθηκε στη γκάμα το Cascada ένα τυπικό μεσαίο τετραθέσιο carbio με υφασμάτινη οροφή και διαχρονικό στυλ.

Το ADAM δίνει την απόλυτη ελευθερία της προσωπικής έκφρασης. Λανσαρίστηκε στα τέλη του 2012 και είναι από τις πλέον μοδάτες προτάσεις της αγοράς στην οποία θα προστεθεί στα τέλη του καλοκαιριού η πιο περιπετειώδεις ADAM ROCKS.

Η πέμπτη γενιά Corsa που αναμένεται στα τέλη της χρονιάς είναι και το τελευταίο προϊόν που θα φέρει τη σφραγίδα της σχεδιαστικής γλώσσας. 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...