Το 2015 τα λεωφορεία χωρίς οδηγό στα Τρίκαλα

Αυτοματοποιημένα οχήματα θα κινούνται με 20 km/h σε δρόμους με διασταυρώσεις και πεζούς!

  • -
  • -

Στις αρχές του 2015 θα ξεκινήσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην πόλη των Τρικάλων τα λεωφορεία χωρίς οδηγό. Τα Τρίκαλα είναι η πρώτη από τις 5 ευρωπαϊκές πόλεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα CityMobil2 με το οποίο θα δοκιμαστούν πιλοτικά για έξι μήνες τα αυτοματοποιημένα λεωφορεία χωρίς οδηγό. Οι υπόλοιπες πόλεις είναι το Μιλάνο (Ιταλία), η Λεόν (Ισπανία), η Λα Ροσέλ (Γαλλία) και το Βαντάα (Φινλανδία). Tα έξι αυτοματοποιημένα λεωφορεία των Τρικάλων θα είναι χωρητικότητας 4, 12 ή 15 επιβατών, θα λειτουργούν με αισθητήρες και θα κινούνται στο δρόμο και όχι σε ράγες, με ταχύτητες έως 20 km/h σε διαδρομές με διασταυρώσεις και πεζούς.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος σε ημερίδα με θέμα το νομικό πλαίσιο της Ε.Ε για την πιστοποίηση των αυτοματοποιημένων οχημάτων στις αστικές περιοχές, στόχος είναι κάποια στιγμή αυτοματοποιημένα αυτοκίνητα να κυκλοφορήσουν και στην Αθήνα, τονίζοντας πως αποτελούν ιδανική επιλογή για να αποσυμφορήσουν ιστορικά κέντρα πόλεων, εφόσον συνδυαστούν με υπάρχουσες δομές μεταφορών και με τη διασφάλιση φυσικά της οδικής ασφάλειας.

Το έργο CityMobil2 αφορά στην προώθηση των απαιτούμενων νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων για την μελλοντική κυκλοφορία τέτοιων οχημάτων στους ευρωπαϊκούς δρόμους. Ωστόσο, για να κυκλοφορήσουν αυτοματοποιημένα οχήματα στους ευρωπαϊκούς δρόμους, απαιτείται η προώθηση των απαιτούμενων νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων ενώ δεν αποκλείεται σε βάθος χρόνου, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, να απαιτηθεί και η αναθεώρηση της Συνθήκης της Βιέννης, όπου η φιλοσοφία της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων βασίζεται στον ανθρώπινο παράγοντα (οδηγό).

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...